Άγνοια επικαλέστηκε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Ν. Ταγαράς, για τα στοιχεία απαράδεκτης πολύπλευρης υποβάθμισης της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία περιλαμβάνει το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο (ΠΧΠ) και ανέδειξε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Επίκαιρης Ερώτησής του με θέμα «Μονόδρομος η απόσυρση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Δυτικής Μακεδονίας».
Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε το γεγονός ότι ο Υφυπουργός που έβαλε την υπογραφή του για να γίνει ΦΕΚ το νέο ΠΧΠ, δήλωσε πως δεν έχει όλη την εικόνα, δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες και ζήτησε από τον Πάρι Κουκουλόπουλο να του στείλει τα στοιχεία.
Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός επί λέξει απάντησε στο Βουλευτή Κοζάνης: «Αναφερθήκατε σε στοιχεία. Όχι, δεν τα γνωρίζω όλα και δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Γνωρίζω τις συζητήσεις τις τελευταίες που έχουν γίνει και τις αντιδράσεις, αλλά δεν γνωρίζω όμως λεπτομερώς τα σημεία τα οποία επικαλείστε, τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη και είναι κρίσιμα. Εγώ θα ήθελα να μου κοινοποιήσετε και να με ενημερώσετε ποια είναι αυτά, για να τα δούμε. Θέλω να τα γνωρίζω συγκεκριμένα ποια είναι αυτά, σε σχέση -όπως επικαλείστε- με τα αναγραφόμενα και αυτά που έχουν εγκριθεί σήμερα στο ΠΧΠ, για να τα δούμε. Εδώ είμαστε και σίγουρα η ζωή γεννάει καινούρια πράγματα και ανάγκες και οφείλουμε να αξιολογούμε κάθε πληροφορία. Άρα με την έννοια αυτή, ναι, να μου στείλετε και να τα δούμε αυτά τα στοιχεία τα οποία επικαλείστε και τα οποία λέτε ότι είναι θέματα κρίσιμα που αφορούν στην προοπτική εξέλιξης της Δυτ. Μακεδονίας (…) Όλα αξιολογούνται και εγώ θέλω να λάβω γνώση των όποιων προτάσεων αλλαγών για να αξιολογηθούν και αυτά. Δεν θέλω να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή. (…) Θα περιμένω να μου καταθέσετε τις λεπτομέρειες για αυτά τα οποία μου είπατε, για να τα αξιολογήσουμε, να τα δούμε και θα τα πούμε.
Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας από τη στιγμή που δεν έχω όλη την εικόνα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, ο Υφυπουργός επιχείρησε να εφεύρει γενικές προφάσεις για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα όσον αφορά την παράκαμψη της διαβούλευσης και τις επιλογές ευθείας υποβάθμισης της περιφέρειάς μας. Είναι δε χαρακτηριστικό πως προσπάθησε να γεμίσει όλο το χρόνο της πρωτολογίας και της δευτερολογίας του με γνωστές ημερομηνίες και γεγονότα που συνέβησαν επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με όσα ρωτούσε και τεκμηρίωνε ο Π. Κουκουλόπουλος για τα πολιτικά, θεσμικά και νομικά ατοπήματα της Κυβέρνησης και τις αντιδράσεις που κλιμακώνονται στη Δυτ. Μακεδονία.
Ακολουθούν ορισμένα σημεία της πρωτολογίας και δευτερολογίας του Βουλευτή Κοζάνης:
«Λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, η Κυβέρνηση επιφύλαξε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη στους Δυτικομακεδόνες, δίνοντας ΦΕΚ στην υποβάθμιση της Δυτικής Μακεδονίας .
Οι μείζονες επιλογές που περιλαμβάνει το ΠΧΠ, έχουν γίνει χωρίς καμία διαβούλευση. Επικαλείστε γνωμοδοτήσεις του 2013 και 2015. Αυτό αντίκειται στην κοινή λογική, αλλά και στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές ότι σε τέτοιου περιεχομένου διοικητικές πράξεις, η γνωμοδότηση πρέπει να έχει επίκαιρο χαρακτήρα.
Δεν έχει γίνει διαβούλευση για καθοριστικά σημεία. Όταν παλιά δόθηκαν οι γνωμοδοτήσεις που επικαλείστε, δεν υπήρχαν μείζονες αλλαγές, οι οποίες 1η φορά εμφανίστηκαν στο δικό σας ΠΧΠ. Υποβαθμίζονται συλλήβδην όλες οι μεταφορές (οδικές, αεροπορικές σιδηροδρομικές), που ξαφνικά χάνουν το χαρακτήρα των διευρωπαϊκών δικτύων, όπως ήταν χαρακτηρισμένες στο ΠΧΠ του ΠΑΣΟΚ το 2003. Υποβαθμίζονται συλλήβδην όλες οι πόλεις και αντίστοιχα τα ημιαστικά κέντρα, ενδεικτικά την Κοζάνη από κέντρο 1ου επιπέδου (διεθνές – ευρωπαϊκό) τη ρίξατε στο επίπεδο 3 (περιφερειακό, ούτε καν εθνικό), την Πτολεμαΐδα την καταδικάσατε στο 5ο επίπεδο και αντίστοιχα τα Γρεβενά, την Καστοριά, τη Φλώρινα κ.ο.κ.
Γι’ αυτές τις επιλογές, δεν ενημερώθηκε ποτέ κανείς. Έχει παραβιαστεί όχι μόνο η κοινή λογική, όχι μόνο το θεσμικό πλαίσιο, αλλά η ίδια η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Μονόδρομος είναι η ΑΠΟΣΥΡΣΗ του ΠΧΠ, προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη διαβούλευση.
Όσα αναφέρατε, ενισχύουν τις δύο Αιτήσεις Ακύρωσης που κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το χωροταξικό δεν είναι μια απλή διοικητική πράξη, αλλά το “ευαγγέλιο” ανάπτυξης μιας περιοχής για πολλά χρόνια. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως και γιατί λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον τους. Πολύ περισσότερο τη στιγμή που -όπως μόλις και εσείς αναφέρατε- η Δυτ. Μακεδονία είναι σε στάδιο μετάβασης, γεγονός που δίνει ακόμα
μεγαλύτερη σημασία στο ΠΧΠ μιας περιφέρειας που έχασε τα τελευταία 7 χρόνια πάνω από το 50% του ΑΕΠ της.
Η κοινωνία της Δυτ. Μακεδονίας είναι ανάστατη. Υπάρχουν σημαντικές θεσμικές εξελίξεις που υποχρεούστε να λάβετε υπόψη σας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδρίασε παρουσία εκατοντάδων συμπολιτών μας, ακριβώς γιατί υπάρχει έντονη κοινωνική ανησυχία. Όλες μαζί οι Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης κατέθεσαν Αίτηση Ακύρωσης στο ΣτΕ. Επιπλέον, μείζονα θεσμική εξέλιξη αποτελεί η ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας να προσβάλει δικαστικά το ΠΧΠ. Συνεπώς, καλείστε να απαντήσετε όχι απλώς σε μένα, αλλά σε όλους τους Δυτικομακεδόνες».
Μπορεί να δείτε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=35Um13j4UrI