“Αδυναμία της κυβέρνησης να προστατέψει την επιλογή της να κάνει ένα διαγωνισμό, που ξέραμε από την αρχή ότι έχει χαρακτηριστικά ξεπουλήματος.
Μας ανησυχεί η επόμενη ημέρα, τα επόμενα θα τα βρούμε μπροστά μας, θα μεθοδευτεί μια δεύτερη διαδικασία, ώστε να παρέμβουν χαρίζοντας τα πάγια σε όποιον ιδιώτη επιθυμούσε η digicom, με τους δικούς της όρους”.
Στην ανάγκη η κυβέρνηση να πάρει γενναίες αποφάσεις αλλιώς θα οδηγηθούμε σε αναγκαστικό «ξεπούλημα» των λιγνιτικών μονάδων, μιας και το τίμημα που δόθηκε για τις μονάδες είναι «ευτελιστικό» τονίζει με δηλώσεις του στο «e-ptolemeos.gr» το μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων, Παντελής Καραλευθέρης, με αφορμή το «ναυάγιο» στον διαγωνισμό της αποεπένδυσης.
Θυμίζουμε ότι το Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. στην προχθεσινή του συνεδρίαση με ομόφωνη απόφασή του κήρυξε την τρέχουσα διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων άγονη, λόγω έλλειψης ικανοποιητικών προσφορών. Η ΔΕΗ δεν αποδέχθηκε τις προσφορές της Μυτιληναίος για τη Μελίτη, και την πρόταση της κοινοπραξίας Seven Energy-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τις μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας. Ο όμιλος «Μυτιληναίος» δεν κατέθεσε βελτιωμένη προσφορά για τη λιγνιτική μονάδα της Μελίτης, με τους υπευθύνους της εταιρείας να αναφέρουν ότι η μεγάλη απόσταση μεταξύ της πρότασης και της αποτίμησης του ανεξάρτητου εκτιμητή δεν αφήνει και πολλά περιθώρια.
Η δήλωσή του έχει ως εξής: «Δυστυχώς, οι ιδιώτες επενδυτές που ευαγγελίζονταν ότι μπορούν να κάνουν επενδύσεις για να αναπτύξουν τη χώρα, δεν κατάφεραν να το αποδείξουν ακόμη μια φορά. κρατικοδίαιτοι επενδυτές, που έχουν μάθει να κάνουν επενδύσεις χωρίς κόστος. Επιβεβαιώθηκε πλήρως το κίνημα, το συνδικάτο, που λέγαμε ότι δεν είναι δυνατόν να ανοίξει η αγορά με επενδυτές που ζουν με διασφαλισμένες επενδύσεις. Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά και η αδυναμία της κυβέρνησης να προστατέψει αυτή της την επιλογή, τη δημιουργία αυτού του διαγωνισμού, που ξέραμε από την αρχή ότι έχει χαρακτηριστικά ξεπουλήματος, να μπορέσει να πάρει κάποια χρήματα για τη ΔΕΗ. Όφειλε ο υπουργός, η κυβέρνηση να κάνει ουσιαστική παρέμβαση. Η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει τα ΝΟΜΕ σε ισχύ, οπότε όταν κάποιος μπορεί να πάρει φτηνή λιγνιτική ενέργεια για ποιο λόγο να επενδύσει στα εργοστάσια; Οι ιδιώτες δεν θέλουν να πάρουν μέρος στη διαδικασία ανταπόδοσης της ΔΕΗ και δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες στην ασφάλεια τροφοδοσίας. θέλουν να παίρνουν κομμάτια από την εταιρία, με το ελάχιστο τίμημα, με ευτελιστικά χρήματα για την τεχνογνωσία, τα πολύ καλά εργοστάσια και τους εργαζόμενους. Ανάπτυξη στην ελλάδα χωρίς λεφτά δεν γίνεται και η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πως δεν μπορεί να διαχειρίζεται και αυτό το ζήτημα με πολιτικούς όρους. Μας ανησυχεί η επόμενη ημέρα, τα επόμενα θα τα βρούμε μπροστά μας, θα μεθοδευτεί μια δεύτερη διαδικασία, ώστε να παρέμβουν χαρίζοντας τα πάγια σε όποιον ιδιώτη επιθυμούσε η digicom, με τους δικούς της όρους. Ή θα πάρουν γενναίες αποφάσεις, ή θα οδηγηθούμε σε μια μεθοδευμένη πώληση, σε ένα αναγκαστικό ξεπούλημα ώστε να κάνουμε τα χατίρια των ιδιωτών – ψευτο – επενδυτών στην Ελλάδα. Πολιτικά η κυβέρνηση οφείλει να διαφυλάξει την τεχνογνωσία της ΔΕΗ και την ηλεκτρενέργεια στη χώρα». Εξήγησε του λόγους που δεν προχώρησε ο διαγωνισμός, λέγοντας πως αν προχωρούσε θα υπήρξαν τεράστιες ποινικές ευθύνες, τονίζοντας τις ευθύνες του υπουργείου με την digicom, λέγοντας πως δεν μπορούσε να υπάρξει μια καθαρή και τίμια διαδικασία. «Ας παρέμεναν στο παλαιό μοντέλο. Εμείς πολεμήσαμε τη μικρή ΔΕΗ, αλλά η νέα διάταξη είναι πολύ χειρότερη, με ευθύνες στην κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά.