-
Ο πολύ αγαπητός στην κοινωνία της Πτολεμαΐδας γιατρός αποκαλύπτεται μέσα από μια συνέντευξη-εξομολόγηση στον «ΠΑΛΜΟ»και ευχαριστεί τον κόσμο που τον τίμησε.
-
Τι λέει για τον Θοδωρή Καρυπίδη, τον Λευτέρη Λεσγίδη, τον Τραϊανό Πετκάνη, τον Γιάννη Δίκα, τους 2.500 τοκετούς και τα 22 βαφτιστήρια.
Στην μέχρι τώρα πορεία του στην ιατρική, την αυτοδιοίκηση αλλά και την προσφορά του στα κοινά μέσα από τον αθλητισμό, μίλησε σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη – κατάθεση ψυχής, ο γιατρός, μαιευτήρας γυναικολόγος και περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Λαζαρίδης, στον Αντώνη Πουγαρίδη.
Ο αγαπητός στην πόλη και την περιοχή, γιατρός, ξεδιπλώνει τις σκέψεις του, μοιράζεται ιστορίες από τα παλιά, αναφέρεται στη μέχρι τώρα διαδρομή του στα αυτοδιοικητικά πράγματα, από τη Φλώρινα ως αντινομάρχης ως και τα έδρανα σήμερα, του περιφερειακού συμβουλίου, το αξιοσημείωτο πέρασμά του από τον ΕΡΜΗ Αμυνταίου, την οικογενειακή επιχείρηση αιθέριων ελαίων στην Αναρράχη Εορδαίας, αλλά και τα σχέδιά του για το μέλλον.
Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα, και συγκινητική συνέντευξη, που έγινε με την απλή αφορμή της αποχώρησης του από τα κοινά, και κατέληξε να είναι “κατάθεση ψυχής” από τον Παύλο Λαζαρίδη:
Πριν από τρεις μήνες είχε γραφτεί στον Παλμό ότι ο Παύλος ο Λαζαρίδης σκέφτεται να μην συνεχίζει να είναι δραστήριος στα κοινά. Αυτή η αναφορά είχε προκαλέσει την ανησυχία και το ενδιαφέρον του κόσμου, μιας και είστε αγαπητό πρόσωπο. Δεν είχε μόνο προεκλογικό ενδιαφέρον, αλλά σήμαινε επίσης ότι ένας ακόμη έμπειρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποχωρεί από τα κοινά. Θα πει κάποιος ..έκλεισε ένας κύκλος, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Πως το πήρατε απόφαση;
- Ένα πρωί, βρίσκομαι στον δρόμο για τη δουλειά και συναντώ τον Κώστα τον Ανδρεάδη και σε μια κουβέντα μου λέει, γιατρέ κάνεις ένα λειτούργημα, τι δουλειά έχεις μαζί μου. Στην κουβέντα του δίνω την αίσθηση ότι είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι με τα κοινά. Θα επιδιώξω να συνεχίσω τη δουλειά που με καταξίωσε στην κοινωνία και μου έδωσε το δικαίωμα να ασχοληθώ με τα κοινά. Αλλά, επειδή δεν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, έπρεπε να πάρω μια πολύ μεγάλη απόφαση: Η να πάρω το βήμα παραπάνω που θα σήμαινε να αφήσω τη δουλειά μου, ή να σταματήσω. Και είπα και προηγουμένως ότι αυτό που κάνω έμαθα να το κάνω καλά και έχω καταξιωθεί μέσα από εκεί, δεν είχα ποτέ ενδοιασμούς για το τι πρέπει να κάνω.
Το 2018 έλεγαν πολλοί ότι ο Λαζαρίδης πιθανώς να κατέβει για δήμαρχος στην Πτολεμαΐδα.
- Ούτε ένα δευτερόλεπτο δεν πέρασε αυτό από το μυαλό μου. Έχω την επιστημονική ευθύνη της Κλινικής του κ. Καϊνατίδη, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μεγάλες της Ελλάδος, στην οποία εργάζομαι και δουλεύω. Μέσα από τα χρόνια έχω τη στήριξη των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το σε ποιο ψηφοδέλτιο θα κατέβω.
Έχετε υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση. Ήσασταν και το ’94 και το ’98 νομαρχιακός σύμβουλος στη Φλώρινα, από όπου έλκετε την καταγωγή σας. Διατελέσατε και αντινομάρχης. Ένας νέος άνθρωπος και γιατρός που είχατε ήδη μια διαδρομή, πως μπλέκεται με τα κοινά, γιατί και πως αντιμετωπίσατε τότε την εμπλοκή με τα κοινά;
- Έφυγα μικρός από το χωριό μου, τον Ροδώνα, σε ηλικία 16 ετών. Τελείωσα Β και Γ λυκείου στη Θεσσαλονίκη, τελείωσα τις σπουδές μου, έκανα ειδικότητα. Τον τόπο μου τον έβλεπα όπως αυτοί που λείπουν χρόνια στο εξωτερικό. Τον αγαπώ. Τότε ήμουν στα τελειώματα της ειδικότητας. Πάντα ασχολιόμουν με τους συλλόγους, με τον Ροδώνα, χορευτικούς κ.α. Έτσι μπλέχτηκα στις εκλογές με τον Πετκάνη, εκλέχθηκα παρότι ο κόσμος δεν με ήξερε πολύ. Ήμουν 3οςμόλις στα 33 χρόνια μου, ειδικευόμενος στα τελειώματα της Μαιευτικής. Τη 2η τετραετία χάνουμε τις εκλογές, είχα παραιτηθεί της θέσης μου και συνεχίζω με την ειδικότητα. Ωστόσο έχω ανοίξει ιατρείο στην Πτολεμαΐδα.
Πως ήταν τότε τα κοινά. Πως ήταν η Φλώρινα; Ο νομός; Ο κόσμος τι ζητούσε, ανταποκριθήκατε τότε στις προσδοκίες;
- Αν είχαμε ανταποκριθεί, θα βγαίναμε και τη δεύτερη τετραετία. Το πρώτο μέλημα του ανθρώπου ήταν πως θα τακτοποιήσει το παιδί του. Ό,τι άλλο να έκανες………..
- Ο κ. Πετκάνης ήταν εκπληκτικός νομάρχης, με μεγάλο έργο αλλά δεν μπορούσαμε να προσλάβουμε τα παιδιά των διάφορων οικογενειών, και αυτό είχε αποτέλεσμα να έχουμε αντιδράσεις και να χάσουμε τις εκλογές τη δεύτερη τετραετία. Έβλεπες 15 ραντεβού τη μέρα, και τα 14 έλεγαν “μια δουλειά για το παιδί μου”.
Εσείς είχατε και την αρμοδιότητα της υγείας, δεν ξέρω τότε τι δυνατότητα είχε μια Νομαρχία να παρέμβει στα θέματα της Υγείας.
- Η πρόταση στην κεντρική εξουσία για το ποιος θα είναι διοικητής στο Νοσοκομείο ήταν της Νομαρχίας. Επομένως είχαν και τις ευθύνες. Εγώ από τη θέση μου διευκόλυνα τις ανάγκες του τότε νοσοκομείου.
Πτολεμαΐδα: Ήσασταν υποψήφιος με την παράταξη του Λευτέρη Λεσγίδη, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή. Συνεχίζεται η διάθεση για προσφορά, σε ένα μεγαλύτερο γήπεδο, πληθυσμιακά, την Πτολεμαΐδα. Ήσασταν και επαγγελματικά εδώ.
Εκείνη την περίοδο δεν περνούσε από το νου μου με τίποτα να κατέβω υποψήφιος. Τότε γινόταν διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και φαινόταν ο Λεσγίδης ότι ήταν “καμένο χαρτί”. Εγώ μαζί του είχα σχέσεις όμως. Σε μια βραδινή συνάντηση μαζί του με ρώτησε, αν θα ήταν υποψήφιος αν θα ήμουν μαζί του και η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα να του χαλάσω το χατίρι. Τότε ήταν αντίπαλοι ο κ. Μαυρίδης Ονούφριος από τους βασικούς, ο Σταύρος Φραγκουλίδης εν ενεργεία δήμαρχος, οπότε οι πιθανότητες να πάρει το χρίσμα ο κ. Λεσγίδης ήταν ελάχιστες. Φεύγω σε ένα ιατρικό συνέδριο στο Πεκίνο και μιλάω μετά από 13 ημέρες και είμαι υποψήφιος, με είχε ανακοινώσει ήδη. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσα να του πω και όχι μετά. Μαθαίνω ότι είχε πάρει το χρίσμα τότε για το δήμο Πτολεμαΐδας, εγώ του το είχα υποσχεθεί. Δεν είχε και άδικο. Δεν εξελέγη τότε.
Εσείς δεν σταματήσατε. Μετά από μερικά χρόνια, επανέρχεστε στα περιφερειακά πράγματα αυτή τη φορά, με τον κ. Καρυπίδη. Θυμάμαι ότι ανοίξατε την προεκλογική περίοδο του 19, είχατε βγει σε νεκρό πολιτικό χρόνο σε ένα χορό του ΕΡΜΗ Αμυνταίου όπου ήσασταν πρόεδρος και είπατε ότι «αισθάνομαι την ανάγκη», χωρίς να σας το είχε καν ζητήσει, είπατε “θέτω τον εαυτό μου υποψήφιο”.
- Έχασε τα λόγια του τότε ο κ. Καρυπίδης, τότε. Εγώ τον ήξερα από τότε που ήμουν στο Νομαρχία και ο ίδιος ήταν δημοσιογράφος στο WEST, έκανε σωστά τη δουλειά του και με βοήθησε κιόλας. Ήρθαμε λίγο πιο κοντά με την κουμπαριά με τον Αλέκο Αθανασιάδη και ήρθαμε πιο κοντά. Η ομάδα μου, ο ΕΡΜΗΣ Αμυνταίου βγαίνει στη Γ΄ Εθνική [σ.σ. ο Π. Λαζαρίδης ήταν Πρόεδρος], εμείς δεν είχαμε γήπεδο, δεν είχε άδεια, όπως τα περισσότερα της Ελλάδας. Η Ομάδα μου δεν μπορούσε να παίξει και πήγαινε να παίξει στο γήπεδο της Φλώρινας. Με ενέργειές του Καρυπίδη, μέσα σε ένα μήνα γίνονται χαρτιά, μελέτες, γίνεται αποχαρακτηρισμός, βγαίνει η άδεια, και παίρνουμε αδειοδότηση για το γήπεδο Αμυνταίου και το κλειστό. Αυτό είναι δουλειά από το α έως το ω Καρυπίδης. Από εκεί και πέρα, μέσα από την ομάδα, μας βοήθησε στην ομάδα, έγιναν πολλά πράγματα εκεί. Λέω “Παύλο, εκεί που θα στο ζητήσει αυτός, δε το κάνεις ωραίο; Θα στο ζητήσει αυτός ούτως ή άλλως”.. Στο χορό, αποφάσισα να το πω και ο ίδιος όχι απλά δεν το ήξερε αλλά έπαθε σοκ. Τις επιτυχίες τις κάνουν οι άνθρωποι, όχι οι παρατάξεις. Εγώ ποτέ δεν διαχώρισα κομματικά για αυτό και οι ψηφοφόροι στάθηκαν στο πλάι μου όλα αυτά τα χρόνια.
Πως είδατε την πορεία του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ήσασταν κοντά όλα αυτά τα χρόνια;
- Στον νέο αρχηγό βλέπω αισιοδοξία και τίποτα παραπάνω. Ο καιρός θα το δείξει. Όλοι δικαιούνται μια ευκαιρία, θα την έχει και αυτός, με μια αυτοσυγκράτηση όμως.
Για τον ΕΡΜΗ, επιστρέψατε στα πράγματα του Αμυνταίου, αναλαμβάνοντας την ομάδα σε καλή περίοδο. Είχατε επιτυχίες. Συνηθίζεται αυτό το πράγμα και αρκετοί γιατροί “εκτονώνονται” με την προσφορά τους στον Αθλητισμό. Πως δένει;
- Έγινα πρόεδρος στον Ερμή μόλις τελείωσα την ιατρική. Στα 30, με μια ομάδα στο Β τοπικό. Με προπονητή τον Γιάννη Δίκα και πάμε την ομάδα στην δυνατή τότε, Δ΄ Εθνική. Μετά ήρθα Πτολεμαΐδα. Ασχολήθηκα ξανά, πριν 4 χρόνια. Και αυτό το έκανα γιατί όλα ήταν συναισθηματικά: Όταν άνοιξα το ιατρείο, από τη στιγμή που ο Αμυνταιώτης κατέβαινε στην Πτολεμαΐδα είχε επιλογή πολλών γιατρών. Είχα από την περιοχή το 60% πελάτες, το έβλεπα από την κλινική. Αισθανόμουν ότι χρωστάω κάτι στο Αμύνταιο και ήθελα να βοηθήσω την ομάδα, που την πήγα στην Α΄ κατηγορία, στα μπαράζ, την πήγα στη Γ΄, κάνοντας μια τεράστια υποδομή, με 150 παιδιά στις ακαδημίες, ο κόσμος το χάρηκε. Αυτός ήταν ο λόγος που ασχολήθηκα.
- Σήμερα με τον ΕΡΜΗ: Ήμουν την Κυριακή σε έναν αγώνα. Το χάρηκα, γιατί μου είπε ο σημερινός Πρόεδρος, ότι “αυτά είναι παιδιά ακαδημιών σου”. Τιμητικό πολύ. Εκείνη την εποχή που ανέλαβα την ΕΡΜΗ, ο Αμύντας στο χάντμπολ κόντευε να διαλυθεί. Η διοίκηση έρχεται τότε και μου ζητάει να εντάξω στην ομάδα μου την Αμύντα, σαν νέες ελπίδες. Να συνεχίσει το πρωτάθλημα τουλάχιστον το γυναικείο χάντμπολ. Ήταν κάτι πολύ δύσκολο που πρέπει να γίνει γιατί πάντα οι ομάδες είχαν έναν ανταγωνισμό.. Έπρεπε να έχουμε καλές σχέσεις με την Αμύντα, αλλά να την εντάξω στον ΕΡΜΗ. Χθες ήμουν επίσημα καλεσμένος και ένιωσα πολύ όμορφα.
Από την πορεία σας όλα αυτά τα χρόνια, είτε στον αθλητισμό, είτε στα κοινά, ξεχωρίζετε κάποια στιγμή πιο εύκολη;
- Τις ιδιαίτερες στιγμές τις έζησα από τη δουλειά μου και να συνεχίσω να τις ζω από τη δουλειά μου. Είναι μεγάλο πράγμα να φέρνεις μια ζωή στον κόσμο. Δεν υπάρχει καλύτερο. Το δεύτερο στη σειρά είναι να βγεις έξω και να πεις στον μπαμπά, στον παππού και τη γιαγιά ότι είναι καλά και το μωρό και η γυναίκα. Ακόμη και σήμερα μετά από έναν πολύ τρομερό αριθμό τοκετών, παραμένει μοναδικό. Ξεπερνώ τους 2.500 τοκετούς μέχρι σήμερα. Αυτό το συναίσθημα όσο είμαι γερός και έχω τη δυνατότητα θέλω να το ζω κάθε μέρα. Είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε ένα γιατρό. Για αυτό έχω εκμεταλλευτεί την αγάπη του κόσμου. Για αυτό έχω άνεση να κατέβω σε όποιο ψηφοδέλτιο θέλω γιατί με αγαπάει ο κόσμος.
Μια άλλη πολύ σημαντική πτυχή της ζωής του Παύλου Λαζαρίδη, εσείς για κάποια στιγμή κάνατε το χόμπι σας δουλειά. Ασχοληθήκατε πολύ με τα αρωματικά φυτά. Ασχοληθήκατε αλλού. Και από κάποια στιγμή και μετά, αποφασίσατε να ασχοληθείτε στην περιοχή και επαναπατρίσατε κεφάλαια. Το λέω γιατί το θεωρώ πολύ πατριωτική κίνηση να παίρνει δραστηριότητα από αλλού και να το φέρνει στον τόπο του. Σε περίοδο κρίσης πήρατε μια απόφαση που κάποιος θα πει «τρελός είναι;»
- Πήρα μια απόφαση σε δύσκολες εποχές. Έχω βάλει σε μεγάλο αγώνα τις δύο κόρες μου. Ασχολούνται με την καλλιέργεια και μεταποίηση στο εξωτερικό, στην αρχή στο εξωτερικό και σήμερα στην Αναρράχη Εορδαίας. Εκεί γίνεται η απόσταξη των αρωματικών και καλλυντικά από αρωματικά φυτά. Εδώ τώρα, θα το κερδίσω το στοίχημα ή θα φύγω από τη ζωή και οι κόρες μου θα λένε….τι μας έκανε ο πατέρας μας; Δεν ήθελα να εγκλωβίσω τις κόρες μου. Σε μια εποχή πολύ δύσκολη. Εγώ από τη φύση μου ήμουν αισιόδοξος άνθρωπος. Τα δύο παιδιά μου δουλεύουν ασταμάτητα. Η κόρη μου η Ερμιόνη έχει δύο παιδιά και εργάζεται ασταμάτητα και η μικρή μου κόρη τρέχει για τα καλλυντικά, πέρα από τη δουλειά της άλλες τόσες ώρες. Θα δούμε την αποτελεσματικότητα γιατί η εποχή είναι δύσκολη. Εγώ ξέρω ότι θα το πετύχουν οι κόρες μου. Ο κόσμος αγάπησε την επένδυση και εργάζεται πολύς κόσμος από την περιοχή σε αυτήν.
Πως βλέπετε σήμερα την κατάσταση στην αυτοδιοίκηση σήμερα;
- Με το θέμα της απολιγνιτοποίησης, λεφτά θα έρθουν στη Δυτική Μακεδονία. Είμαι περίεργος να δω πως θα αξιοποιηθούν και από ποιους, γιατί το έχω ακούσει πολλές φορές, έχουμε στήσει το κάρο και βάλαμε το άλογο από πίσω να το σπρώχνει. Πρέπει να μπει από μπροστά. Όλοι τα ρίχνουν στις υπηρεσίες. Από την επένδυση που έκανα έχω ζήσει λίγο τις υπηρεσίες. Το προσωπικό είναι ελάχιστο, βγαίνει στη σύνταξη και πρέπει να έρθει νέος κόσμος. Έπρεπε να γίνουν προσλήψεις να προετοιμαστούν για αυτό το κομμάτι ένα – δύο χρόνια, για να μπορέσουν να απορροφηθούν όλα αυτά τα κονδύλια. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος.
Το πολιτικό προσωπικό; Δεν υπάρχει διάθεση και από τον κόσμο, να στελεχώσει καίριες θέσεις ευθύνης στη διοίκηση. Και στην περιφέρεια, στους δήμους. Που θα πάει αυτό;
- 000 νέοι επιστήμονες έχουν φύγει από την Ελλάδα. Που θέλετε να πάει αυτό; Πώς να πάει; Ποιον να μείνει, νέος με πτυχίο και δύο μεταπτυχιακά να κάνει οικογένεια; Αναγκάζεται να φύγει και να αναγνωρίσουν την αξία του στο εξωτερικό.
Ήρθε στα χέρια μου ένας πολυτελής τόμος που εξέδωσε το “Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού” με προσωπικότητες στην Ελλάδα της κρίσης 2010-2020, ανάμεσα στις οποίες και ο Παύλος Λαζαρίδης. Έχει συγκλονιστικές βιογραφίες. Βλέπω φωτογραφίες με τη φανέλα στη μπάλα, ποδοσφαιριστής, στρατιώτης, επιστήμονας, από την προσφορά στα κοινά. Όλο το παζλ της ζωής και ακόμη έχετε να προσφέρετε. Πόσα βαφτιστήρια έχετε;
- Τα δικά μου μόνο ή αυτά που έβαλα τις κόρες μου να βαφτίσουν; Η μικρή μου έγινε 5 χρονών νονά. Η άλλη στα 9. Έχω 13 βαφτιστήρια μόνο εγώ, αλλά με αυτά που έχουν οι κόρες μου κοντά στα 22.
- Αυτό που θέλω να πω κλείνοντας, είναι ότι πρέπει ο καθένας να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Εγώ αυτή τη στιγμή για το μόνο που ξέρω για τον εαυτό μου ότι ξέρω να κάνω καλύτερα, είναι να είμαι μαιευτήρας – γυναικολόγος. Θα συνεχίζω να κάνω αυτό το καθήκον το οποίο και μου προσφέρει και του προσφέρω. Δεν είναι σαν την πολιτική. Όταν κάνεις σωστά τη δουλειά σου, δηλαδή όταν πας να κοιμηθείς και κοιμάσαι χωρίς να σκεφτείς ότι δεν έκανες κάτι σωστά, αισθάνεσαι ότι κάνεις το σωστό. Και έτσι, πραγματικά, αν και στην πολιτική «ποτέ μη λες ποτέ», σαφώς για μένα υπάρχει αυτό το μέλλον που σας είπα. Επειδή πιστεύω ότι καλύτερη κατάθεση έχει στα ιατρικά παρά στα πολιτικά. Συνεχίζω με την ιατρική. Με αυτό που αγάπησα, μόχθησα. Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο μέσα από την καρδιά μου να τους ευχαριστήσω. Μια μερίδα ανθρώπων θα στεναχωρηθούν αλλά να είστε σίγουροι ότι πολλοί θα ικανοποιηθούν γιατί θέλουν τον γιατρό τους, και όχι τον ..πολιτικό τους.
κείμενο: Βάσω Σάφη