Αναμφισβήτητα οι μέρες του τρύγου είναι μέρες Χαράς και γιορτής, πλημμυρίζουν οι κάμποι τραγούδια, φωνές και τρυγητές με καλά ακονισμένα κλαδευτήρια , για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ώστε να γεμίζουν γρήγορα τα κοφίνια ώριμα σταφύλια .
Ο τρύγος είναι η τελευταία φάση της δραστηριότητας της αμπελοκαλλιέργειας και αφορά τη συγκομιδή των σταφυλιών. Έτσι έρχεται η αμοιβή του αμπελουργού, ενώ ο καθορισμός της ημερομηνίας του τρύγου γίνεται με βάση τη φυσιολογική ωρίμανση των σταφυλιών , η οποία υπολογίζεται με το έμπειρο μάτι του παραγωγού.
Μετά την ολοκλήρωση του τρύγου, σειρά έχει το πάτημα των σταφυλιών με κάποιους από τους αμπελοκαλλιεργητές, όπως ο Χρήστος Μάγγος, να επιμένουν να χρησιμοποιούν το χειροκίνητο παραδοσιακό πατητήρι… όπως παλιά, με το μούστο να ρέει μέσα στα κρασοβάρελα από όπου τον τραβούν πριν να αρχίσει η ζύμωση. Οι έμπειροι κρασοπαραγωγοί γνωρίζουν τα μυστικά του καλού κρασιού , προσέχοντας την κάθε λεπτομέρεια ,ενώ όπως διευκρινίζει ο κ. Μάγγος, μετά τα αλλεπάλληλα κρασοτραβήγματα , τα υπολείμματα των σταφυλιών, τα τσίπουρα ή στέμφυλα όπως τα λένε , τοποθετούνται μέσα σε κάδους επί ένα περίπου μήνα και στη συνέχεια μεταφέρονται στα αποστακτήρια (καζάνια) για την παραγωγή του τσίπουρου, όπου στήνεται μία ακόμα γιορτή. Το e-ptolemeos κατέγραψε τη διαδικασία του τρύγου σε αμπελοκαλλιέργεια της Πτολεμαΐδας , που λόγω πανδημίας πραγματοποιήθηκε με λιγότερους τρυγητές , μεταφέροντας την εικόνα της παραδοσιακής αναβίωσης του εθίμου.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ