Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου η απολιγνιτοποίηση πήγε δυο χρόνια πιο πίσω, από το 2023 στο 2025. Πρόκειται για μείζονα εξέλιξη που η κυβέρνηση επιχείρησε να την περάσει στα μουλωχτά, αλλά υπολόγιζε χωρίς τη Διαύγεια όπου δημοσιεύτηκε η σχετική απόφαση. Η ΔΕΗ βέβαια έσπευσε να μας διαβεβαιώσει ότι τίποτα δεν αλλάζει, μολονότι η ίδια ζήτησε την παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων! Μοιάζει με θέατρο του παραλόγου, αλλά επί της ουσίας πρόκειται για απέλπιδα προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης μιας πολύ σοβαρής υπόθεσης.
Το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός το 2019 δεν ήταν προϊόν κάποιου σχεδίου, παρά μόνο μια επικοινωνιακή φούσκα που αγνοούσε προκλητικά
-την επάρκεια του συστήματος και την ασφάλεια εφοδιασμού
-τις συνέπειες της εξάρτησης από το ρυπογόνο και εισαγόμενο ΦΑ
-την υποχρέωση δίκαιης μετάβασης για τις λιγνιτοφόρες περιοχές.
Η ενεργειακή κρίση έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και την οδήγησε εκούσα άκουσα στη μεγάλη στροφή όσο κι αν για λόγους επικοινωνιακούς προσπαθεί να το αποκρύψει. Ο κίνδυνος να μείνουμε από ρεύμα η/και να μας κοστίζει πανάκριβα συνιστούν βάρος ασήκωτο.
Εξίσου εντυπωσιακή με την κυβερνητική στροφή είναι η αφωνία των περισσοτέρων, από την αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι τους φορείς και τους εκπροσώπους της Δυτικής Μακεδονίας.
Όλα έχουν τη σημασία τους και αξιολογούνται από τους πολίτες, μα περισσότερη σημασία έχει το ίδιο το γεγονός της μετάθεσης του χρονοδιαγράμματος και κυρίως η αιτία που την προκάλεσε.
Ανάγκα και οι Θεοί πείθονται, πόσο μάλλον οι πρωθυπουργοί…
ΥΓ 1. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει την ενέργεια υπεύθυνα, όπως αρμόζει στη σοβαρότερη κρατική υπόθεση μετά την άμυνα.
ΥΓ 2. Οι εκπρόσωποι μας και οι φορείς του τόπου αντί επίδειξης αμήχανου ρεαλισμού οφείλουν έστω και τώρα να διατυπώσουν μια ενιαία πρόταση για την περιοχή.
ΥΓ 3. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι ο μόνος πολιτικός φορέας που αμφισβήτησε έγκαιρα και καθαρά το χρονοδιάγραμμα Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση.