Η άνοδος των ενεργειακών τιμών και η ακρίβεια έρχονται να καταφέρουν ένα νέο πλήγμα στους αγρότες μας και στην αγροτική οικονομία, που δεινοπαθεί από χρόνια από την έλλειψη μιας πραγματικής εθνικής πολιτικής και στρατηγικής στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.
Ο αναβρασμός μεταξύ των αγροτών και οι δυναμικές κινητοποιήσεις τους στέλνουν μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο . Οι τιμές του πετρελαίου, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και άλλων συντελεστών της Ελληνικής γεωργίας, έχουν φτάσει στα ύψη και τα εξαγγελλόμενα μέτρα από την Κυβέρνηση δεν αρκούν για να αναστρέψουν τη σημερινή κατάσταση και να δώσουν ελπίδα και προοπτική στους αγρότες μας.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων εξήγγειλε επτά νέα μέτρα ως απάντηση στα αιτήματα, που έθεσαν οι αγρότες, με τις κινητοποιήσεις τους. Η αυξημένη επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, η μείωση του ΦΠΑ από το 13 % στο 6 % στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές, σε συνδυασμό, στη δεύτερη περίπτωση, με επιδότηση 7 % επί του κύκλου εργασιών, όπως επίσης το μεταφορικό ισοδύναμο για τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη και σε μικρά νησιά του Αιγαίου, είναι μέτρα που κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση. Είναι όμως εντελώς ανεπαρκή για ν’ αντιμετωπίσουν τα δομικά προβλήματα της Ελληνικής Αγροτικής Οικονομίας και να στηρίξουν μια αναπτυξιακή δυναμική .
Η Πατριωτική Ένωση θεωρεί θεμελιώδη για την οικονομία της χώρας και την ισόρροπη ανάπτυξη τη δυναμική παρουσία του πρωτογενούς τομέα. Η παρουσία όμως αυτή δεν διασφαλίζεται από αποσπασματικά, συγκυριακά και πυροσβεστικά μέτρα. Υπάρχει άμεση ανάγκη εκπονήσεως μιας πραγματικής Εθνικής Πολιτικής και Στρατηγικής, η οποία θα στηρίξει σε στέρεες βάσεις τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του αγροτικού μας τομέα.