Η κυβέρνηση εδώ και λίγες ημέρες έχει αποδυθεί σε μια πρωτοφανή επιχείρηση επικοινωνίας με κεντρικό θέμα «την ανάπτυξη που έρχεται» και επικεφαλής τον πρωθυπουργό. Από τη σοβαροφανή θεωρία του ελατηρίου φθάσαμε στο «θα βρέξει δισεκατομμύρια». Πρόκειται για φθηνή προπαγάνδα και αρκούν τρεις απλές αναφορές:
1. Ερχονται, λέει, λεφτά από το ΕΣΠΑ και θα τονώσουν την οικονομία.
Η αλήθεια είναι ότι εδώ και 27 χρόνια οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του κρατικού προϋπολογισμού, δεν είναι δηλαδή κάτι καινούργιο. Το καινούργιο είναι ότι, δυστυχώς, οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ είναι σε ετήσια βάση λιγότεροι για όλες τις χώρες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και για την Ελλάδα ακόμα λιγότεροι λόγω της συρρίκνωσης της εθνικής συμμετοχής.
2. Το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Βουλή θα ψηφίζονται, εκτός απροόπτου, οι διατάξεις για τη ΔΕΗ σε αντικατάσταση προηγούμενων ρυθμίσεων.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός των διαρκών αναφορών στη ΔΕΗ από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα σε σημαδιακές ομιλίες του, η πιο πρόσφατη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα είναι ότι διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ και αυτό συνιστά μεγάλη του επιτυχία.
Η αλήθεια είναι ότι με τον νόμο που προωθείται, η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας αποδυναμώνεται καθοριστικά και η προσπάθεια αναζήτησης πιθανών επενδυτών στην ενέργεια αντικαθίσταται από συμφωνίες με μεταπρατικά συμφέροντα εγχώρια και ξένα.
Τελικό αποτέλεσμα; Η αύξηση της τιμής της KWH και φυσικά η ελαχιστοποίηση των επενδύσεων.
3. Το ασφαλιστικό του κ. Κατρούγκαλου είναι ουσιαστικά ένα κρυφό φορολογικό, είναι δηλαδή φορο-ασφαλιστικό.
Οσοι παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες από τον αγρότη μέχρι τον επιστήμονα και από τον βιοτέχνη μέχρι τον έμπορο είναι αντιμέτωποι με το δίλημμα διακοπή δραστηριότητας και μεταφορά της σε άλλη χώρα αν γίνεται ή απόκρυψη εισοδημάτων.
Ετσι φυσικά ανάπτυξη δεν γίνεται.
Καμία κυβερνητική προπαγάνδα δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι στη διετία 2015-2016 η ελληνική οικονομία οπισθοχωρεί κατά 7%-8% με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Αυτή η οπισθοδρόμηση από την ανάπτυξη 6% στην ύφεση 1%-2% βαραίνει υπέρμετρα τον λογαριασμό των μέτρων, συνολικά 9 δισ. ευρώ, για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
Η ανάπτυξη είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με όρους επικοινωνίας και με τη διαρκή εναλλαγή του ψέματος με την ανοησία που εκτελείται ως άσκηση ακριβείας από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
* Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος είναι γραμματέας του Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
πηγή: kathimerini.gr