Εργασίες για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών στην πόλη της Πτολεμαΐδας και στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Εορδαίας Εργασίες δρομολογεί ο Δήμος Εορδαίας, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση ενώ πάρα πολλές από αυτές εγκυμονούν κινδύνους για τα παιδιά.
Ειδικότερα το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας στη συνεδρίασή του την Δευτέρα 27 Αυγούστου ενέκρινε την αποδοχή της πράξης ένταξης του Δήμου Εορδαίας στο πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”, για την προμήθεια – τοποθέτηση εξοπλισμού, συντήρηση και ανακατασκευή των υποδομών τους για την αναβάθμιση των Παιδικών χαρών του Δήμου. Ο προϋπολογισμός των προγραμματισμένων έργων ανέρχεται σε 900.000 ευρώ, η χρηματοδότηση από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ σε 221.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό 679.00 ευρώ θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου και από τον Τοπικό Πόρο (300.000€).
Μεγάλη αίσθηση προξένησε η πληροφορία ότι από τις 70 και πλέον παιδικές χαρές μόλις δύο (2) έχουν πάρει πιστοποίηση. Αυτή στο ΔΑΚ (δίπλα στο κολυμβητήριο) και μία στις Εργατικές Κατοικίες. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε ο Δήμαρχος απαντώντας σε ερώτηση που κατάθεσε η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Αντωνία Χόλμπα, ζητώντας να πληροφορηθεί πόσες παιδικές χαρές του Δήμου Εορδαίας έχουν πάρει πιστοποίηση.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι παιδικές χαρές οφείλουν να λάβουν ειδική πιστοποίηση, η οποία χορηγείται από το Υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν τριπλού ελέγχου: πρώτον, της Τεχνικής Υπηρεσίας του οικείου Δήμου, δεύτερον, ενός εκ των διαπιστευμένων προς τη διενέργεια ελέγχων φορέων από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης και, τρίτον, της τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όσες δε παιδικές χαρές δεν διαθέτουν την αντίστοιχη πιστοποίηση πρέπει να σφραγιστούν.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς για τις μη πιστοποιημένες παιδικές χαρές, δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί πως είναι κατάλληλη για να παίζουν τα παιδιά. Συν τοις άλλοις, λόγω της παλαιότητας τους ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος. Και επειδή οι μη ελεγμένες παιδικές χαρές είναι πολλές, μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο εκτεθειμένα είναι τα παιδιά που παίζουν. Σε περίπτωση ατυχήματος, υπεύθυνος είναι ο Δήμος ο οποίος έχει την ευθύνη της. Συνεπώς οι Δημοτικοί Άρχοντες είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του Νόμου, σε περίπτωση ενός σοβαρού ατυχήματος. Σημειώνεται, ότι είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια που σημειώνονται ατυχήματα σε παιδικές χαρές.
Όπως μας αναφέρουν φορείς του ΕΣΥΔ, οι δήμοι που έχουν υπό την υπευθυνότητά τους υπαίθριες δημοτικές/κοινοτικές παιδικές χαρές, είναι υποχρεωμένοι να υπόκεινται σε περιοδικό έλεγχο των παιδικών χαρών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ΥΑ 28492/2009 – ΦΕΚ Β’931/18.5.2009). Βάσει αυτής της νομοθεσίας είναι υποχρεωτικός ο ανά διετία έλεγχος των παιδικών χαρών από Ανεξάρτητο Διαπιστευμένο Φορέα, έτσι ώστε να πιστοποιείται η τήρηση των προτύπων ή/και προδιαγραφών ασφαλείας, που διέπουν τη λειτουργία των παιδικών χαρών. Ο έλεγχος αφορά στον εξοπλισμό (όργανα – κατασκευές), στο έδαφος, στην περίφραξη και στο χώρο γύρω από την παιδική χαρά. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται συνεχώς η ασφαλής παραμονή των παιδιών στην παιδική χαρά, καθώς και οποιαδήποτε απόκλιση από τα πρότυπα ή προδιαγραφές ασφαλείας, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών, σημαίνει ότι η παιδική χαρά δεν μπορεί να πιστοποιηθεί.