του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Μια σύμπτωση: Εορτολογικός άξονας Αγίας Κυριακής 2024 – Επισκοπικός Ναός Σερβίων Αγίας Κυριακής (9ου μ. Χ. αιώνα) και ιστορικό Εξωκλήσι Αγίας Κυριακής Σκούλιαρης. Το χωριό – η κοινότητα ‘’Σκούλιαρη’’ μετονομάστηκε, με ομόφωνη απόφαση Κοινοτικού Συμβουλίου, σε ‘’Αγία Κυριακή’’, ανήκουσα στο Δήμο Βελβεντού. Συμπέρασμα: Ένα από τα πιο σεβαστά πρόσωπα στο λαό της περιοχής μας, με βαθιά επιρροή στο συλλογικό του είναι, είναι η Αγία Κυριακή η αθληφόρος. Φανερώνεται, και από αυτά, η ποιότητα των αιτημάτων του λαού μας.
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΕΡΒΙΩΝ
Η Επισκοπή Σερβίων (με Επισκοπικό Ναό την Αγία Κυριακή) υφίσταται από τον 9ο αιώνα. Στην ιστοσελίδα της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης διαβάζουμε: ‘’Από του 9ου αιώνος είναι γνωστή η Επισκοπή Σερβίων… Mε τον τίτλο ‘’Σερβίων’’ και έδρα τα Σέρβια λειτούργησε ως το 1745, οπότε η έδρα της μεταφέρθηκε στην Κοζάνη και ο τίτλος αυξήθηκε σε ‘’Σερβίων και Κοζάνης’’… ( https://imsk.gr ).
Στη γιορτή της Αγίας στα Σέρβια (7-7-2024) και στον ιστορικό Επισκοπικό (από τον 9ο μ.Χ. αιώνα) Ναό της Αγίας Κυριακής τελέστηκε πολυαρχιετατική Θεία Λειτουργία (Σεβασμ. Μητροπολίτες: Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος. Πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος. Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος) και τιμήθηκαν πανηγυρικά: α. Η εκ Σερβίων καταγόμενη βασίλισσα Άρτης, οσία Θεοδώρα. β. Οι Επίσκοποι Σερβίων, άγιοι Ιάκωβος και Γερμανός γ. Ο ασκητής των Σερβίων όσιος Θεόδωρος. δ. Η εορταζόμενη μεγαλομάρτυς-αθληφόρος αγία Κυριακή, στο όνομα της οποίας άλλωστε τιμάται ο Επισκοπικός Ναός των Σερβίων. Ευχαριστίες: Υιικές ευχαριστίες – τιμητική διάκριση στο σεπτό πρόσωπο του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Παύλου για την 20ετή ποιμαντορία–αρχιερατική του διακονία στο ‘’πλήρωμα της Εκκλησίας’’ αποδόθηκαν από τον Ι. Επισκοπικό Ναό και προφανώς από όλη την Α.Π.Σ. (Λεπτομερές ρεπορτάζ με φωτο στο διαδίκτυο από τον Ι. Ναό της Αγίας Κυριακής Σερβίων).
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΕΞΩΚΛΗΣΙΟΥ, ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ, ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. (ΣΚΟΥΛΙΑΡΗ).
Πανηγύρισε (6_Εσπερινός-Αρτοκλασία και 7-7-2024_Αγιασμός-Όρθρος και Θεία Λειτουργία_κυκλικός χορός των πιστών γύρω από το Ναό) με την αθρόα συμμετοχή πολλών πιστών (από Βελβεντό, Πλατανόρρευμα, Βέροια, Κοζάνη, Αιανή_πυροσβέστες στα Πιέρια) σαν σε καλοκαιρινή, ορεινή, δροσερή εξέδρα, πάνω από τους καταρράκτες του “Σκεπασμένου” Βελβεντού, με ασυναγώνιστη θέα προς το Βελβεντό και τη γαλήνια λίμνη Αλιάκμονα-Πολυφύτου, το ιστορικό, μικρών διαστάσεων, πετρόχτιστο και αναπαλαιωμένο, με ανοιχτό νέο Νάρθηκα, το ι. Εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, (της Κοινότητας Αγίας Κυριακής_Δήμου Βελβεντού) της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.
Τις ι. Ακολουθίες τέλεσε ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β., ο οποίος κήρυξε (θέμα: ο βίος της αγίας Κυριακής και η από αιώνων ευλάβεια του λαού (και) της περιοχής μας στο πρόσωπό της) και μετέφερε στο λαό την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου.
Στη Μεγάλη Είσοδο ο π. Κ. μνημόνευσε: Αντωνίου (Τσέγκου) και Δημητρίου (Τσέγκου) των αείμνηστων Επιτρόπων Αγίας Κυριακής.
Διακόνησε στο Ιερό ο Ευάγγελος Τσιμόπουλος μαθητής Β’ Γυμνασίου Σερβίων. Έψαλε ο Αριστείδης Σταμάτης (Κοίμηση της Θεοτόκου Βελβεντού).
Παρέστη από την τ. Αυτοδιοίκηση ο Πρόεδρος της Αγίας Κυριακής Δημήτριος Ζουζός.
Συγχαίρουμε – ευλογούμε:
Τον εκκλησάρη Στέργιο Κακούλη, την οικογένειά του και τους συνεργάτες του για τη φροντίδα του Εξωκλησιού, του περιβάλλοντα χώρου και για την προετοιμασία της πανηγύρεως. Τον Πρόεδρο της Κοινότητας και το Δήμο Βελβεντού για τη φροντίδα, ώστε να είναι βατός, του χωμάτινου δρόμου (προτείνουμε την ασφαλτόστρωσή του) που οδηγεί στο Ξωκλήσι.
‘’Η μάρτυς Κυριακή, αθλητικόν αγώνα ηγωνίσατο, όθεν το ασθενές της φύσεως απορριψαμένη, γενναίως αντέστη κατά των τυράννων, διό και τα βραβεία της νίκης κομισαμένη, πρεσβεύει υπέρ των ψυχών ημών’’ (Στιχηρό Ιδιόμελο της λιτής, ήχος δ’.).
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας,
παπαδάσκαλος. 8-7-2024