Σύγκρουση με ανεξέλεγκτες συνέπειες εξελίσσεται στο ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, μετά τις επιτακτικές προτροπές βουλευτών αλλά και στελεχών να οδηγήσει το κόμμα σε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού.
Σύμφωνα με πράσινα στελέχη η διαμορφωθείσα κατάσταση δεν επιτρέπει εύκολα ελιγμούς από τον κ. Ανδρουλάκη και όλα θα κριθούν -κατ’ αρχήν- στο επικείμενο Πολιτικό Συμβούλιο, που εκτός απροόπτου θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρητικά διατηρεί την πλειοψηφία, εντούτοις το ρεύμα που έχει διαμορφωθεί εναντίον του από κορυφαία στελέχη είναι πιθανό να οδηγήσει ορισμένους σε αλλαγή στάσης. Την τελική, πάντως, απόφαση θα λάβει η κεντρική Επιτροπή, που θα ακολουθήσει το Πολιτικό Συμβούλιο, προς τα μέσα ή τέλη Ιουλίου.
ΠΑΣΟΚ: Ζητούν επίσπευση των διαδικασιών για νέο αρχηγό
Οι διαφωνούντες ουσιαστικά ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών, με δεδομένο ότι η προσφυγή στα βάση για την εκλογή αρχηγού είναι προγραμματισμένη (με βάση το καταστατικό για τον Οκτώβριο του 2025). Η ηγεσία επιμένει ότι το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές και προκαθορισμένο, επιχειρώντας έτσι να κερδίσει χρόνο και τονίζει ότι θα πρέπει να προηγηθεί μια συζήτηση στο εσωτερικό για τις αιτίες του αποτελέσματος και ακολούθως να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Το (μεγάλο) πρόβλημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι πως στο μπαϊράκι εναντίον του μετέχουν προβεβλημένα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως για παράδειγμα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος. Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν διατηρεί την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οπότε εκ των πραγμάτων έχει χάσει τον «έλεγχό» της.
Στόχος όσων αμφισβητούν πλέον τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι η διενέργεια ενός εκτάκτου συνεδρίου, περισσότερο ως πίεση προς τον ίδιο. Το Καταστατικό προβλέπει, μεταξύ άλλων ότι ανάμεσα στα Τακτικά Συνέδρια μπορεί να συγκληθεί Έκτακτο ή Διαρκές Συνέδριο. Η σύγκληση γίνεται είτε με απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, έπειτα από αίτημα του 1/3 των μελών της ή αίτημα της πλειοψηφίας των Νομαρχιακών Επιτροπών ή αίτημα του 20% των μελών του φορέα, είτε εφόσον το ζητήσει το 40% των μελών του φορέα, είτε με απόφαση προέδρου».
Ποιοι θα διεκδικήσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ
Σε κάθε περίπτωση, η ονοματολογία για την επόμενη ημέρα έχει ήδη ξεκινήσει. Μανώλης Χριστοδουλάκης, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος, Μιλένα Αποστολάκη και Χάρης Δούκας (ο οποίος ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως) φαντάζουν αυτή τη στιγμή ως οι επικρατέστεροι προκειμένου να διεκδικήσουν (εφόσον το θελήσουν) τα ηνία. Ο πρώτος, μάλιστα, διατηρεί επαφές με το «παπανδρεικό» μπλόκ, το οποίο τη δεδομένη στιγμή μέσω του Νίκου Παπανδρέου επιθυμεί την αλλαγή ηγεσίας. «Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές.
Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα. Ενίοτε όμως οι ευθύνες είναι και υποκειμενικές. Σε διαδοχικές εκλογές επικράτησαν μικροπολιτικές, προσωποπαγείς και ευνοιοκρατικές στρατηγικές[…]Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη της, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ», έγραψε ο ίδιος, ενώ λίγες ώρες αργότερα σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση ενημερώθηκε ότι ο Γιώργος Μανιάτης θα είναι ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών κι όχι ο ίδιος, μολονότι ήταν πρώτος σε σταυρούς και έχει ήδη μια θητεία. «Βλέπω ότι είναι προαποφασισμένο. Οπότε, αφού το θέλει τόσο πολύ ο πρόεδρος, ας γίνει ό,τι θέλει. Εμένα δεν με νοιάζουν οι καρέκλες, αλλά να προσφέρω στην πατρίδα μου», είπε προς τον Ανδρουλάκη, ο οποίος νωρίτερα είχε φέρει τα παραδείγματα του Κυμπουρόπουλου και του Αυτιά που ενώ ήταν πρώτοι σε σταυρούς δεν ήταν επικεφαλής.
Υπό αυτά τα δεδομένα και μετά το τσουνάμι των αντιδράσεων, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αναμένεται να είναι ραγδαίες, εφόσον κάποια από τις δύο πλευρές δεν κάνει πίσω, προς όφελος της ενότητας. Θεωρείται απίθανο να βρεθεί μια «χρυσή» τομή, με τις δύο πλευρές να το πηγαίνουν μέχρι τέλους!