Στην περιβαλλοντική αποκατάσταση μιας ιδιαίτερα επιβαρυμένης περιοχής, που έπρεπε να έχει ήδη γίνει, είχε σταθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν έντεκα χρόνια από την Πτολεμαΐδα και το λιγνιτικό λεκανοπέδιο, όταν στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2008 είχε επισκεφθεί τα λιγνιτωρυχεία και τις περιοχές όπου «ματώνουν» από τον λιγνίτη, ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Στον τίτλο του «Π» της 6ης Φεβρουαρίου του 2008 διαβάζουμε για το «ΣΟΚ» των βουλευτών που διαπίστωσαν από «πρώτο χέρι» την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο ενεργειακό κέντρο, μετά από σχετική επίσκεψή τους στην Ακρινή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποτυπώσει τότε την κατάσταση, και προδιέγραφε με μετριοπάθεια, την σταδιακή και ήπια απεξάρτηση που θα έπρεπε να γίνει ομαλά, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Βέβαια από τότε, έχουν γίνει διαφόρων ειδών χειρισμοί από τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν, που όχι μόνο δεν προετοίμασαν το έδαφος για ομαλή μετάβαση, αλλά χρησιμοποίησαν το θέμα με λαϊκισμό και προκάλεσαν σοβαρότατα προβλήματα στη ΔΕΗ.
«Απομένει πολύ δουλειά για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής»
Στο ρεπορτάζ της Ρόης Βασβατέκη του Πτολεμαίου της 5ης Φεβρουαρίου του 2008 διαβάζουμε μεταξύ άλλων για τις υποχρεώσεις της περιοχής απέναντι στην κοινωνία που τόσα έχει προσφέρει, ενώ σημειώνονται τα εξής:
«Πολύ γόνιμη» χαρακτήρισε την επίσκεψη αυτή ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι στόχος της επίσκεψης της Επιτροπής είναι να συνδράμει με τον τρόπο της στην όσο το δυνατόν καλύτερη περιβαλλοντική αποκατάσταση μια περιοχής «η οποία είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη», καθώς η Επιτροπή αφού άκουσε και συζήτησε με αρμοδίους και πολίτες θα μελετήσει το θέμα και θα καταθέσει τις προτάσεις της, αν και όπως σημείωσε, ο ρόλος της είναι αμιγώς γνωμοδοτικός και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και σε αυτή την αποστολή μπορεί κάτι να συνεισφέρει . Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ΔΕΗ καταβάλλει μία φιλότιμη προσπάθεια στον τομέα της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής, «απομένει όμως πολύ δουλειά να γίνει», καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι η εξόρυξη του λιγνίτη παρέχει μεν στη χώρα πολύ φθηνή ενέργεια συνοδεύεται όμως και «από σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις». Σημείωσε ότι, το σημαντικό είναι να επιτευχθεί μία σωστή ισορροπία μεταξύ βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος. Παρατήρησε ωστόσο ότι ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολος «αλλά έχουμε όλοι μας, και εμείς ως βουλευτές και η ΔΕΗ αίσθηση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουμε και απέναντι στην κοινωνία αλλά και απέναντι στη χώρα συνολικά».
Δείτε τι δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2008 μετά την επίσκεψη στην Ακρινή – «Σοκ βουλευτών για το περιβάλλον»
Παραθέτουμε από το ρεπορτάζ του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ, της 6ης Φεβρουαρίου του 2008:
«Διερμηνεύοντας τα αισθήματα των μελών της επιτροπής, πρέπει να πω ότι όλοι μας σοκαριστήκαμε από το μέγεθος του περιβαλλοντικού προβλήματος που αντιμετωπίζετε. Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνονται πολλά περισσότερα στην κατεύθυνση αυτή», δήλωσε ο πρόεδρος της δωδεκαμελούς Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον εκατοντάδων κατοίκων της Ακρινής, ενός οικισμού του δήμου Ελλησπόντου που βρίσκεται δίπλα στα ορυχεία και κάτω από τις καμινάδες της ΔΕΗ. Είχε προηγηθεί επίσκεψη των βουλευτών στα ανοιχτά μέτωπα εξόρυξης του λιγνίτη και στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και ενημέρωσή τους από στελέχη της ΔΕΗ. Συγχρόνως, οι βουλευτές κατά τη διάρκεια της ολοήμερης παραμονής στην περιοχή, συναντήθηκαν με παράγοντες της περιοχής, εκπροσώπους φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίοι κατέστησαν τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κοινωνούς των οξύτατων περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε προχτές βράδυ μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Είναι προφανές ότι ο νομός έχει ανοιχτά μια σειρά περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία εξόρυξης του λιγνίτη». Χαρακτήρισε τον λιγνίτη «νόμισμα με δύο όψεις»: Από τη μία μπόρεσε και έδωσε στην πατρίδα μας για πολλές δεκαετίας φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, τροφοδότησε την ανάπτυξη του νομού, δίνοντας πολλές θέσεις απασχόλησης, πλην όμως τώρα βρισκόμαστε σε μια εποχή που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες μιας περιβαλλοντικής εκμετάλλευσης που σίγουρα μέχρι σήμερα δεν ήταν η βέλτιστη».
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που διαπίστωσε η επιτροπή, σύμφωνα με τον επικεφαλής είναι δύο ειδών: Τα πρώτα έχουν να κάνουν με αυτή καθ’ αυτή τη διαδικασία εξόρυξης του λιγνίτη. Σημειωτέον ότι οι εκτάσεις που έχουν αποκατασταθεί είναι πάρα πολύ λίγες, στην ατμόσφαιρα εξακολουθούν να εκπέμπονται σωματίδια που ξεπερνούν τα επιθυμητά όρια και γενικότερα με την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μιας ολόκληρης περιοχής, ως αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας.
Το δεύτερο και μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο δεν έχει να κάνει μόνο με την περιοχή. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, στο οποίο δυστυχώς η περιοχή συνεισφέρει πάρα πολύ σημαντικά, παραπάνω από το ήμισυ των εκπομπών. Το ζήτημα αυτό, κατά τον πρόεδρο της επιτροπής, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ και το ελληνικό κράτος, στο πλαίσιο των πολύ συγκεκριμένων δεσμεύσεων που η χώρα μας αναλαμβάνει για τον περιορισμό των εκπομπών της σε βάθος χρόνου.