Στα εκατομμύρια επιδοτήσεων που χάθηκαν λόγω του αδιεξόδου που δημιούργησε η Κυβέρνηση με τις συντάξεις των αγροτών, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου.
Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι: «Το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η κυβερνητική πολιτική τους Έλληνες αγρότες έχει επισημανθεί επανειλημμένως, όπως και στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις (4208/16.03.2017, 2684/18.01.2017), οι οποίες ακόμα παραμένουν αναπάντητες. Με αδιευκρίνιστα τα θέματα των συντάξεων, των επιδοτήσεων και των μεταβιβάσεων των δικαιωμάτων, οι αγρότες καλούνται, με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016), να επιλέξουν είτε να παραμείνουν αγρότες με τη σύνταξη κατά 60% ψαλιδισμένη λόγω του ασφαλιστικού νόμου, είτε να μεταβιβάσουν την αγροτική τους περιουσία εκχωρώντας τα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης, βάσει των οποίων λαμβάνουν τις επιδοτήσεις, κινδυνεύοντας ακόμα και να χάσουν την περιουσία τους.
Ο φόβος, που δημιούργησαν αυτές οι πολιτικές και αποφάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους Έλληνες παραγωγούς, για άγρια φορολόγηση των εισοδημάτων τους και περικοπή των αγροτικών συντάξεων, οδήγησε σε ένα και μόνο αποτέλεσμα: χιλιάδες παραγωγοί σε πανελλαδικό επίπεδο δεν ενεργοποίησαν τα δικαιώματα τους για ενιαία ενίσχυση. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2017 ήταν χθες, την 15η Ιουνίου 2017. Συγκεκριμένα, πάνω από 50.000 αγρότες στην ελληνική επικράτεια δεν προχώρησαν σε ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους. Ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 4.000 περίπου για τον Νομό Ηρακλείου.
Η αξία από την απώλεια των δικαιωμάτων αυτών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε πάνω από 20 εκατομμύρια Ευρώ πανελλαδικά και γύρω στα 2 εκατομμύρια Ευρώ τοπικά στον Ν. Ηρακλείου. Ακόμη και αν τα εν λόγω ποσά μεταφερθούν στο Εθνικό Απόθεμα, για να κατανεμηθούν στο μέλλον σε Νέους Αγρότες, η ουσία είναι ότι οι παραγωγοί φέτος δεν θα πάρουν στα χέρια τους αυτά τα ποσά των ενισχύσεων. Αντί, επομένως, να δίνεται περισσότερη στήριξη στον παραγωγικό κόσμο της χώρας μας, που αντιμετωπίζει καθημερινές προκλήσεις βιωσιμότητας των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων, εντούτοις, χάνονται χρήματα τα οποία άμεσα θα μπορούσαν να απαλύνουν τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η ελληνική παραγωγική βάση.».
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Γιατί δεν έχει ακόμη τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο, που δημιούργησε τέτοιο «κομφούζιο» στους αγρότες, αναγκάζοντας τους να επιλέξουν μεταξύ σύνταξης ή επιδότησης και που στην ουσία τους απέτρεψε από την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης;
- Πού θα κατανεμηθούν τα ποσά αυτά, τα οποία δεν θα δοθούν τελικά στους αγρότες λόγω της μη ενεργοποίησης των αντίστοιχων δικαιωμάτων;
- Αν τα ποσά αυτά μεταφερθούν στο Εθνικό Απόθεμα, υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατανομή τους στους Νέους Αγρότες;».