Ολοκληρώθηκε σήμερα στον Πεντάλοφο, το 6ο εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης το οποίο διοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Βοϊου, ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης και το Εργαστήριο Πειραματικής Αντοχής Υλικών και Κατασκευών του ΑΠΘ.
Οι περίπου 35 φοιτητές, Πολιτικοί Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες κυρίως, που παρακολουθήσαν τις 4ημερες εργασίες είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στην τέχνη της πέτρας και της παραδοσιακής δόμησης, τόσο από ειδικούς καθηγητές από πολλά Πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και από τους ανθρώπους που έμαθαν και δούλεψαν για χρόνια την πέτρα, τους μοναδικούς πετράδες του Ζουπανίου.
Μάλιστα σήμερα τελευταία ημέρα του εργαστηρίου, οι φοιτητές υπό την καθοδήγηση των πετράδων και πρωτομαστόρων είχαν τη ευκαιρία να κατασκευάσουν μόνοι τους ένα πέτρινο τοιχίο δίπλα σε ένα παραδοσιακό πέτρινο πηγάδι που βρίσκεται στις γειτονιές του Πενταλόφου.
«Κάνουμε πράξη τα όσα έμαθαν στη θεωρία οι συμμετέχοντες», σημείωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών, Πολυνείκης Αγγέλης, σημειώνοντας πόσο σημαντικά και ουσιαστικό είναι αυτοί οι επιστήμονες να μάθουν να ελέγχουν, να επιβλέπουν αλλά και να κάνουν οι ίδιοι κατασκευές.
«Προσπαθούμε να αναβιώσουμε την μαστοριά της πέτρας εκπαιδεύοντας όλες τις ειδικότητες, η αλληλεπίδραση ήταν στόχευση του εργαστηρίου, όλοι μας καθίσαμε και ασχοληθήκαμε με την πέτρα και τώρα κάνουμε αυτήν την κατασκευή. Ο Πεντάλοφος είναι η ψυχή του πετρομάστορα», τόνισε ο Καθηγητής του ΑΠΘ, Κώστας Κατάκαλος.
Στο εργαστήριο ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία και η μετάδοση της γνώσης από ανθρώπους που υπήρξαν κατασκευαστές μεγάλων έργων ανά τη χώρα και σμίλεψαν την πέτρα, όπως ο πρωτομάστοριας του μοναδικού γεφυριού της Πλάκας, Αθανάσιος Πόραβος.
Ο ίδιος αφού χαρακτήρισε «βασίλισσα της πέτρας» την περιοχή του Πενταλόφου στάθηκε στο ιδιαίτερο γεγονός της εξοικείωσης των φοιτητών με τη φιλοσοφία της δόμησης.
Στον αρκετό χρόνο που χρειάζεται ώστε οι φοιτητές να μυηθούν στα μυστικά της πέτρας, στάθηκε ο Πενταλοφίτης μάστορας, Κώστας Ταρνανάς, σημειώνοντας πως δυστυχώς η τέχνη χάνεται σιγά- σιγά και μεταφέρεται σε άλλα χέρια χωρίς ιδιαίτερη γνώση.
Για μεγάλη επιτυχία του εργαστηρίου, 5 χρόνια μετά την παύση του, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος απέμεινε το μεσημέρι της Δευτέρας τους επαίνους συμμετοχής.
Μιλώντας στον «Π» υπογράμμισε τις εξαιρετικές εμπιερίες που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες και τόνισε πως στόχος είναι να διαδοθείο περισσότερο η τεχνική πέτρας και να αναβιώσει «η οικονομία» της πέτρας:
«Να αναδείξουμε και να σώσουμε αυτό τον πλούτο και ταυτόχρονα με τη χρηματοδότηση πολλών έργων συντήρησης και αποκατάστασης, πέτρινων κτιρίων, γεφυριών και καλντεριμιών να δημιουργήσουμε πολλές θέσεις εργασίας».