Σάρκα και οστά παίρνει ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Δυτική Μακεδονία. Την Παρασκευή 19 Αυγούστου υπογράφεται η σύμβαση για την κατασκευή της Πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη, στο χώρο της ΖΕΠ, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του «Π» στις 21 Ιουλίου, το οποίο προανήγγειλε ότι η σύμβαση πρόκειται να υπογραφεί αμέσως μετά τον δεκαπενταύγουστο.
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της ημέρας αναμένεται η έκδοση δελτίου Τύπου από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το οποίο θα ανακοινώνεται η υπογραφή της σύμβασης την προσεχή Παρασκευή, μεταξύ Περιφέρειας και αναδόχου εταιρίας. Ήδη, η ανάδοχος έχει εκδώσει τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές, τις οποίες θα καταθέσει την ίδια ημέρα, λίγο πριν από την υπογραφή. Παράλληλα, η κοινοπραξία που αποτελείται από τρεις τοπικές εταιρίες, προχωρά στην οργάνωση και στο στήσιμο του εργοστασίου, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση και το έργο να ξεκινήσει εντός του Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρίες που συγκροτούν την κοινοπραξία είναι: η ΤΕΝΑ – ΑΤΕΒΕ, η ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΑΤΕΒΕ και η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ – ΑΤΕ. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας με προϋπολογισμό ένταξης 49.500.000 ευρώ, ενώ η έκπτωση που δόθηκε ανέρχεται στο 60%. Ο χρόνος κατασκευής της πανεπιστημιούπολης προσδιορίζεται στους 36 μήνες, αλλά προστίθενται και άλλοι 12 μήνες για δοκιμαστική λειτουργία και παραλαβή του έργου. Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα η πανεπιστημιούπολη ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2019 και η παραλαβή θα γίνει μέχρι τον Αύγουστο του 2020.
Οι σύγχρονες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις χωροθετούνται στη ΖΕΠ σε οικόπεδο περίπου 700 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τις μελέτες στην πανεπιστημιούπολη Κοζάνης προβλέπονται δύο βασικά τμήματα που είναι το κτίριο διοίκησης και το κτίριο εκπαίδευσης. Ειδικότερα, το κτίριο διοίκησης αναπτύσσεται σε πέντε επίπεδα πάνω από το έδαφος και ένα υπόγειο επίπεδο με συνολική επιφάνεια υπέργειων ορόφων 5.375 τ.μ. και υπογείου 2.187 τ.μ. Στους ορόφους χωροθετούνται τα γραφεία, η βιβλιοθήκη και το κυλικείο. Στο υπόγειο οι χώροι αποθηκών, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και χώρος στάθμευσης.
Το κτιριακό συγκρότημα εκπαίδευσης διαθέτει συνολικά 15 αίθουσες διδασκαλίας, 13 αίθουσες εργαστηρίων, 2 αίθουσες εργαστηρίων υπολογιστών, 2 αμφιθέατρα διδασκαλίας και 3 αίθουσες σεμιναρίων. Επίσης αποτελείται από ένα κτίριο υποδοχής και γραφείων με τρία επίπεδα και δύο όμοια κτίρια δύο επιπέδων με χώρους εργαστηρίων και διδασκαλίας. Στο υπόγειο χωροθετούνται βοηθητικοί χώροι, χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και χώροι υγιεινής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ