Θετική εξέλιξη υπάρχει αναφορικά με την παραμονή εργατών γης στη χώρα μας, ένα θέμα που «καίει» και τη Δυτική Μακεδονία, μιας και εργάτες γης απασχολούνται σε χωράφια – καλλιέργειες αλλά και κτηνοτροφικές εργασίες στην περιοχή μας.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου, κατέθεσαν τροπολογία που προβλέπει την παράταση της ισχύος της διάταξης που ψηφίστηκε το Μάρτιο 2021 κατά παρέκκλιση της σχετικής πρόβλεψης του Κώδικα Μετανάστευσης, με την οποία διευκολύνθηκε ιδιαίτερα η διαδικασία μετάκλησης και λειτούργησε ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Στόχος είναι, η στήριξη των Ελλήνων παραγωγών προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους σε εργατικά χέρια. Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κατατέθηκε τροπολογία του ΥΠΑΑΤ, με την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για την μετάκληση των εργατών γης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, δεδομένου ότι η προθεσμία αυτή έληξε στις 30.09.2021. Η διαμονή τους θα αφορά χρονικό διάστημα από 30 έως 90 ημέρες με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 90 ημέρες, δηλαδή, συνολικά θα μπορούν οι εργάτες γης να παραμείνουν στη χώρα για συνολικά 6 μήνες, εφόσον θα απασχοληθούν στις αγροτικές εργασίες.
Η απόφαση αυτή κρίνεται ως θετική για την περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, αλλά άποψη πολλών παραγωγών της περιοχής, είναι πως έπρεπε να βγει νωρίτερα. Αυτό γιατί, η λήξη της προθεσμίας για την παραμονή των εργατών γης κυρίως από την Αλβανία, οδήγησε σε απώλειες, μιας και οι περισσότεροι εργάτες γης πήγαν πίσω στις πατρίδες τους.
Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, για περισσότερο από το 80% του εργατικού δυναμικού που υπήρχε κυρίως σε περιοχές της Καστοριάς, της Πρέσπας και του Βοΐου, που απασχολούνταν κυρίως σε καλλιέργειες φασολιών, που βρίσκονται ακόμη σε περίοδο συγκομιδής.
Επίσης, πρόβλημα παρατηρείται και στις κτηνοτροφικές εργασίες, όπου επίσης, απασχολούνταν εργάτες γης.
Ζήσης Πιτσιάβας