Από το Σύλλογο Βλατσιωτών Λάρισας, παρουσία της πρέσβειρας της Αυστρίας
Με καταγωγή από τη Βλάστη ο βαρόνος Κων/νος Μπέλλιος (Βέλλιος) πραγματοποίησε στα έτη 1836-1837 ένα πολύμηνο ταξίδι στην Ελλάδα, για το οποίο μας έχει αφήσει ένα υπέροχο ημερολόγιο, στο μεγαλύτερό του μέρος ανέκδοτο. Επισκέφθηκε αρκετά μέρη του τότε Ελληνικού Βασιλείου με κυριότερο την Αθήνα. Ως έμπορος και τραπεζίτης έζησε πολλά χρόνια στο Βουκουρέστι και στη Βιέννη, αλλά πάντοτε είχε την επιθυμία της γνωριμίας με τους τόπους της κλασσικής αρχαιότητος.
Προλογίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας Κων. Βασβατέκης αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του σπουδαίου γόνου της Βλάστης, ενώ για το ημερολόγιο τόνισε τα εξής: «Στο Ημερολόγιο του Κων/νου Μπέλλιου (Βέλλιου) παρουσιάζονται ανθρώπινες στιγμές, καθημερινές, όπως τις έζησε κατά την παραμονή του στην Αθήνα και από τις οποίες προβάλλει ανάγλυφη η εποχή, οι συνθήκες, οι φόβοι, οι αγωνίες. Καταγράφονται οι αντιδράσεις του Μπέλλιου (Βέλλιου) σε συνηθισμένα θέματα, αλλά και σε κρίσιμα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα. Εκφράζεται η αγάπη του για τους Μακεδόνες. Από τις σελίδες του περνούν τα κορυφαία ονόματα της εποχής ΄Οθων, ΄Αρμανσπεργκ, Αναστ. Πολυζωϊδης, Θεοκλ. Φαρμακίδης, ήρωες της επανάστασης, Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Κανάρης, Καρατάσιος κ.α.».
Την εκδήλωση που έγινε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, διοργάνωσε ο Σύλλογος Βλατσιωτών Λάρισας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών, τίμησε με την παρουσία της η πρέσβης της Αυστριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Χερμίνε Ποπέλερ.
Η εκδήλωση άνοιξε με προσφώνηση της Αντιπροέδρου του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας Γίτσας Τζαφέτα. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Βασ. Πινακάς, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών κ. Παν.Σάπκας.
Η πρέσβης της Αυστρίας στην Αθήνα Χερμίνε Ποπέλλερ στο χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ άλλων, πως «αποδέχτηκα την πρόσκληση του Συλλόγου Βλατσιωτών, διότι υπάρχουν ισχυροί δεσμοί που συνδέουν τη Βλάστη με τη Βιέννη. Σπουδαίοι άνδρες που γεννήθηκαν στη Βλάστη μετανάστευσαν στη Βιέννη όπου εργάστηκαν, πλούτισαν και έγιναν ευεργέτες της Ελλάδας και της Αυστρίας.» Για να αναφερθεί στις οικογένειες Σίνα, Δούμπα, στον Κων.Μπέλλιο (Βέλλιο) και στις ευεργεσίες που προσέφερε στη Βιέννη και να καταλήξει λέγοντας πως ο σπουδαίος γόνος της Βλάστης Κων. Μπέλλιος υπήρξε μεγάλος οικονομικός παράγων της Βιέννης και ευεργέτης της Αυστρίας και της Ελλάδας και «εγώ τον τιμώ σήμερα στην πατρίδα του την Ελλάδα, μαζί με τους συμπατριώτες του από τη Βλάστη και τη Λάρισα».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν οι τοποθετήσεις: «Η οικογενειακή Δυναστεία των Μπέλλιου» από τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννη Τζαφέττα, ο οποίος με λόγο καθαρό, λιτό και ουσιαστικό παρείχε μοναδικές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες, άγνωστες στους Βλατσιώτες, προσεγγίζοντας την εποχή.
Η παρουσίαση του Ημερολογίου έγινε από τους επιμελητές της έκδοσης Διονύσιο Μούσουρα , διδάκτορα της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών , ο οποίος με λόγο αξιοπρεπή και με τη δέουσα ευαισθησία οδήγησε το κοινό σε μια αισθητική και νοητική περιπλάνηση στην εποχή της αναγέννησης της Ελλάδας. Ενώ ο Βασίλειος Μπέλλιος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Βιέννης και μακρινός συγγενής του βαρόνου, με λόγο συγκινητικό , ντυμένο με αγάπη προσέγγισε τον Κων/νου Μπέλλιο, έτσι όπως τον γνώρισε προσπαθώντας χρόνια τώρα, να μεταγράψει ένα χειρόγραφο πολυσέλιδο ημερολόγιο.
Ακολούθησε ανάγνωση κειμένων από τη Νέλλη Βασβατέκη και το Μιχάλη Παληό, στα οποία αποκαλύπτονταν οι αρετές και το μεγαλείο της ψυχής του Κ.Μπέλλιου και τα πατριωτικά του αισθήματα για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τη Μακεδονία.
Ποίημα για τον Κων. Μπέλλιο ως «εικόνα του ευεργετήσου» απήγγειλε η Εύη Τζαφέττα.
Με τη Νέλλη Βασβατέκη να κάνει τον επίλογο, μεταφέροντας πλήθος εικόνων, συναισθημάτων και αναπολήσεων, λέγοντας ότι «για τη Βλάστη και τους Βλατσιώτες ο Κων/νος Μπέλλιος αντιπροσώπευε ένα μύθο. Τον δημιούργησε ο ίδιος με την προσφορά του, με τη φλόγα και το πάθος του για τη Μακεδονία, για την Ελλάδα. Το μύθο συνέχισαν οι παλιοί κάτοικοι του ιστορικού χωριού, διατηρώντας την ανάμνηση του βαρόνου, ο οποίος έμοιαζε να έχει σταματήσει το χρόνο σε ότι ο ίδιος έχει ονειρευτεί. Το νοσοκομείο Η ΕΛΠΙΣ, η Αρχαιολογική Εταιρεία, η Εθνική βιβλιοθήκη, η Νέα Πέλλα, το Βέλλειο κληροδότημα, έγιναν το σκηνικό που περιέκλεισε την ανθρώπινη μνήμη. Ο βαρόνος Κων. Βέλλιος θα παραμείνει για τους Βλατσιώτες ο δικός τους μύθος, καθώς συνθέτει και εκπροσωπεί γνήσιες εκδηλώσεις του ανθρωπισμού μας ».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα , με τη Ελένη Μιχαλέ στο τραγούδι και την Ελπίδα Δαρδιώτη στο βιολί οι οποίες εμφανίστηκαν στη σκηνή με την αρχοντική παραδοσιακή φορεσιά της Βλάστης. Μεταξύ των τραγουδιών που ερμήνευσαν ήταν και το «Φεγγάρι μου ψηλόλαμπρο» το οποίο όταν το πρωτάκουσε η Νάνα Μούσχουρη από τη Βλατσιώτισα πεθερά της Λέγγω Πετσίλα, θέλησε αμέσως να το μάθει και να το τραγουδήσει.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιάννης Κόκουρας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Βλατσιωτών Θεσσαλονίκης κ. Λίλα Κατσανίκου και η Αντιπρόεδρος κ. Μαλαματή Λαμπαδάρη, η Πρόεδρος της Παιδικής Στέγης Λάρισας κ. Αγγέλα Σιτρά, η ευεργέτιδα της Λάρισας κ. Σμαράγδα Γκαράνη, ο επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας κ. Θαν. Καρατόλιας ο κ. Γεώργιος Κίκκης, εκλεκτό μέλος της Βλατσιώτικης παροικίας των Αθηνών .