Ψήφισμα με ευρεία πλειοψηφία για την προστασία της φέτας, ενάντια στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά (CETA), ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Μαρτίου.
Το ψήφισμα αποφασίστηκε να σταλεί στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στη Βουλή και στα αρμόδια υπουργεία. Τις εξελίξεις για την μάχη της φέτας που «χάθηκε», όπως είπε, παρέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Θεοδώρου, ο οποίος στη συνέχεια πρότεινε στο σώμα για έγκριση το παρακάτω ψήφισμα:
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στην συνεδρίαση της 22ης Μαρτίου 2017 αποφάσισε τα εξής:
-Διαφωνεί με την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά (CETA).
-Θεωρεί ότι η εν λόγω συμφωνία είναι επιζήμια για την ελληνική φέτα και τους Έλληνες παραγωγούς.
-Καλεί την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο να επανεξετάσουν ορισμένες πτυχές της συμφωνίας αυτής.
Για την εισήγηση του προαναφερόμενου ψηφίσματος, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, έλαβε υπόψη, όπως είπε, ότι το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις και απασχολεί τα περίπου 25 τυροκομεία και τις 30.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις της Δυτικής Μακεδονίας. Πάντως, σημείωσε ότι μέχρι τώρα «η μάχη για τη φέτα χάθηκε» και προκειμένου να μην χαθεί οριστικά, «απαιτούνται ενέργειες εκ μέρους της χώρας μας, έτσι ώστε να στηριχτούν οι εν λόγω παραγωγοί. Επίσης με τη συμφωνία θα επέλθουν μεταβολές και για άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις ανά την Ε.Ε. να είναι επιφυλακτικές για την υιοθέτησή της. Παρ’ όλα αυτά σε μια συμφωνία παίρνεις κα δίνεις, ανάλογα με την δύναμη που διαθέτεις, ανάλογα με τους στόχους σου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε και πήρε. Σ’ αυτά που έδωσε συγκαταλέγεται δυστυχώς και η δική μας «φέτα», μαζί με άλλα τέσσερα τυριά (ένα γαλλικό και τρία ιταλικά).
Το ψήφισμα του Π.Σ. ψήφισαν όλες οι παρατάξεις, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τον Γιάννη Βήττα να διευκρινίζει πως «δεν είμαστε αντίθετοι με την προστασία της φέτας. Το αντίθετο μάλιστα. Όμως η συμφωνία CETA προβλέπει χιλιάδες πράγματα. Η φέτα είναι η παρονυχίδα».
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος ζήτησε «εθνική συνεννόηση» στο εθνικό κοινοβούλιο και από τους 300 βουλευτές, όταν θα πάει η συμφωνία για κύρωση. «Είμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή και μάλιστα έχουμε ξεπεράσει και το όριο, ως προς την εκχώρηση του ονόματος της φέτας στον Καναδά μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας. Αυτό που προέχει τώρα είναι να προκύψει εθνική συνεννόηση στο εθνικό κοινοβούλιο μεταξύ όλων των πλευρών και να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση του δικαίου», δήλωσε ο πρώην τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και αγρότες της περιοχής. Ο Χαράλαμπος Τοπαλίδης χαρακτήρισε «προδότες» τους ευρωβουλευτές που ψήφισαν την εν λόγω συμφωνία, ενώ προειδοποίησε τους βουλευτές να μην έρθουν στην περιοχή, αν και αυτοί την ψηφίσουν. Χαρακτήρισε την φέτα σαν την «μεγάλη βιομηχανία» της χώρας, είπε ότι απασχολούνται 700.000 νοικοκυριά και παράγουν 600.000 τόνους φέτας, πράγμα που σημαίνει πολλά για την ανεργία.