Βιώσιμο θεωρείται ένα χρέος που δεν ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ.
Θεωρητικά μπορεί να εξυπηρετηθεί κάνοντας αυστηρή οικονομία ή αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών δηλαδή έχοντας την περιβόητη ανάπτυξη.
Αν η Ελλάδα έχει ανάπτυξη 4% ! κάθε χρόνο! τότε το χρέος θα μειωθεί στο 118% το 2030!
Και πάλι δηλ θα είναι μη βιώσιμο..
Πόσο πιθανό το θεωρούμε αυτό το σενάριο;
Εγώ προσωπικά καθόλου..
Ο δρόμος για την ανάπτυξη δεν βρίσκεται στη μείωση των δαπανών σε οριζόντιο επίπεδο , αλλά στοχευμένα και με σχέδιο εκεί που απαιτείται για να αυξηθούν τα έσοδα και να μειωθεί η φοροδιαφυγή, και κυρίως σε ένα ΣΤΑΘΕΡΟ φορολογικό περιβάλλον.
Δεν μπορεί κανένας σοβαρός επιχειρηματίας να επενδύσει σε ένα κράτος που από την αρχή του έτους έχει αλλάξει αναδρομικά (!) την φορολογία, τον ΦΠΑ και ό,τι άλλο του κατέβει, με μόνο στόχο να βρει έσοδα. Το μόνο που πετυχαίνει είναι να τινάζει τον κάθε σχεδιασμό και προϋπολογισμό μιας επιχείρησης στον αέρα. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η επιχείρηση να κλείσει ή να κινηθεί λίγο βορειότερα π.χ. στη Βουλγαρία όπου η φορολογία κυμαίνεται στο 10% περίπου.
Έχει υπολογιστεί ότι απαιτείται τουλάχιστον 3% ανάπτυξη για μείωση 1% ανεργίας. Άρα με πρόχειρους υπολογισμούς καταλαβαίνουμε ότι θα χρειαστούμε περίπου 20-30 χρόνια για να επανέλθουμε στα επίπεδα του 2009.
Πόσο δύσκολο είναι άραγε να δημιουργηθεί μια διακομματική επιτροπή και να αποφασίσει το νέο φορολογικό σύστημα όπου ο επιχειρηματίας δεν είναι εχθρός του κράτους αλλά αυτός που δημιουργεί τις θέσεις εργασίας και κυρίως παράγει;
Χρειαζόμαστε ένα μικρό δημόσιο με ισχυρό ελεγκτικό μηχανισμό και όχι να χρειάζεται να γίνεται πρόσληψη στην ΕΡΤ ενός χορδιστή πιάνου επειδή δεν υπάρχει νόμος που να μπορεί να πληρωθεί με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για μία εργασία που θα γίνει μία φορά στα δύο χρόνια.
Δεν ξέρω, ίσως να πέφτει μια παράξενη βροχή που φυτεύεις λιτότητα και ανθίζει ανάπτυξη
Ίσως πάλι απλά να μην μας πάει ζωή στην ξαστεριά να είμαστε για τα δύσκολα..
Υ.Γ . 4% ανάπτυξη είχαμε την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων με πακτωλό χρημάτων.
Υ.Γ 2. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προχώρησαν στην έκτη φορολογική αναμόρφωση το 2013. Ήταν η έβδομη που γίνονταν από το 1870….
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΗΛ. ΠΑΜΠΟΡΗΣ