Προσκλητήριο στους εναλλακτικούς παρόχους, αλλά και στη ΡΑΕ, για νέα συζήτηση εκ του μηδενός για το άνοιγμα της λιανικής απηύθυνε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης μιλώντας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Όπως είπε, ακόμα και η παλαιότερη πρόταση της ΔΕΗ για εκχώρηση πελατολογίου μπορεί να εξεταστεί, όπως και άλλες προτάσεις, τώρα πλέον που ολοκληρώθηκαν τα θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
Άλλωστε, όπως είπε, τη ΔΕΗ δεν την συμφέρει να έχει το 50% της παραγωγής και σχεδόν το 80% της κατανάλωσης, αφού είναι υποχρεωμένη να αγοράζει ακριβά για να καλύψει τη διαφορά.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν πέτυχαν το στόχο τους ενώ υπεραμύνθηκε της έκπτωσης του 15% που είχε όπως είπε στόχο να αυξηθεί η εισπραξιμότητα της ΔΕΗ. Για το διαγωνισμό τόνισε ότι δεν ευθύνεται η αποτίμηση της Κάντορ που απέτυχε, αλλά υπήρχαν άλλοι λόγοι, κυρίως ο ασθενής ανταγωνισμός, που αναλύθηκαν και στην πρόσφατη επιστολή του ίδιου προς την Κομισιόν. Χαρακτήρισε ως “κατ΄ουσίαν μη προσφορές” τις δύο προσφορές που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό της αποεπένδυσης. Εκτίμησε ότι στο νέο διααγωνισμό θα ενταθεί ο ανταγωνισμός καθώς αναμένει και άλλους παίκτες. Αποκάλυψε δε ότι αναχωρεί αύριο για την Κίνα προκειμένου να έχει επαφές με επενδυτή που ενδιαφέρεται για τους λιγνίτες. Εάν έχουμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό θα έχουμε και καλύτερες προσφορές ακόμα και από τους ίδιους που κατέθεσαν στην τελευταία φάση δεσμευτικές προσφορές, ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.
Απαντώντας στις “κατηγορίες” περί έλλειψης ανταγωνισμού από πλευράς της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης επέρριψε τις ευθύνες “στο κοινωνικό και το πολιτικό σύστημα που δεν άφησε τη ΔΕΗ να γίνει ανταγωνιστική”. Και πρόσθεσε ότι μέσω της εταιρείας γινόταν “πολιτική” σε πολλούς τομείς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι γινόταν “κοινωνική πολιτική”, “αγροτική πολιτική”, “βιομηχανική πολιτική” κλπ.
Ο κ. Παναγιωτάκης πρόσθεσε ότι το 21% των καταναλωτών της εταιρείας είναι οφειλέτες στη ΔΕΗ, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει μια αδυναμία από μερίδα αυτών των καταναλωτών που χρωστούν στη ΔΕΗ να φύγουν, καθώς πρόκειται για αγρότες ή βιομηχανίες. Υπολόγισε δε ότι το μέρος της αγοράς που μπορεί να δημιουργηθεί ανταγωνισμός είναι κάτω από το 50% του συνόλου της.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε πως είναι ανάγκη να υπάρξει γενναία αναδιάρθρωση για την ομαλή ροή προσωπικού με προσλήψεις και στοχευμένη μείωση και σε αυτήν την κατεύθυνση έχει ανατεθεί ήδη μελέτη. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι αναγκαία “μια γενναία αναδιάρθρωση του ανθρωπίνου δυναμικού που θα μειώσει τα κόστη της εταιρείας”. Όπως είπε, πρέπει να ανανεωθεί το ανθρώπινο δυναμικό και να εκμοντερνιστεί ο τρόπος διαχείρισής του.
Αποκάλυψε δε ότι έχουν παγώσει οι διαδικασίες για την έκδοση ομολόγου μέχρις ότου αποδώσουν τα μέτρα για την οικονομική ευρωστία της ΔΕΗ. Η εταιρεία είναι ισχυρή, δεν κινδυνεύει, ανέφερε, κάνοντας βήματα πίσω σε ότι αφορά τις αυξήσεις στα τιμολόγια, μη θέλοντας να αναφερθεί – όπως παλαιότερα – σε κάτι τέτοιο και υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση εσόδων θα προκύψει από τη μείωση των οφειλών.
Παρόλα αυτά ανέφερε ότι οι τιμές του ρεύματος πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στα κόστη, τα οποία ανεβαίνουν λόγω του κόστους των δικαιωμάτων CO2. Είπε επίσης ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το ΥΠΕΝ, σημειώνοντας ότι κατανοεί τις κοινωνικές συνέπειες που έχει τυχούσα αύξηση τιμολογίων.
Πηγή: energypress.gr