Το ‘δυνατό’ ως είθισται 15νθημερο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων ολοκληρώθηκε με κάποιους δημοφιλείς προορισμούς, κυρίως κοντά στην Αττική, να έχουν καταγράψει υψηλές πληρότητες, που άγγιξαν σχεδόν και το 100%, θυμίζοντας… παλιές καλές εποχές.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν φορείς της ξενοδοχίας, αυτή η επιτυχία – το «success story» του χειμερινού τουρισμού– περιορίζεται σε τρεις ή τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα. «Και δυστυχώς, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, κανείς δεν θα ασχολείται μαζί τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα…» δηλώνει η επίσημη ανακοίνωση των ξενοδοχειακών ενώσεων των ορεινών προορισμών. Η δε προβλεπόμενη μέση πληρότητα των καταλυμάτων να αντιστοιχεί σε μόλις 12%.
Για τις εορταστικές ημέρες, στο νομό Δράμας, οι πληρότητες κατά το φετινό 15νθήμερο 2020 – 2021 κινήθηκαν μόλις στο 35%, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ήταν στο 85%.
Αντίστοιχα, στην Ημαθία, με τα δυο μάλιστα χιονοδρομικά της κέντρα (σ.σ. μόνο αυτό του Σελίου είναι σε λειτουργία ενώ για τα 3-5 Πηγάδια μόλις σήμερα πραγματοποιήθηκε η δημοπρασία εκμίσθωσης για 23 έτη), οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 92% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με μόλις 34% και με δυο μονάδες να μην έχουν καταφέρει να ανοίξουν.
Στη Δυτική Μακεδονία, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων «Ξένιος Ζευς», το φετινό 15νθήμερο έκλεισε με πληρότητες 35% όταν το αντίστοιχο του 2019 ήταν στο 85%.
Στο Καρπενήσι οι πληρότητες φέτος κινήθηκαν στο 50% όταν αντίστοιχα το εορταστικό 15νθήμερο του 2019 ήταν 95%.
Στην Πελοπόννησο αλλά και σε δημοφιλείς προορισμούς της ορεινής Αρκαδίας ενώ το 2019 για την εορταστική περίοδο οι πληρότητες ήταν στο 100%, φέτος έκλεισε με μέση πληρότητα 55%.
Στην Ορεινή Κορινθία, οι πληρότητες φέτος κινήθηκαν στο 55% ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 άγγιξαν το 95%. Στα δε Καλάβρυτα ενώ το φετινό εορταστικό 15νθήμερο κινήθηκε υψηλά, όπως επισημαίνει η Ένωση Ξενοδόχων οι πληρότητες στην περιοχή μετά της 8/1/2022 δεν ξεπερνούν ούτε το 25% ακόμα και τα Σαββατοκύριακα καταγράφοντας αρνητικό ποσοστό πληρότητας όλων των εποχών.
«Δεδομένου ότι η πανδημία καλπάζει, το μέλλον της φετινής χειμερινής περιόδου και επιβίωσης των επιχειρήσεων φαντάζει… όνειρο θερινής νυκτός» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΞΚ Κωνσταντίνος Δαφαλιάς.
Τα ξενοδοχεία δεν κατεβάζουν τον… γενικό
Η υγειονομική εξέλιξη της πανδημίας καθώς και τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον αποτελούν την «ταφόπλακα» του χειμερινού τουρισμού όχι μόνο για τα ξενοδοχεία αλλά για το σύνολο των επιχειρήσεων της ηπειρωτικής – ορεινής Ελλάδας.
«Δεν θα υπάρχει ουσιαστικά από σήμερα για εμάς αντικείμενο δραστηριότητας, αφού οι επισκέπτες μειώνονται ή εξαφανίζονται – σε αντίθεση με την αγωνία μας που αυξάνεται μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας» δηλώνουν με έντονο προβληματισμό και αγωνία οι ξενοδόχοι και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν «Τα ξενοδοχεία δεν κατεβάζουν τον… γενικό κάθε Δευτέρα. Είναι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν καθημερινές ανάγκες, οι οποίες και δεν καλύπτονται μόνο με τους (όποιους σε αριθμό) επισκέπτες του Σαββατοκύριακου».
Μην μας συγκρίνετε με τη βραχυχρόνια μίσθωση
Ένα ακόμη ζήτημα που θέτουν επί τάπητος, για άλλη μια φορά, οι ξενοδόχοι είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Τα ξενοδοχεία δεν είναι – και μη μας συγκρίνετε – καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb που «ανοίγουν» Χριστούγεννα, Πάσχα και τα οποία δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις: ούτε ΦΠΑ, ούτε φόρο διαμονής, ούτε τέλος παρεπιδημούντων, ούτε αυξημένα τέλη καθαριότητας και φωτισμού πληρώνουν, ούτε προσωπικό απασχολούν, ούτε υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζουν, ούτε χίλια πιστοποιητικά και αδειοδοτήσεις χρειάζονται για τη λειτουργία τους» επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση.
Τα μέτρα στήριξης για την επιβίωσή τους
Με την αβεβαιότητα της πανδημίας και τις αναβολές κλαδικών εκθέσεων, συνεδρίων, εκδηλώσεων κτλ., η εικόνα που επικρατεί (και) στον τουριστικό κλάδο είναι ζοφερή, η οποία όπως επισημαίνεται δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου.
«Πώς θα ανταποκριθούμε στα έξοδα μας, στο μισθολογικό και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, στην ίδια την καθημερινότητα μας, όταν από την άλλη πλευρά το κόστος μετακίνησης (καύσιμα, διόδια) έχουν εκτοξευθεί στα ύψη με αποτέλεσμα οι προορισμοί μας να «απομονώνονται» ακόμα περισσότερο; Με δουλειά μόλις 10 ημερών;» αναρωτιούνται οι ξενοδόχοι.
Για να μπορέσουν λοιπόν να επιβιώσουν οι 1.500 περίπου ορεινές και ημιορεινές μονάδες απαιτείται άμεσα κρατική παρέμβαση και απαιτούν:
- Άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας»
- Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων)
- Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς τρεις (3) μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας
- Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022
- Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022
- Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης
Υπενθυμίζεται ότι τα ξενοδοχεία έκλεισαν τον Μάρτιο του 2020 και τα οποία άντεξαν σχεδόν δύο χρόνια χωρίς δουλειά, παραμένοντας τυπικά ανοικτά – ουσιαστικά κλειστά. Η δε πλειοψηφία των ορεινών ξενοδοχείων είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που αδυνατούν να καλύψουν ζημίες δύο ετών.
Πηγή: https://www.grtimes.gr/