Σ’ αυτή εδώ τη στήλη έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές πως στη χώρα που ζούμε τίποτα, πλέον, δεν μας προκαλεί έκπληξη.
Ωστόσο, υπάρχουν και, λογικά, πάντα θα υπάρχουν, ορισμένα γεγονότα που μας κάνουν εντύπωση.
Ένα απ’ αυτά τα γεγονότα έγινε θέμα που δημοσιεύτηκε χθες στο e-ptolemeos.gr και είχε ως τίτλο του:
«Συγγενής προέδρου ΑΕΙ στη Βόρεια Ελλάδα δίδασκε εκεί επί 18 χρόνια χωρίς αναγνωρισμένο πτυχίο»!
***
Οι λεπτομέρειες του θέματος αυτού είναι όντως εντυπωσιακές.
Αντιγράφουμε, ορισμένες απ’ αυτές που αναφέρει το δημοσίευμα:
«Κατόπιν καταγγελίας, επιθεωρητές Περιφερειακής Υπηρεσίας της Ε.Α.Δ. πραγματοποίησαν έλεγχο, για το χρονικό διάστημα 2005 – 2024, σε Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Βορείου Ελλάδος, με αντικείμενο τη νομιμότητα των διαδικασιών ανάθεσης διδακτικού έργου έκτακτου προσωπικού και απασχόλησης σε έργα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του/της ιδιώτη «Κ», στενού συγγενή καθηγητή/τριας του Ιδρύματος που διατέλεσε σε θέσεις ευθύνης αυτού.
Κατά τον διενεργηθέντα έλεγχο διαπιστώθηκαν, κατά περίπτωση, τα εξής:
- Ο/η ιδιώτης «Κ» απασχολήθηκε μη σύννομα στο ΑΕΙ ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό κατά το χρονικό διάστημα 2005 – 2017, καθώς δεν διέθετε αναγνωρισμένο από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. τίτλο σπουδών ΑΕΙ.
- Επιπλέον, κατά το χρονικό διάστημα 2005 – 2020 ο/η «Κ» απασχολήθηκε μη σύννομα με συμβάσεις ανάθεσης έργου σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του ΑΕΙ, συνολικού ποσού 87.360€, στα οποία, σχεδόν αποκλειστικά, επιστημονικά υπεύθυνος/η ήταν ο/η συγγενής του/της «Κ», ο οποίος και συνέπραττε στις διαδικασίες επιλογής, ανάθεσης και πληρωμής του έργου στον/στην «Κ», κατά παράβαση της αρχής της αμεροληψίας των διοικητικών οργάνων.»
«Η επιτροπή αξιολόγησης των υποψήφιων διδασκόντων συνέτασσε πρακτικό αξιολόγησης πριν την ημερομηνία λήξης της υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων.»
«Ο καθηγητής/τρια και στενός συγγενής του/της ιδιώτη «Κ» συμμετείχε στη λήψη αποφάσεων της Συγκλήτου του Ιδρύματος περί έγκρισης της ανάθεσης διδακτικού έργου στον/στην συγγενή του/της «Κ», κατά παράβαση της αρχής της αμεροληψίας.»
***
Αυτά και αρκετά αλλά αναφέρει το δημοσίευμα του e-ptolemeos.gr (το οποίο ολόκληρο μπορείτε να το διαβάσετε στο https://e-ptolemeos.gr/syngenis-proedrou-aei-sti-voreia-ellada-didaske-ekei-epi-18-chronia-choris-anagnorismeno-ptychio) για το πρόσωπο που δίδασκε επί 18 χρόνια σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα χωρίς το ίδιο να διαθέτει τίτλο σπουδών Α.Ε.Ι. αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.*.
Και φυσικά το έκανε έχοντας τη συνδρομή και τη στήριξη «στενού συγγενή» του.
***
Όπως λέμε και στην αρχή, τίποτα πια δεν μας προκαλεί έκπληξη.
Ανάλογα φαινόμενα όπου ο «στενός συγγενής» φροντίζει για το δικό του άνθρωπο, δεν είναι κάτι πρωτοφανές ή πρωτότυπο, όχι μόνο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά σε κάθε τομέα και δραστηριότητα της ζωής μας.
Ούτε πρόκειται, βέβαια, για αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, καθώς κάτι ανάλογο συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμα και σ’ αυτές που υποστηρίζουν πως λειτουργούν πάντα βάσει αυστηρών κανόνων και τήρησης αυστηρών κριτηρίων.
Τα «παραθυράκια» υπάρχουν παντού.
Απλώς αλλού είναι… μικροί φεγγίτες και αλλού μεγάλα έως τεράστια παράθυρα.
***
Τι μας εντυπωσιάζει όμως;
Πως το συγκεκριμένο άτομο δεν ξεκίνησε απλώς την… ακαδημαϊκή του καριέρα χωρίς να διαθέτει το κατάλληλο πτυχίο, αλλά και ότι τη συνέχισε απρόσκοπτα επί δέκα οκτώ ολόκληρα χρόνια!
Λίγο ακόμα, δηλαδή, θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει και τα απαραίτητα συντάξιμα χρόνια, για να θεωρηθεί πως ολοκλήρωσε ευδοκίμως τη θητεία του στον ακαδημαϊκό χώρο!
Μπορεί δε ν’ αποχωρούσε έχοντας λάβει και τιμητική πλακέτα για το εκπαιδευτικό έργο που πρόσφερε!
***
*Ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) είναι ο επίσημος φορέας της Ελληνικής Δημοκρατίας για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων που απονέμονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής και για την έγκυρη πληροφόρηση για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τους τίτλους σπουδών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας.