«Ο οδικός χάρτης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε συνθήκες χαμηλής λιγνιτκής εξάρτησης», ήταν το θέμα που συζήτησε το απόγευμα της Πέμπτης η ΠΕΔ της ακριτικής περιοχής, μια συζήτηση που πρέπει να σημειωθεί, έγινε αρκετές φορές.
Προήδρευσε η αντιπρόεδρος του οργάνου, καθώς ο πρόεδρος Ιωάννης Βοσκόπουλος απουσίαζε. Η Παρασκευή Βρυζίδου υπογράμμισε ότι «γίνεται μία κουβέντα για μεγάλο χρονικό διάστημα και από το δ.σ. της ΠΕΔ, από τους ενεργειακούς δήμους και από την Περιφέρεια». Υπενθύμισε ότι «έγινε επίσκεψη στην Ευρώπη και έχει κατατεθεί η άποψη ότι πρέπει η περιοχή να στηριχθεί διότι περνάμε σε μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη μειώνεται και θα μειωθεί περαιτέρω. Ως εκ τούτου οι θέσεις εργασίας που χάνονται με την αλλαγή του τοπίου με την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί διότι η περιοχή θα ρημάξει. Ήδη η περιοχή είναι διαμορφωμένη έτσι, ώστε να βασίζεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το μεταβατικό στάδιο θα πρέπει να καλυφτεί με κάποιο τρόπο».
Η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ υπογράμμισε ως προς το πολιτικό σκέλος αυτής της διαδικασίας, ότι «οι απόψεις των δήμων, της Περιφέρειας και των επιμέρους φορέων ταυτίζονται με την ΠΕΔ. Έχουμε κοινό στόχο. Η ΠΕΔ παίζει το ρόλο κατά μία έννοια του συντονιστή, αν και θεωρούμε ότι μετά από πρόσφατη σύσκεψη με την Περιφέρεια, αυτή θα πρωταγωνιστήσει σε μια κοινή πορεία, ώστε να κατατεθούν οι απόψεις στην Επιτροπή της Ευρώπης και να διεκδικηθούν κονδύλια χρηματοδοτικά σε διάφορους άξονες για να γίνουν επιμέρους έργα, για να αλλάξει κάποιος προσανατολισμός ή και ολικά ο σχεδιασμός της Δυτικής Μακεδονίας και ειδικά των ενεργειακών δήμων. Δεν πιστεύουμε ότι θα λύσουμε οριστικά το πρόβλημά μας, αλλά να μην βρεθούμε σε τραγικά αδιέξοδα».