Πανοσιολογιότατε
Κε Δήμαρχε Δ. Εορδαίας
Κοι Βουλευτές
Κε Περιφερειάρχη
Κε Πρύτανη
Κοι Δήμαρχοι
Κοι της Πολιτικής και Πολιτειακής ζωής του τόπου
Εκπρόσωποι Εργατικού κινήματος
Αξιότιμοι Κοι Εισηγητές
Αγαπητό Προεδρείο
Φίλες και φίλοι.
Καλωσορίσατε στην Πόλη μας την Πτολεμαΐδα, στην ενεργειακή καρδιά της Χώρας και να συγχαρώ το Δήμο Εορδαίας για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτής της ημερίδας, την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων για την υποστήριξη.
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεδομένο, το δεδομένο αυτό δεν είναι άλλο από τη δήλωση του πρωθυπουργού πως μέχρι το 2028 θα τερματίσουν τη λειτουργία τους όλες οι λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, δηλαδή όλες οι μονάδες πλην των υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας
Ας το πάρουμε όμως από την αρχή.
Είναι κακή αυτή η ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και δη στις ανανεώσιμες;
φυσικά και όχι!
‘Άλλωστε το επιβάλλουν η παγκόσμια κλιματική αλλαγή, αλλά και τα σύγχρονα μοντέλα ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη και δεν μπορεί να μείνει άπραγη η Ελλάδα.
Είναι κακό όμως, στον αντίποδα, να οδηγείται σε ξαφνικό θάνατο μία ολόκληρη περιφέρεια της χώρας, μία περιφέρεια που έχει δει να συρρικνώνεται το κατά κεφαλήν εισόδημα της και να μαστίζεται από τεράστια ποσοστά ανεργίας. πρώτη πανελλαδικά και στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά
Αγαπητοί σύνεδροι
Μόλις χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες επανέλαβε την απόφαση του για πλήρη απεμπλοκή από την λιγνιτική εξόρυξη και παραγωγή ενέργειας από αυτόν μέχρι το 2028. Μάλιστα το ανέλαβε ως προσωπικό στοίχημα. Ανέφερε πως θα ορίσει μία ομάδα, της οποίας θα ηγηθεί ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ και θα ξεκινήσει διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο. Προεξόφλησε επίσης πως το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα είναι γαλαντόμο για την Ελλάδα καθώς θα είναι η πρώτη χώρα που θα εφαρμόσει αυτό το μεταλιγνιτικό μοντέλο πλήρως.
Όπως καταλαβαίνετε στις παραπάνω διαπιστώσεις υπάρχει το μελλοντικό μόριο «θα» πρόκειται λοιπόν για μελλοντικές εικασίες για τις οποίες δεν έχουμε κανένα απολύτως προσχέδιο, κανέναν απολύτως σχεδιασμό.
Ξέρουμε λοιπόν τον προορισμό μας ή μάλλον την κατάληξή μας, αλλά η πλεύση μας προς τα εκεί γίνεται σε απολύτως αχαρτογράφητα νερά προς το παρόν.
αγαπητοί φίλοι
Αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι δεν μπορούμε να θέτουμε χρονικά όρια όταν δεν έχουμε διαμορφώσει ακόμη ένα σαφές πλαίσιο ενεργειακής μετάβασης, αναπτυξιακής στρατηγικής, εργασιακής και κοινωνικής πολιτικής.
Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αναπτυχθεί στη Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα στον λιγνιτοφόρο λεκανοπέδιο που εκτείνεται από την Κοζάνη έως τη Φλώρινα μία ενεργειακή – βιομηχανική κουλτούρα. Χιλιάδες εργαζόμενοι εργάστηκαν και εργάζονται στην εξόρυξη λιγνίτη και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι ο εξειδικευμένος εργατικός πλούτος της περιοχής! είναι εργατικά χέρια που ξέρουν τη δουλειά και αποτελούν την προστιθέμενη αξία του τόπου.
Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να μιλήσω και από τη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ στη Δυτική Μακεδονία και να ρωτήσω ευλόγως:
που θα εργαστούν αυτοί οι άνθρωποι;
Πώς θα αξιοποιηθούν κατά τη διαφαινόμενη ενεργειακή μετάβαση και κατ επέκταση τα νέα εργασιακά δεδομένα;
Σε όλους αυτούς αν συνυπολογίσουμε και το ποσοστό των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που απασχολούνται στην παραγωγή, τη λεγόμενη επισφαλή εργασία διμηνιτών και οκταμηνιτών, καθώς και όλες τις εργασιακές δραστηριότητες δημόσιου χαρακτήρα και μη, καταλαβαίνετε πώς επίκεινται και σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.
Η ενεργειακή κουλτούρα, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος είναι για τη Δυτική Μακεδονία ο, τι ο τουρισμός για την παράκτια και νησιωτική Ελλάδα και ο πρωτογενής τομέας για τη Θεσσαλία.
;
Θα μπορούσαμε να μεταστρέψουμε το μοντέλο της οικονομικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης από τη μία μέρα στην άλλη στις παραπάνω περιοχές;
Φυσικά και όχι.
Έτσι λοιπόν δεν μπορούμε να οδηγήσουμε σε ξαφνική μεταστροφή τη Δυτική Μακεδονία την ώρα που μάλιστα χώρες όπως η Πολωνία και Γερμανία αιτούνται παρατάσεως.
Αν δεχτούμε πως βγαίνουμε, από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, τότε η αναφορά και μόνο σε μία μεταλιγνιτική περίοδο δίχως σαφή προγραμματισμό, δημιουργεί νέες αβέβαιες συνθήκες και αυτό είναι ό τι χειρότερο για την περιοχή μας
Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να δαιμονοποιήσω τις έννοιες της μετάβασης σε νέα ενεργειακά μοντέλα, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Άλλωστε στην πολύπαθη Δυτική Μακεδονία, τη μόνη περιφέρεια της χώρας δίχως πρόσβαση σε θάλασσα και κατ επέκταση στα μεγάλα οικονομικά οφέλη του θερινού τουρισμού, είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε νέα μοντέλα ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας.
Θέλουμε όμως η μετάβαση αυτή, να μην είναι μόνο δίκαιη, αλλά και βιώσιμη.
Γι αυτό κάνω έκκληση από τη θέση του προέδρου της Κοινότητας Πτολεμαΐδας σε φορείς, εκπροσώπους αλλά και τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, να κρατήσουμε ένα αρραγές διεκδικητικό μέτωπο και να απαιτήσουμε ένα γενναίο αναπτυξιακό σχεδιασμό ο οποίος θα εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα συναίνεσης και με τον πολίτη πάντα στο επίκεντρο.
Σας ευχαριστώ πολύ και περιμένω όπως όλοι μας, τα αποτελέσματα της σημερινής ημερίδας για αξιοποίηση.