Εκατοντάδες ήσαν οι συμπολίτες μας, που αψήφησαν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και παρέστησαν στη νεκρώσιμη τελετή που έγινε στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να δώσουν το ‘’ύστατο χαίρε’’ στον Ιατρό Χρήστο Κατσίνα.
Μεγάλη η παρουσία εκπροσώπων φορέων, συναδέλφων του Ιατρών και σύσσωμο, το τμήμα τεχνητού Νεφρού του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, το οποίο αυτός δημιούργησε και ξεχωρίζει στη Βόρεια Ελλάδα.
Δυναμική όμως η παρουσία των απλών ανθρώπων, των πολυάριθμων ασθενών που περιέθαλψε και των φίλων – συμπολιτών του.
Γιατί, ο Χρήστος Κατσίνας, με την δεκαετή του παρουσία στην περιοχή, αγάπησε και αγαπήθηκε από τους συμπολίτες μας, ενώ έφθασε να ενσωματωθεί πλήρως στην πόλη της Πτολεμαΐδας.
Εδώ επένδυσε τους καρπούς των κόπων του, δημιούργησε την ιδιόκτητη κατοικία του, αναμίχθηκε στα λεγόμενα κοινά της περιοχής και ανέπτυξε μεγάλη κοινωνική δραστηριότητα.
Δεν περιορίσθηκε στο επιστημονικό του έργο και στους αγώνες για την αναβάθμιση της υγείας στην περιοχή.
Αγωνίσθηκε για τον κλάδο του εκπροσωπώντας τους συναδέλφους του Ιατρούς στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα.
Υπηρέτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, ως εκπρόσωπος της Ιατρικής Υπηρεσίας.
Διετέλεσε Διοικητής στο Μποδοσάκειο εν μέσω προβλημάτων και συγκρούσεων με εξουσίες και διάφορες αρνητικές συμπεριφορές.
Τεράστιοι οι αγώνες για το περιβάλλον την υποβάθμιση από τον αμίαντο, που τον οδήγησε σε δικαστικούς αγώνες με την ΔΕΗ.
Κοντά στον άνθρωπο της διπλανής πόρτας τον φτωχό συμπολίτη, τον ανασφάλιστο και τον άνεργο, πρωταγωνίστησε στην δημιουργία του κοινωνικού παντοπωλείου.
Αγάπησε τον πολιτισμό, βοήθησε στην δημιουργία θεατρικών τμημάτων, στην ανάπτυξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, της πινακοθήκης, του Μουσείου, της ΚΕΔΕ και του ΚΟΙΠΑΠ, που διετέλεσε πρόεδρος.
Έντονη ήταν η υποστήριξή του στο Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας και στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, όπου άφησε έργο μετέχοντας στη διοίκησή του.
Ο λαός της Πτολεμαΐδας τον τίμησε γι’ αυτήν την προσφορά του, εκλέγοντάς τον μεταξύ των πρώτων, Δημοτικό Σύμβουλο Εορδαίας, όπου και ανέλαβε την θέση του υπεύθυνου Υγείας, για να μπορεί από εκεί να βοηθά την μεγάλη του αγάπη, το Μποδοσάκειο.
Υπέρμαχος της αυτονόμησης των διοικήσεων Μποδοσάκειο –Μαμάτσειο, πίεζε συνεχώς και αναμένεται αυτή η υπόθεση να έχει αίσιο τέλος.
Δημιούργησε από το μηδέν σχεδόν, το τμήμα Τεχνικού Νεφρού, το οποίο ταχύτατα ανέπτυξε και είναι πλέον έτοιμο να αναβαθμιστεί σε επίπεδο κλινικής αφού παράσχει υπηρεσίες ανώτερης βαθμίδας και έχει πιστοποίηση ISO.
Δεν είναι λίγες οι επιστημονικές ημερίδες και εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην Πτολεμαΐδα, ενώ είναι πολλά τα ταξίδια ενός και εκτός Ελλάδας με πλούσιες επιστημονικές ανταλλαγές.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την πρόσφατη παρουσία του στην Ινδία, με τους Ιατρούς Κώστα Δολιανίτη και Δημήτρη Μακρίδη.
Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να επισκεφθεί την Αυστρία, μαζί με τον Ιατρό Κώστα Δολιανίτη, προκειμένου να έχουν επαφές με τον εκεί Ιατρικό κόσμο, με την ευγενή μεσολάβηση του προέδρου του Ελληνοαυστριακού συνδέσμου Λευτέρη Γρηγοριάδη.
Τα νοσοκομεία της Βιέννης και του Τυρόλου όπως είναι γνωστό, έχουν ξεκινήσει τις δωρεές Ιατρικών Μηχανημάτων και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού προς το Μποδοσάκειο.
Το σοκ από την απώλεια
Ουδείς από την πόλη μας, υπολόγιζε τον ξαφνικό και άδικο θάνατο του γιατρού μας Χρήστου Κατσίνα.
Δεν αντελήφθη η τοπική μας κοινωνία, που τον έβλεπε πάντα δραστήριο και ακατάπαυστα εργαζόμενο, με προτεραιότητα τον ασθενή και τον πάσχοντα, ότι και αυτός είναι άνθρωπος και πιθανόν να έχει προβλήματα.
Για μία επέμβαση ‘’ρουτίνας’’ όπως την χαρακτήριζε μετέβη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Ψύχραιμος και χαμογελαστός μας αποχαιρέτησε, δίνοντάς μας κουράγιο και δύναμη αντί να παίρνει από όλους και φυσικά απ τους δικούς του ανθρώπους.
Δυστυχώς η περιπέτεια υγείας του είχε δυσμενή εξέλιξη και έφθασε να δίνει την μάχη της ζωής του επί 21 ολόκληρες ημέρες.
Στην μάχη αυτή είχε κοντά του την σύζυγό και τα τρία παιδιά του, καθώς και όλη την Ιατρική κοινότητα.
Έντονη η ανησυχία στην τοπική μας κοινωνία, θέμα κουβέντας από τους πολυάριθμους φίλους, οι οποίοι εύχονταν κάτι να αλλάξει.
Όμως άσπρος καπνός και νέα ελπίδας και ανακούφισης δεν υπήρξαν.
Ο γιατρός μας, ο φίλος μας, ο άνθρωπός μας έχασε την μάχη και έφυγε ήσυχα από τον μάταιο αυτό κόσμο σε ηλικία μόνον 62 ετών, σε μια παραγωγική ηλικία, που είχε ακόμη πολλά να προσφέρει.
Η θλιβερή είδηση συνετάραξε τον τόπο μας και σκόρπισε την λύπη σε όσους τον γνώριζαν.
Ψηφίσματα από παντού για την αδόκητη απώλειά του.
Δήμος, ΚΟΙΠΑΠ, Κολυμβητήριο, Ιατρικοί Σύλλογοι, πολιτικά κόμματα, Βουλευτές, Νεφρολογική Εταιρεία, Σχολεία, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, διοικήσεις Νοσοκομείων, σωματεία, ΥΠΕ, Υπουργείο Υγείας εξέφραζαν την θλίψη γι’ αυτήν την μεγάλη απώλεια.
Μέγιστη όμως η θλίψη, στο Τμήμα Τεχνητού Νεφρού. Ιατροί, νοσηλευτές, ασθενείς εξέφραζαν με σπαραγμό την λύπη για την μεγάλη απώλεια.
Το ίδιο και στην Ιατρική και νοσηλευτική Υπηρεσία του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, που δείχνει πράγματι φτωχότερο.
Η νεκρώσιμη τελετή
Και ήλθε το Σάββατο, μία πραγματικά παγωμένη και πένθιμη ημέρα, η μέρα του αποχαιρετισμού στον Χρήστο Κατσίνα.
Οι κάτω του μηδενός θερμοκρασίες, δεν εμπόδισαν τους πολυάριθμους φίλους του να δημιουργήσουν το αδιαχώρητο εκεί όπου εκτίθονταν η σωρός του.
Ήρεμος, ήσυχος, όμορφος περίμενε έναν – έναν, αυτούς που τον αγαπούσαν για την ύστατη επαφή.
Γύρω του απαρηγόρητη η οικογένειά του, δέχονταν με αξιοπρέπεια τα ειλικρινή συλλυπητήρια, από μία τεράστια σειρά ανθρώπων, για πάνω από 3 ώρες.
Ακολούθησε μια μάζωξη όλων των προσελθόντων στην τεράστια αίθουσα δεξιώσεων.
Γεμάτη η αίθουσα. Όμως κυριαρχούσε η κατήφεια, η θλίψη και η σιγή.
Αυθόρμητα σηκώθηκαν ορισμένοι να εκφράσουν επικήδειους λόγους.
Πρώτος, ο στενός του φίλος και συνεργάτης του Δημήτρης Μιμιλίδης, ο οποίος εν μέσω συγκινησιακής φόρτισης και δακρύων, αποχαιρέτησε τον νεκρό, τονίζοντας κρυφές όψεις του χαρακτήρα του.
Εμβάθυνε κυρίως στους αγώνες που έκανε, στις απογοητεύσεις που γνώρισε και στο κυνηγητό που είχε από ορισμένους, λέγοντας τα πράγματα ‘’έξω από τα δόντια’’.
Στη συνέχεια μίλησε ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Χιωτίδης, αναφέροντας βιογραφικά στοιχεία του Χρήστου Κατσίνα, και τον αποχαιρετισμό της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Κοινότητας.
Εκ μέρους της ‘’παρέας’’ του αποχαιρέτησε ο οικονομολόγος Νίκος Μπαλλάς, φέρνοντας στο φως, πτυχές της καθημερινότητας του Χρήστου Κατσίνα.
Το τμήμα Τεχνητού Νεφρού εκπροσώπησε ο Ιατρός Δημήτρης Μακρίδης, ο οποίος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, στο σύντομο αποχαιρετισμό του, σκορπώντας ρίγη συγκινήσεως στους παρισταμένους.
«Σας αναφέρω – είπε μεταξύ των άλλων – ότι όλοι οι ασθενείς του νεφρού είναι καλά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο τμήμα».
Αυτήν την ενημέρωση – εξήγησε ο κ. Μακρίδης – ήθελε να έχει καθημερινά ο Διευθυντής.
Τελευταίος εκφώνησε επικήδειο ο εκπρόσωπος του Δήμου Εορδαίας, Αντιδήμαρχος, Ιωάννης Αριστερίδης, μεταφέροντας την θλίψη των συναδέλφων του και το ομόφωνο ψήφισμα.
Μέσα σ’ αυτήν την φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, συλλυπήθηκαν οι παριστάμενοι τους οικείους του Χρήστου Κατσίνα, ευχόμενοι όλοι ‘’Καλό Ταξίδι’’ και αιωνία ανάπαυση.
Δυστυχώς, έτσι είναι ο μάταιος κόσμος μας.
Βιώσαμε μια τεράστια απώλεια,
Η ζωή όμως συνεχίζεται. Οι παρακαταθήκες που άφησε ο Χρήστος Κατσίνας είναι πολλές.
Αν θέλουμε να νοιώθει ευχαριστημένος ας συνεχίσουμε και ας πραγματώσουμε το έργο του.
Κυρίως να θυμόμαστε την προσφορά του.
Ένας σοφός είπε το εξής:
«Οι άνθρωποι παύουν πραγματικά να ζουν όταν σβήνουν από την μνήμη μας».
Ο Χρήστος Κατσίνας, όμως θα συνεχίζει να ζει γιατί θα τον θυμόμαστε πάντα!
Κ.Π.