“Σ’ αυτές τις ιστορικές στιγμές που ζητείται η στήριξη της χώρας, δεν πρέπει να απουσιάζουμε εμείς. Σκεφτείτε, να γράψει η ιστορία ότι εμείς οι Αυτοδιοικητικοί, απουσιάζαμε ενώ ο Ελληνικός λαός έβαζε πλάτη για τη σωτηρία της χώρας”. Με τα λόγια αυτά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης από του βήματος της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας έδωσε το “στίγμα” του για την παραχώρηση των ταμειακών διαθέσιμων των Ο.Τ.Α. με τη γνωστή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης.
Στην αρχή της πολύωρης αυτής συνεδρίασης επί του θέματος της διάθεσης των αποθεματικών της Περιφέρειας ο κ. Καρυπίδης ενημέρωσε το Σώμα πως με προσωπική-ατομική του ευθύνη θα παραχωρήσει στην Τράπεζα της Ελλάδας περίπου 40 εκ. 820 χιλ. € από τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας στεκόμενος δε στην αντίδρασή του και διαφωνία του για τον τρόπο, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δηλαδή, σημειώνοντας παράλληλα πως αυτό που πρέπει να ζητηθεί προτού η Π.Δ.Μ. καταθέσει τα αποθέματά της στην Τ.τ.Ε. είναι το χρονοδιάγραμμα “δέσμευσης” των χρημάτων αυτών.
Όπως ήταν φυσικό, πυροδοτήθηκε σειρά αντιδράσεων και ενστάσεων στην τοποθέτηση του κ. Καρυπίδη, κυρίως από πλευράς των επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργου Δακή που εξέφρασε ξεκάθαρη άρνηση στην παραχώρηση όσο και της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου που διαφοροποιήθηκε ζητώντας διάγραμμα της δέσμευσης των αποθεματικών.
“Η σημερινή κυβέρνηση όταν ήταν αντιπολίτευση δεν λειτουργούσε ανάλογα, αλλά πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε την διαπραγματευτική διαδικασία της χώρας μας στη δύσκολη θέση που βρίσκεται. Η πράξη που θα υπογράψετε είναι πολύ σοβαρή και θα πρέπει να υπάρχει απόφαση-τροπολογία της κυβέρνησης που θα έχει δεσμευτικό διάγραμμα μέχρι τον Ιούνιο”, η χαρακτηριστική τοποθέτηση της κας Ζεμπιλιάδου.
Ιδιαίτερα έντονη ήταν όμως η αντίδραση του κ. Δακή στα λεγόμενα του κ. Καρυπίδη ο οποίος αφού εξέφρασε την αντίθεσή του στην παραχώρηση των αποθεματικών και τον όλο χειρισμό της κυβέρνησης επί του θέματος, είπε μεταξύ άλλων με δόση σαρκασμού… “πολύ χαιρόμαστε που θα δώσουμε τα χρήματά μας στην Αθήνα…”, για να ακολουθήσουν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έντονες αντιπαραθέσεις και λεκτικές διαμάχες μεταξύ του Σώματος.
Να “καθησυχάσει” το Σώμα προσπάθησε με την εισήγησή του επί του θέματος ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Φώτης Κεχαγιάς που παρουσίασε πως “ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης δεν περιλαμβάνεται στα ταμειακά διαθέσιμα που θα παραχωρήσουμε στην Τ.τ.Ε., τα έργα ΕΣΠΑ είναι εξασφαλισμένα και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τους επόμενους 3 μήνες. Ο αποχιονισμός π.χ. ή η μεταφορά των μαθητών για πρώτη φορά στα χρονικά είναι εξασφαλισμένα και πληρωμένα μέχρι και τον επόμενο Μάρτιο, το ίδιο και οι προμήθειες που είναι τακτοποιημένες για το διάστημα του επόμενου 3μηνου και πλέον”, είπε ο κ. Κεχαγιάς, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως “πρέπει να συμμετάσχουμε στην εθνική προσπάθεια. Συμφωνώ με το χρονοδιάγραμμα όπως συμφωνώ πως πρέπει να γίνει τροπολογία που να λέει μέχρι πότε να δεσμευτούν τα χρήματά. Δεν συμφωνώ όμως σε καμία περίπτωση με τον να μην δοθούν τα διαθέσιμά μας”.
Ακόμη, η συνεδρίαση βρίσκεται εν πλήρη εξελίξει και δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση επί του θέματος.