Με παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, η Ευγενία Ουζουνίδου, ανέφερε τα παρακάτω:
«Ποιον κοροϊδεύουμε; Τους δανειστές; Την τερατροικα; ή τον εαυτό μας;
Ποια είναι δικαιολογία, ότι καταστρεφόμαστε; Και η επένδυση και ο δρόμος για ανάπτυξη στην χώρα είναι η αποεπένδυση;
Είναι η δημιουργία real estate προς άγραν ολιγοπωλιακών συμφερόντων ντόπιων και ξένων;
Τελικά ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και πότε θα γίνει (όπως λέτε) αιτία πολέμου η πώληση κοινωνικών αγαθών όπως το νερό και ενέργεια;
Πόσο υποκριτικό είναι όταν όλες οι δυνάμεις που υποστηρίζεται Κύριοι ψήφισαν από κοινού συμπεριλαμβανομένου και του νεομνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ το τρίτο μνημόνιο με τον Ν. 4336/15. Στον οποίο με αναλυτικό τρόπο, σαφήνεια και χρονοδιάγραμμα μιλάει για ιδιωτικοποίηση στρατηγικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.
Στην πραγματικότητα, είναι η πλήρης παράδοση της χώρας στους δανειστές και εξηγούμε
1.-Το σύνολο του δημόσιου πλούτου περνάει στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, κατ’ ευφημισμόν “Ελληνική” (!) Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. Στο παντοδύναμο, πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΠ πρόεδρος είναι ο κύριος…Ζακ λε Παπ, παλιός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ και αντιπρόεδρος ο Ισπανός Νταβίντ Βεγκάρα, πρώην στέλεχος του ESM. Οι δυο τους έχουν δικαίωμα βέτο σε κάθε απόφαση. Είναι ανώνυμη εταιρεία με δικαίωμα απόφασης, χωρίς την συγκατάθεση του Ελληνικού δημοσίου ή της κυβέρνησης.
2.-Την ίδια περίοδο, ολοκληρώνεται η πλήρης παράδοση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στους δανειστές, με τις νέες διοικήσεις τους να ορίζονται, ουσιαστικά, από τους υπαλλήλους της τρόικα. Σε συνδυασμό με τη δρομολογημένη παράδοση των κόκκινων δανείων σε αρπακτικά funds, οδηγούμαστε σε μια ριζική εκκαθάριση ελληνικών επιχειρήσεων και στον έλεγχο των βιώσιμων από το ξένο κεφάλαιο. Θα αφήσω την ΑΤΤΙΚΑ BANK που με πονάει.
3.-Η οικονομική αποικιοποίηση της Ελλάδας συμπληρώνεται από τη νέα, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (πρώην γενική γραμματεία) που αποσπάται τελείως από το υπουργείο Οικονομικών και αναφέρεται απ’ ευθείας και αποκλειστικά στην τρόικα. Σε μια επίδειξη κυνισμού, οι δανειστές επέβαλαν στην κυβέρνηση Τσίπρα να δεχθεί ότι η νέα αρχή, που θα ελέγχει το σύνολο των εσόδων του κράτους, θα μπορεί να αρνείται να ενημερώνει τον υπουργό Οικονομικών, για τη Βουλή και τον ελληνικό λαό δεν γίνεται καν λόγος.
Ένα κράτος που δεν ελέγχει όχι το νόμισμά του, αλλά ούτε καν τα φορολογικά και άλλα έσοδά του
Και ερχόμαστε τώρα για το ενδιαφέρον της περιοχής μας σχετικά με την ΔΕΗ.
Κύριοι, υπάρχει ξεκάθαρο, ολοκληρωμένο σχέδιο τεμαχισμού και εκποίησης της ΔΕΗ.
Και δεν είναι τωρινό, διαχρονικά όλες οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα στοχεύουν και υλοποιούν κομμάτι- κομμάτι αυτήν την πολιτική.
Είναι για γέλια η αντιπαράθεση σωθήκαμε από την μικρή ΔΕΗ, δεν δώσαμε το 66% του ΑΔΜΗΕ, θα έχει το πλειοψηφικό πακέτο το δημόσιο, δεν θα πωληθεί το 17% της ΔΕΗ του ΤΑΙΠΕΔ, δεν θα πωληθεί το 34% του Υπερταμείου. Σοβαρά;
Μα θέλουμε να γίνουν επενδύσεις; Πως θα γίνουν επενδύσεις, Πως θα γίνει απελευθέρωση της αγοράς, Πως θα πληρωθούν οι ιδιώτες;;
Εδώ έχουμε κοινωνικό αυτοματισμό γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε; Τι την θέλουν οι Δυτικό- Μακεδόνες την γη; Γιατί αυτοί να έχουν την προστιθέμενη αξία;, Γιατί να είναι ενεργειακό κέντρο;
Και εμείς ελπίζουμε, ότι όσο είναι υπουργός ο Ευκλείδης δεν θα πωληθεί το νερό, ενώ το ρεύμα δεν πειράζει, λες και θα τον ρωτήσουν. Και βέβαια τις καταχρεωμένες όπως είναι η ΔΕΗ, μόνο ο Ιησούς τις αγοράζει ! Λες και δεν το είδαμε το έργο, πως καθαρίζουν από τα χρέη και τις ποινικές ευθύνες !
Να θυμίσω 2010- 2014 η ΔΕΗ έκανε επενδύσεις της τάξης των 4 δις στην χώρα μέσα στην κρίση ! και συνεχίζει ! Θα μου πεις ΑΣΧΕΤΟ ! !
Προβλέπει ή δεν προβλέπει το Τρίτο Μνημόνιο πως ό,τι μπαίνει στο Υπερταμείο (όλες αυτές οι ΔΕΚΟ καθώς και 70.000 Ακίνητα του Δημοσίου) θα αποτελεί ενέχυρο για 99 χρόνια εν όψει εξόφλησης του χρέους; Προβλέπει ή δεν προβλέπει το Τρίτο Μνημόνιο ότι μέρος ή το σύνολο αυτής της περιουσίας μπορεί να αξιοποιηθεί;
Προβλέπει το Μνημόνιο του Τσίπρα, γνωστόν και ως «όλες οι λέξεις του Συντάγματος», ότι η αξιοποίηση αυτών των αξιών μπορεί να επισυμβεί διά της ιδιωτικοποίησης, της μετοχοποίησης, της πώλησης, της μίσθωσης, της παραχώρησης, της χρήσης, της ανάθεσης, της διαχείρισης, της τιτλοποίησης απαιτήσεων;
Προβλέπει ή δεν προβλέπει το μνημόνιο την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ ( περίπου 50 εκ. καθαρό κέρδος στην ΔΕΗ) από την ΔΕΗ;
Προβλέπει ή δεν προβλέπει το μνημόνιο ότι μέχρι το 2019 θα μειωθεί κατά 50% η παραγωγή και το λιανεμπόριο της ΔΕΗ;
Προβλέπει η δεν προβλέπει τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, κλιμακωτά με ορισμένο ποσοστό μέχρι το 2019, επί ζημία της ΔΕΗ;
Προβλέπει η δεν προβλέπει τα ΑΔΙ, το κόστος μηχανισμού μεταβλητού κόστους, το κόστος των προμηθευτών φ.α και κ.α;
Και την συμπλήρωση αυτής κατά τα άλλα πολιτικής μη εκποίησης της επιχείρησης, με τις συμπράξεις που η ΔΕΗ δίνει μονάδες, ορυχεία, άδειες, υποδομές, για να είναι μειοψηφών μέτοχος και για να πραγματοποιήσει το όνειρό συμφερόντων (για να μην έχουν παράπονο) να έχουν μερίδιο αξιόλογο στην λιγνιτική παραγωγή, χωρίς ρίσκο, χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αυτοί που εδώ και χρόνια ληστρικά εκμεταλλεύτηκαν τον ορυκτό πόρο, απομύζησαν από την ΔΕΗ εκτ. Ευρώ, αλλά μετεγκατάσταση δεν πραγματοποίησαν!! , και νομιμοποιούν και την σύμβαση της ΒΕΥΗΣ που καταγγείλαμε
Αλλά τι να λέμε πότε το ιδιωτικό κεφάλαιο στην Ελλάδα δεν ήταν Κρατικοδίαιτο.
Βεβαίως, γιατί να συζητήσουμε για τους εργαζόμενους, μα είναι υψηλόμισθοι, δεν δουλεύουν, είναι στα καφέ και κάθονται!!, γιατί να μην περάσουμε την απορύθμιση του Εργατικού δικαίου !!, τον συνδικαλιστικό νόμο !! άλλωστε η διαπλοκή ξέρουμε ότι υπάρχει.
Θα σοβαρευτούμε, θα διεκδικήσουμε όχι από ιδεοληψία, αλλά από συμφέρον, συμφέρον των πολλών, των πολιτών αυτής της χώρας, μια Δημόσια ανασυγκροτημένη ΔΕΗ, (εργαλείο αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής); θα διεκδικήσουμε την επαναπόδωση μετά την αποκατάσταση από εκμετάλλευση των εδαφών στην τοπική κοινωνία για χρήση; Θα διεκδικήσουμε όπως μας αξίζει πόρους για επένδυση στο περιβάλλον, ποιότητα ζωής; Θα διεκδικήσουμε την δημιουργία, μαζί με την ΔΕΗ κέντρου ανάπτυξης έρευνας και τεχνολογίας για ΑΠΕ; θα διεκδικήσουμε και θα διατρανώσουμε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό είναι κοινωνικό αγαθό !!
Θα διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για την περιοχή. Φυσικά δεν διεκδικείς, όταν με τρόπο «υψηλής ραπτικής» και ραφιναρισμένα υποστηρίζεις αυτήν την πολιτική !
Θεωρώ ότι , όλοι εμείς οι πολίτες της περιοχής ,τα πρωτοβάθμια σωματεία , οι ενώσεις εργαζομένων, ανέργων, νεολαίας, αρχές του τόπου, να συγκροτηθούμε σε μέτωπο πάλης και να διατρανώσουμε προς όλους, ότι η Ελλάδα είναι Κράτος και εσείς δεν μπορείτε να την κάνετε real estate, προς άγραν των εγχώριων και ξένων μεγαλοσυμφερόντων.»