Προχθές, δημοσιεύτηκε στο e-ptolemeos.gr ένα κείμενο της κ. Τάνιας Γραμματικού, μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως σημείωσε η ίδια, «… γράφτηκε την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και αποστέλλεται στη Νομαρχιακή Επιτροπή Φλώρινας, στο πλαίσιο της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος.»
Ορισμένα απ’ αυτά που αναφέρονται πραγματικά μας εντυπωσίασαν και τα θεωρούμε άκρως διδακτικά για την εσωτερική λειτουργία ενός ελληνικού πολιτικού κόμματος αλλά και χρήσιμα για την εξαγωγή διαφόρων συμπερασμάτων.
Γι’ αυτό αποφασίσαμε να σταχυολογήσουμε αυτά τα σημεία του κειμένου και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω, ενώ όποιος θα ήθελε να διαβάσει ολόκληρο το κείμενο μπορεί να χρησιμοποιήσει το https://e-ptolemeos.gr/t-grammatikou-efevgan-panelladika-apo-to-grafeio-tou-grammatea-stavro%c2%b5ena-psifodeltia-pros-oli-tin-epikrateia-tin-ora-pou-eprepe-to-grafeio-tou-na-organonei-ton-agona-tou-kini%c2%b5atos-pros-ti
***
Το κείμενο ξεκινά με μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος με βάση τους αριθμούς, απ’ τους οποίους προκύπτουν πως στην Π.Ε. Φλώρινας το ΠΑΣΟΚ έχασε 1.000 ψήφους σε σχέση με το 2023 και όπως επισημαίνει η κ. Γραμματικού « Κι άµα δεν είχαµε τις “περσόνες” τύπου Ζαγοράκη/Αρναούτογλου, θα ήµασταν ακόµα χειρότερα.»
Γιατί όμως συνέβη αυτό; Μήπως δεν κινητοποιήθηκαν και δεν έτρεξαν όσο θα έπρεπε οι «τοπικοί κομματάρχες»;
Την απάντηση μας τη δίνει η ίδια γράφοντας: «Κι ας έτρεχαν σαν παλαβοί οι τοπικοί κοµµατάρχες να στηρίξουν το πουλέν του προέδρου. Για όσους δε γνωρίζουν, πρόκειται για τον νυν γραμματέα της κεντρικής επιτροπής πασοκ, που ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής ΧΩΡΙΣ να παραιτηθεί από γραμματέας. Ούτε και τώρα θέλω να σας πω, παραιτείται, που µετρήθηκε κι βρέθηκε έβδοµος (7ος). Έφευγαν πανελλαδικά από το γραφείο του γραμματέα σταυρωµένα ψηφοδέλτια προς όλη την Επικράτεια (οι συζητήσεις στα τσατ µε τις νομαρχιακές περί διακίνησης, κυκλοφορούν σε σκρίνσοτ), την ώρα που έπρεπε το γραφείο του να οργανώνει τον αγώνα του Κινήµατος προς την κάλπη.
Παράλληλα, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές µας, που στ’ αλήθεια είχαν να πουν πράγματα, έφτιαξαν [μόνοι τους] µία γκρούπα στο µέσεντζερ, για να πορεύονται οργανωτικά, αφού το γραφείο του γραμματέα του Κινήματος επιδίδονταν σε ασκήσεις επί σταυρωμένων ψηφοδελτίων. Η γραμμή περιλάμβανε κάτι απίθανους δορυφόρους της υποψηφιότητας του γραμματέα, αφαιρώντας κάθε σοβαρότητα και αξιοπιστία από τη διαδιακασία και κυρίως το
ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ: να περπατήσει καλά το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές.
Ούτε τότε είπαµε κάτι, γιατί θα “σαµποτάραµε τη διαδικασία”. Μία ανήθικη διαδικασία, που όπως αποδείχθηκε, ο λαός την τιµώρησε. Σιγή ιχθύος όµως από τον πρόεδρο (από τον γραµµατέα, δεν περίµενα να έχει καµία ευθιξία, το απέδειξε εξάλλου)»
***
Το παραπάνω απόσπασμα είναι πραγματικά αποκαλυπτικό για το πώς λειτουργεί, τελικά, ένα κόμμα εσωτερικά.
Και δεν εστιάζουμε μόνο στο ΠΑΣΟΚ, που έτσι κι αλλιώς τα εσωτερικά του είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας αυτές τις μέρες, καθώς κάτι ανάλογο με αυτά που υποστηρίζει η κ. Γραμματικού λέγεται πως συμβαίνει σε όλα τα κόμματα.
Κομματικές γραμμές υπέρ κάποιων, ακραία και απροκάλυπτη υποστήριξη ορισμένων σε βάρος των υπολοίπων, όλοι ίσοι μεταξύ ίσων αλλά μερικοί στην πράξη αποδεικνύεται πως είναι πιο… ίσοι, είναι κάτι που όσοι συμμετέχουν ενεργά σε κομματικά όργανα, το βλέπουν και το βιώνουν συνέχεια.
Και είναι κι αυτός ένας από τους, σοβαρότερους και βασικότερους κατά τη γνώμη μας, λόγους που μεγάλο μέρος των πολιτών έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην πολιτική και τους πολιτικούς, γιατί μπορεί να μην έχουν όλα τα κομματικά στελέχη το θάρρος της κ. Γραμματικού να τα πουν δημόσια, αλλά όλα αυτά, σε κάποιο βαθμό, είναι γνωστά στην κοινωνία.
Κινδυνεύει με διαγραφή;
Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο απ’ τα όσα έγραψε η κ. Τάνια Γραμματικού στο κείμενο της είναι και αυτό που αφορά προσωπικά τον κ. Ανδρουλάκη.
Λέει, λοιπόν, πως: “Σήμερα όμως, επιβάλλεται να βγούμε θεσμικά και δημόσια και να ανοίξουμε το διάλογο για την επόμενη μέρα. Βλέπεις «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια».
Όλες οι τάσεις εντός του Κινήματος, στήριξαν τον επικεφαλής [from scratch], όσο δε στηρίχτηκε κανένας άλλος Πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ. Κι ας ήσουν εσυ πρόεδρε Ανδρουλάκη, αυτός και η ομάδα σου, που δεν έκαναν το ίδιο στα δύσκολα της Φώφης, του ΓΑΠ, ακόμα και του Βαγγέλη Βενιζέλου.
Τότε λοιπόν ήταν επιβεβλημένη κριτική και σήμερα είναι «διχαστικός λόγος»;
Αλήθεια πρόεδρε, μήπως τη σήμερον κινδυνεύουμε, όσοι ασκούμε κριτική και µε διαγραφή;”
***
Ενδιαφέρον το ερώτημα της κ. Γραμματικού για το αν κινδυνεύει με διαγραφή για την κριτική που άσκησε και από την απάντηση του, αν, δηλαδή, θα είναι θετική ή αρνητική, δεν θα κριθεί μόνο το κομματικό μέλλον της ίδιας και όλων των άλλων που άσκησαν, επίσης, κριτική για τους διάφορους χειρισμούς, αλλά θα φανεί και προς τα πού θα πάει το κόμμα…