Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 104 ετών ο μητροπολίτης πρώην Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Αυγουστίνος Καντιώτης, βυθίζοντας στο πένθος το νομό Φλώρινας και την Εορδαία.
Ο επί τριάντα τρία χρόνια μητροπολίτης Φλώρινας, αναπαύεται από χθες στην ιερή μονή Αγίου Αυγουστίνου, όπου έγινε ο ενταφιασμός του – σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία – παρουσία χιλιάδων πιστών, εκατοντάδων κληρικών και μητροπολιτών μητροπόλεων της χώρας. Το απόγευμα της Κυριακής έφτασε στη Φλώρινα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος τέλεσε τρισάγιο υπέρ του εκλιπόντος ιεράρχη. Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ο αρχιεπίσκοπος δεν μπόρεσε να παραστεί χτες στην νεκρώσιμη ακολουθία, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Γρεβενών Σέργιος, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο υπέργηρος μητροπολίτης εκοιμήθη στις 5 το πρωί του Σαββάτου 28 Αυγούστου 2010 στο νοσοκομείο Φλώρινας, όπου νοσηλευόταν επί είκοσι έξι ημέρες με εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ την παραμονή του θανάτου του είχε παρουσιάσει νεφρική ανεπάρκεια.
Το Σάββατο το πρωί μόλις έγινε γνωστή η απώλεια του Αυγουστίνου, στο νομό Φλώρινα με απόφαση του νομάρχη Ιωάννη Βοσκόπουλου κηρύχτηκε τριήμερο πένθος. Χθες, δεν λειτούργησαν οι δημόσιες υπηρεσίες και τα δημαρχεία του νομού Φλώρινας και της Εορδαίας, ενώ με απόφαση του εμπορικού συλλόγου Φλώρινας τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά.
Από το πρωί του Σαββάτου οι σημαίες στις εκκλησίες της περιοχής αναρτήθηκαν μεσίστια και οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το σκήνωμα του μεταστάντος εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα από το Σάββατο μέχρι και χθες, στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας. Ήταν χιλιάδες οι πιστοί που περίμεναν υπομονετικά στην ουρά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλεκτό τους ιεράρχη.
Πάνδημη ήταν χθες η συμμετοχή του λαού, ο οποίος συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία τον εκλιπόντα. Εκτιμάται ότι έφτασαν στην πόλη της Φλώρινας πάνω από εκατόν πενήντα λεωφορεία από τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, μεταφέροντας πιστούς που παρέστησαν στη νεκρώσιμη ακολουθία. Η είδηση της εκδημίας του αείμνηστου Αυγουστίνου Καντιώτη πέρασε τα σύνορα της χώρας. Μάλιστα ορισμένοι ομογενείς από την Αυστραλία, κατάφεραν να φτάσουν και να παραστούν στην ταφή του ιεράρχη, ενώ πολλοί περισσότεροι συμπατριώτες της ομογένειας εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια.
Στις 12 το μεσημέρι χθές, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπολίτης Γρεβενών Σέργιος, έψαλε την νεκρώσιμη ακολουθία στον κατάμεστο μητροπολιτικό ναό Αγίου Παντελεήμονα. Την ίδια ώρα οι πιστοί είχαν κατακλύσει τον περίβολο του ναού και το κέντρο της πόλης. Αμέσως μετά σχηματίστηκε μία ατέλειωτη πομπή, μέχρι την Ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου, όπου και ενταφιάστηκε το σκήνωμα του εκλιπόντος ιεράρχη. Επικήδειους εκφώνησαν εκπρόσωποι του Οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ιερού κλήρου των μοναχικών ταγμάτων της μητρόπολης Φλώρινας, καθώς και οι νομάρχες Φλώρινας και Κοζάνης και οι δήμαρχοι Φλώρινας και Πτολεμαΐδας. Η μητρόπολη Φλώρινας, αποφάσισε αντί στεφάνων να κατατεθεί το οποιοδήποτε χρηματικό ποσό στο Αυγουστίνειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο.
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, από τη Φλώρινα, όπου προχτές το απόγευμα τέλεσε τρισάγιο υπέρ του μεταστάντος, εξήρε την προσωπικότητα του Αυγουστίνου Καντιώτη, υπογραμμίζοντας: «είναι πλούσια η παρακαταθήκη που αφήνει, ώστε η νέα γενιά να ακολουθήσει το έργο του», ενώ πρόσθεσε ότι γνώριζε πολλά χρόνια τον εκλιπόντα και το έργο του. Ο διάδοχος του Αυγουστίνου Καντιώτη, μητροπολίτης Φλώρινας Θεόκλητος, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της μητρόπολης το 2000, οπότε ο πρώην μητροπολίτης παραιτήθηκε λόγω γήρατος, υπογράμμισε ότι «ο Άγιος Αυγουστίνος αφήνει πίσω πολύτιμο έργο. Αυτό το έργο είναι μία σημαντική παρακαταθήκη για όλους μας».
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο μητροπολίτης πρώην Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Αυγουστίνος (κατά κόσμο Ανδρέας) Καντιώτης, γεννήθηκε το 1907 στις Λεύκες Πάρου. Αποφοίτησε από τη θεολογική σχολή Αθηνών το 1929. Το 1935 έγινε μοναχός στην Ιερά Μονή Αγγελοκάστρου Ακαρνανίας. Το ίδιος έτος χειροτονήθηκε διάκονος και για έξι χρόνια υπηρέτησε ως πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλοακαρνανίας. Το 1941 μετατέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας υπό τον μητροπολίτη Σπυρίδωνα (μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Αθηνών) έως το 1942. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον μητροπολίτη Εδέσσης Παντελεήμονα το έτος 1941. Τον ίδιο χρόνο μετατέθηκε από την μητρόπολη Εδέσσης στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης και μετά από διαδοχικές αποσπάσεις κατέληξε στην Κοζάνη, όπου ίδρυσε για δύο χρόνια 1943-1945 την «εστία συσσιτίων» με 8.000 μερίδες φαγητού ημερησίως. Τα έτη 1946-47 υπηρέτησε στη μητρόπολη Γρεβενών, μετά απ[ό αίτηση του μητροπολίτη Γρεβενών Θεόκλητου. Με αίτησή του κατατάσσεται στο στρατό και υπηρετεί ως διευθυντής του Β΄ 10 Γραφείου θρησκευτικής υπηρεσίας της 15ηξς και 9ης μεραρχίας την περίοδο 1947-1949. Ως στρατιωτικός ιερέας πραγματοποίησε ομιλίες και εξέδωσε το περιοδικό «Χριστιανός Στρατιώτης». Το 1949-51 υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στη μητρόπολη Καρυστίας της Σκύρου. Το 1951 διορίστηκε ιεροκήρυκας στην Αρχιεσκοπή Αθηνών, όπου υπηρέτησε 17 συνεχή χρόνια. Εξέδωσε 83 βιβλία και δεκάδες περειοδικών, ίδρυσε οικοτροφεία φοιτητών και μαθητών και ηγείται της Ιεραποστολικής Αδελφότητος «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ». Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών καοι Αλμωπίας εκλέχτηκε το 1967. Το 2000 παραιτήθηκε του θρόνου για λόγους γήρατος. Εκοιμήθη στις 28 Αυγούστου 2010.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ