Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες της Πανεπιστημιούπολης Κοζάνης. Η πορεία του έργου βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, παρά την βαρυχειμωνιά που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα. Ορισμένα γεωλογικά προβλήματα που προέκυψαν θεωρούνται ήσσονος σημασίας, δεν δημιουργούν καθυστερήσεις ούτε προβλήματα στις περαιτέρω εργασίες, ενώ έχει παραγγελθεί γεωφυσική έρευνα για την αντιμετώπισή τους.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο μηχανικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Ηλία Γιαννόπουλο, «βρισκόμαστε στο στάδιο των εκσκαφών, οι εργασίες εξελίσσονται κανονικά και είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος, αν και ο καιρός δεν βοήθησε». Όπως είπε, έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή στο ένα από τα δύο βασικά κτηριακά συγκροτήματα, στο κτήριο εκπαίδευσης. Στη συνέχεια αρχίζουν οι εκσκαφές στο κτήριο διοίκησης. Συγχρόνως έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση χώρου, όπως πάρκινγκ, αύλειος χώρος κ.λ.π.
Όπως είπε ο αρμόδιος μηχανικός, μέχρι τώρα απασχολούνται λίγοι εργαζόμενοι στα χωματουργικά, ο αριθμός των οποίων δεν ξεπερνά τους είκοσι. Όμως, τον Μάρτιο ξεκινάει η θεμελίωση του κτηρίου εκπαίδευσης. Πιάνουν δουλειά τα συνεργεία των καλουπατζήδων, οπότε αναμένεται αύξηση των απασχολουμένων, οι οποίοι θα ξεπεράσουν τα πενήντα άτομα. Στην πλήρη εξέλιξη του έργου, ο αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να ανέλθει στα εκατό άτομα.
Στο περιφερειακό συμβούλιο της Τετάρτης 22 Φεβρουαρίου, έρχεται προς έγκριση μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας. Με την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης από το Π.Σ. θα ανατεθεί στο ΑΠΘ Γεωφυσική Έρευνα στην επιφάνεια θεμελίωσης των κτηρίων. Η ανάθεση της έρευνας γίνεται επειδή στα πλαίσια υλοποίησης του έργου διαπιστώθηκε η ύπαρξη εγκοίλων στη στάθμη θεμελίωσης του Κτιριακού Συγκροτήματος Εκπαίδευσης. Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων όσον αφορά την θεμελίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης, απαιτείται λεπτομερής Γεωφυσική Έρευνα στην επιφάνεια θεμελίωσης των κτιρίων ώστε να διαπιστωθεί επαρκώς η ύπαρξη η μη εγκοίλων. Ο αρμόδιος μηχανικός εξηγεί ότι πρόκειται για «σπηλαιώσεις» ή αλλιώς «τρύπες» που εντοπίστηκαν στον βράχο της θεμελίωσης. Αυτό δεν μπορούσε να προβλεφτεί από την αρχική γεωφυσική έρευνα, αλλά φάνηκε τώρα που σκάψαμε σε βάθος άνω των 15 μέτρων. Θα γίνει έρευνα σε όλο το σκάμμα και τις τυχόν σπηλαιώσεις που θα βρεθούν θα τις κλείσουμε με υλικό θεμελίωσης». Τόνισε πάντως ότι «πρόκειται για τεχνικό ζήτημα που αντιμετωπίζεται εύκολα, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο έργο, ούτε καθυστέρηση».
Υπενθυμίζεται ότι το έργο είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας με προϋπολογισμό ένταξης 49.500.000 ευρώ, ενώ η έκπτωση που δόθηκε ανέρχεται στο 60%. Το τελικό ποσό είναι της τάξης των 19.500.000 ευρώ. Ο χρόνος κατασκευής της πανεπιστημιούπολης προσδιορίζεται στους 36 μήνες, αλλά προστίθενται και άλλοι 12 μήνες για δοκιμαστική λειτουργία και παραλαβή του έργου. Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα η πανεπιστημιούπολη ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2019 και η παραλαβή θα γίνει μέχρι τον Αύγουστο του 2020.
Οι σύγχρονες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις χωροθετούνται στη ΖΕΠ σε οικόπεδο περίπου 700 στρεμμάτων. Τέλος, να σημειωθεί ότι το 2017 θεωρείται για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ως έτος ένταξης της Πανεπιστημιούπολης Φλώρινας, για αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών.