Από 0,8 έως 1,20 είναι το εύρος μέσα στο οποίο μπορούν να κινηθούν τα Τμήματα για να ορίσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) των υποψηφίων για τις φετινές πανελλήνιες.
Η ΕΒΕ σύμφωνα με την υπουργική απόφαση θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων σε καθένα από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία και στη συνέχεια κάθε Τμήμα ΑΕΙ θα μπορεί να προσαρμόζει τον μέσο όρο μειώνοντας τον κατά 0,8 ή αυξάνοντας τον στο 1,2.
Δηλαδή, εάν ο μέσος όρος των επιδόσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο είναι 10, τότε τα Τμήματα που είναι ενταγμένα σε αυτό το πεδίο (φιλολογίες, νομικές κλπ.) θα μπορούν να ορίσουν την ΕΒΕ από 8 έως 12.
Η ΕΒΕ θα ισχύσει από την φετινές πανελλαδικές εξετάσεις και αφορα κάθε μαθητή και υποψήφιο των Πανελληνίων ανεξαρτήτως του τύπου Λυκείου.
Για την εισαγωγή πλέον στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά: α) η οικεία ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), και β) το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου επιστημονικού πεδίου/τομέα.
Με την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, εκτιμάται ότι ένας αριθμός, περιφερειακών κυρίως τμημάτων, δεν θα καλύψει τις προσφερόμενες θέσεις καθώς πλέον δεν θα μπορούν να καλύψουν τις θέσεις αυτές μαθητές με χαμηλές βαθμολογικές επιδόσεις.
Ο πρόσφατα ψηφισθείς Ν 4777/2021 θέσπισε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ):
- για τη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών
- για τη θωράκιση του κύρους των Πανεπιστημιακών σπουδών
- για την ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών
- για την ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των πόρων του κάθε ΑΕΙ