Ύπουλη αλλαγή χρήσης γης κρύβει η ανάρτηση των δασικών χαρτών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, για τους οποίους έχει δοθεί παράταση υποβολής αντιρρήσεων έως 12 Ιουνίου 2017.
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών γίνεται στο πλαίσιο δημιουργίας του δασολογίου και ολοκλήρωσης του κτηματολογίου, στο οποίο θα καταγραφούν οι δασικές εκτάσεις, και ως τέτοιες θα καταγραφούν και πάρα πολλές ιδιοκτησίες εάν δεν υποβληθούν έγκαιρα ενστάσεις από τους ιδιοκτήτες τους, καθώς θα οριστικοποιηθεί ο δασικός χάρτης και όσες εκτάσεις εμφανίζονται ως δασικές αποκτούν οριστικά τον δασικό χαρακτήρα και θα εγγραφούν στο Κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία του δημοσίου.
Η αλλαγή χρήσης γης που θα επιφέρει ο χαρακτηρισμός «δασικής έκτασης» σηματοδοτεί την απαγόρευση κάθε άλλης χρήσης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να χτίσει κάποιος το εξοχικό των ονείρων του ή να στήσει μια βιοτεχνία σε μια έκταση χαρακτηρισμένη ως δασική, κυρίως όμως θα σημάνει και απώλεια της ιδιόκτητης έκτασης.
Αυτό τουλάχιστον τονίζει μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών Δυτικής Μακεδονίας, Αγρονόμος- Τοπογράφος Γεώργιος Τζίτζικας.
«Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών αυτή τη στιγμή εξετάζεται ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης, αν είναι δασική ή μη. Γι’ αυτό όλοι οι πολίτες πρέπει να εξετάσουν τις εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες τους σε αρμόδιους μηχανικούς ή να δουν το χαρακτηρισμό τους στην εφαρμογή ktimatologio.gr και εάν έχουν πρόβλημα να προβούν στη διαδικασία αντιρρήσεων», επισημαίνοντας ότι δόθηκε παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων και η καταληκτική ημερομηνία είναι η 12η Ιουνίου 2017.
Στο ερώτημα εάν ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης ως «δασική» επηρεάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, εάν δηλαδή οι εκτάσεις που εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως δασικές θα καταγραφούν ως ιδιοκτησία του δημοσίου, απαντά: «Προφανώς και το επηρεάζει, διότι όσες εκτάσεις θα κριθούν δασικές θα περάσουν στο κράτος, εκτός από τη Δημοτική Κοινότητα Κοζάνης, τη Δημοτική Κοινότητα Πτολεμαΐδας και περιοχές της Εορδαίας στις οποίες προηγήθηκε το Κτηματολόγιο και θα γίνουν ιδιωτικά δάση».
Ο κ. Τζίτζικας επισήμανε μάλιστα αυτό που από την πρώτη ημέρα ανάρτησης των δασικών χαρτών της Π.Ε. Κοζάνης τόνιζε το ΤΕΕ, ότι δηλαδή «οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν έχουν πολλά λάθη και εμφανίζουν δάση που δεν υπάρχουν». Διότι, όπως εξήγησε, η ανάρτηση έχει δύο σκέλη, τις αεροφωτογραφίες του 1945 και τη χαρτογράφηση του 2007.
Κάλεσε λοιπόν τους πολίτες «να βρίσκονται σε εγρήγορση, γιατί μπορεί έχει γίνει μετακίνηση γραμμών ορίων δασικών ή σφάλμα κατά τις φωτοερμηνείες, επειδή είναι δύσκολο να διακρίνουμε τι βλέπουμε σε μια κακή αεροφωτογραφία του 1945, ή γιατί στις αεροφωτογρίες του 1945 εμφανίζεται δάσος στη λίμνη Πολυφύτου επειδή δεν υπήρχε τότε η λίμνη, ή ακόμα να εμφανίζονται δάση μέσα στα ορυχεία της ΔΕΗ και σε αεροφωτογραφίες του 2007 επειδή δεν είχαν επεκταθεί τότε τα ορυχεία στα σημερινά τους όρια».