Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα και την επαναλειτουργία της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, έδωσε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σήμερα σε εργαζόμενους του ΑΗΣ Καρδιάς, του Νοτίου Πεδίου και σε στελέχη της ΔΕΗ.
Κατά την επίσκεψή του μάλιστα το μεσημέρι στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, όπου τον υποδέχθηκαν με πανό μέλη του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) για το θέμα του δουλεμπορίου, μετά την ενημέρωση που είχε από τον διευθυντή του σταθμού, Δημήτρη Παπαβραμίδη, για τις τεράστιες καταστροφές που προξένησε η καταστροφική πυρκαγιά της 9ης Νοεμβρίου στις μονάδες 3 και 4 του σταθμού και την αναγκαιότητα της νέας μονάδας, δήλωσε: «Στο πλαίσιο στήριξης της ΔΕΗ η κυβέρνηση στηρίζει την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα, την “ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5”, καθώς είναι απαραίτητη για το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, για την ενεργειακή προοπτική της, καθώς έχει σύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία και επομένως θα είναι μια μονάδα με πολύ μειωμένους ρύπους και άρα φιλική στο περιβάλλον. Και ταυτόχρονα θα αξιοποιείται ο εγχώριος λιγνίτης με όσο το δυνατόν φθηνότερο κόστος.»
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι υπέγραψε πριν λίγες μέρες δύο αδειοδοτήσεις για την κατασκευή της νέας μονάδας και πως η κυβέρνηση θα διεκδικήσει ταυτόχρονα μικρότερο τίμημα για την κατασκευή της “ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5”. «Θα διαπραγματευτούμε για να μειώσουμε το βάρος για τη ΔΕΗ και τον ελληνικό λαό», είπε. Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι για την επίσπευση της έκδοσης των αδειών για τη νέα μονάδα η ΔΕΗ μπορεί να προσλάβει με συμβάσεις μηχανικούς για να υποβοηθηθεί η έκδοση των πολεοδομικών αδειών για τη νέα μονάδα.
Αναφερόμενος στο αίτημα επαναλειτουργίας της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας είπε: «Στηρίζουμε και βλέπουμε θετικά την προσπάθεια της ΔΕΗ για να θέσει σε επαναλειτουργία την μονάδα 3 (του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας), καθώς μπορεί να προσφέρει έστω και σε εφεδρικό πλαίσιο υπηρεσίες. Μπορεί, με μικρό σχετικά κόστος, να τεθεί σε επαναλειτουργία και να έχει μια θετική συνεισφορά και για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, αλλά και για να συμπληρώνει σε δύσκολες στιγμές την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και της περιοχής.» Συμπλήρωσε δε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια «για να επεκταθεί όσο το δυνατόν ο χρόνος διάρκειας των μονάδων που τελούν υπό απόσυρση. Μπορούμε να πάμε έως και το 2020, αρκεί βεβαίως να κάνουμε και εμείς τις αντίστοιχες προσπάθειες και κινήσεις, να στηρίξουμε την ενεργειακή δύναμη της περιοχής, η οποία παίζει έναν πολύ μεγάλο ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια σε όλη την Ελλάδα.»
Ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε επίσης τη στήριξη της κυβέρνησης στους εργαζόμενους στην επιχείρηση, σημειώνοντας μάλιστα ότι «οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν είναι οι προνομιούχοι. Είναι στυλοβάτες μιας μεγάλης επιχείρησης η οποία συνεισφέρει όχι μόνο στην ενέργεια αλλά συνολικότερα στην οικονομία της χώρας μας και μπορεί να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο.» Πρόσθεσε ακόμα ότι η κυβέρνηση στηρίζει και τα συνδικάτα, τον ταξικό συνδικαλισμό, καθώς οι αγώνες των εργαζομένων είναι η εγγύηση ότι μπορεί ο τόπος να πηγαίνει συνεχώς καλύτερα με τους εργαζόμενους πρωταγωνιστές.
Αναφορά έκανε και στην πληθώρα συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζομένων που απασχολούνται στη ΔΕΗ λέγοντας: «δεν συμφωνούμε με το να έχουμε στην ίδια επιχείρηση εργαζόμενους δύο και τριών ταχυτήτων, ορισμένοι από τους οποίους είναι και απλήρωτοι και ορισμένοι δουλεύουν σε καθεστώς δουλεμπορίου.» Δήλωσε δε ότι «η ΔΕΗ έχει ανάγκη από προσωπικό και πρέπει να προσλάβει προσωπικό, να μειώσει δραστικότατα τις εργολαβικές σχέσεις και τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι εργολάβοι και μπορεί να το κάνει. Στο ΔΕΔΔΗΕ εμείς κάναμε πρόταση για να σταματήσει αυτή η κραιπάλη με τους εργολάβους. 50 συμβάσεις μάς έφεραν προχθές, από την προηγούμενη κυβέρνηση με εργολάβους, με τριετή διάρκεια. Και είναι οι ίδιοι εργολάβοι που ανακυκλώνονται σε όλη την Ελλάδα. Η ΔΕΗ μπορεί να κάνει τις δραστηριότητες αυτές με δικό της προσωπικό.»
Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη σύμβαση για το ορυχείο της Βεύης, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «σκανδαλώδη σύμβαση», προκειμένου να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.
Σε δήλωσή του εξάλλου λίγο πριν τη συνάντησή του με φορείς υπό μετεγκατάσταση κοινοτήτων και σωματεία της ΔΕΗ στο εστιατόριο του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας τόνισε ότι: «Η ΔΕΗ είναι ένας γίγαντας για τη χώρα μας. Δεν θα τον αφήσουμε να γίνει γίγαντας με πήλινα πόδια. Αντίθετα, θέλουμε να καταστεί η ΔΕΗ ατμομηχανή για να μπορέσει η χώρα μας για να βγει από την κρίση. Και η ΔΕΗ που μπορεί να γίνει ατμομηχανή για να βγούμε από την κρίση είναι μόνο μια δημόσια ΔΕΗ, ανασυγκροτημένη, που θα υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την ανάπτυξη και το κοινωνικό πρόσωπο της χώρας. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι καταργούμε τον τεμαχισμό της ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτά ανήκουν οριστικά στο παρελθόν, όσο κι αν εγχώρια και ξένα συμφέροντα μανιωδώς επιτίθενται και θέλουν να παραδοθεί η ενεργειακή βάση της χώρας σε ιδιωτικά συμφέρονται, δεν θα το καταφέρουν. Η ΔΕΗ θα μείνει δημόσια.» Τόνισε ότι ούτε ο ΑΔΜΗΕ θα ιδιωτικοποιηθεί και ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα αφορά τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Τον Υπουργό κ. Λαφαζάνη συνόδευαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης, Ευγενία Ουζουνίδου και Ραχήλ Μακρή, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.
Αύριο ο Υπουργός Π.Α.Π.ΕΝ. πρόκειται να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Κοζάνη.