Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα έτη για όλα τα Γεωπάρκα του Παγκόσμιου Δικτύου και στοχεύει στην παρουσίαση της προόδου που έχουν σημειώσει στο πεδίο της ευρείας αναγνωρισιμότητάς τους, της επιβεβαίωσης των εξαιρετικών αξιών τους και της συμμόρφωσής τους με τα υψηλά πρότυπα που απαιτούνται για τη διατήρηση του τίτλου του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO. Τονίζεται ότι φέτος γιορτάζονται τα 20 χρόνια από τη δημιουργία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO, στο οποίο σήμερα συμμετέχουν 213 Γεωπάρκα από 48 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης εντάχθηκε στο δίκτυο το 2021 και ο σκοπός της επαναξιολόγησης ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσον συνεχίζει να πληροί τα κριτήρια, ώστε να παραμείνει σ’ αυτό ως ισότιμο μέλος. Μέλη της ειδικής αποστολής αξιολόγησης που όρισε η Επιτροπή Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, ήταν η κα Alessia Amorfini, από το Γεωπάρκο Apuan Alps που βρίσκεται στην Τοσκάνη της Ιταλίας και η κα Nancy Sauer, από το διακρατικό Γεωπάρκο Muskau Arch που εκτείνεται στα σύνορα Γερμανίας- Πολωνίας.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επαναξιολόγησης πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και ξεναγήσεις σε Γεωτόπους γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και σε υποδομές ανάδειξής τους.
Οι εμπειρογνώμονες της UNESCO με τη συνοδεία των στελεχών του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης, κ. Αναστάσιο Σιδηρόπουλο και κ. Παναγιώτη Πτωχούλη εκ μέρους του Συντονιστή Φορέα του Γεωπάρκου που είναι η ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – Α.Ο.Τ.Α., καθώς και της Επιστημονικής Ομάδας εκπροσωπούμενης από τις γεωλόγους κα Άννα Μπατσή και κα Ντίνα Γκίκα και τον γεωπόνο κ. Μιχάλη Ράσσιο, περιηγήθηκαν στις ιδιαίτερες και πιο αντιπροσωπευτικές θέσεις ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου, αξιολόγησαν τις δράσεις διαχείρισης και συντήρησης, συζητώντας με τις τοπικές κοινότητες και τους φορείς για τις δυνατότητες ανάπτυξης βιώσιμων πρακτικών τουρισμού και εκπαίδευσης.
Επιγραμματικά το πρόγραμμα των επισκέψεων έλαβε χώρα στα ακόλουθα σημεία:
1η μέρα
Υποδοχή αξιολογητριών στον Πεντάλοφο Βοΐου
2η μέρα
Παρουσίαση του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας από την Επιστημονική ομάδα
Επίσκεψη σε Ιστορική Παλαιοντολογική Συλλογή & Βοτανική Συλλογή Σιάτιστας
Επίσκεψη Αρχοντικού Μαλιόγκα – Σιάτιστα
Επίσκεψη Κέντρου Πληροφόρησης Γεωπάρκου – Σιάτιστα
Επίσκεψη εμβληματικού Γεωτόπου Μεσιού Νερού (Βούρινος) – Υποδοχή από τον Ορειβατικό Σύλλογο Σιάτιστας «Ο Μπούρινος»
Επίσκεψη στον Γεώτοπο γεωκληρονομιάς ωκεάνιας λιθόσφαιρας στο Παλαιόκαστρο
Επίσκεψη στους παλιούς αμπελώνες και στο οινοποιείο Magoutes
3η μέρα
Υποδοχή από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Αμανατίδη και παρουσίαση του Γεωπάρκου από την Διοικητική ομάδα στο κτίριο του Συντονιστή Φορέα – ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε.
Επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Λιμνών Πολυφύτου κ Ιλαρίωνα στην Αιανή – Υποδοχή από τον Εμπορικό Σύλλογο Αιανής
Επίσκεψη στον Γεώτοπο Μπουχάρια στο Μικρόβαλτο, Δήμου Σερβίων
Επίσκεψη στην Ελάτη και ξενάγηση στη λαογραφική συλλογή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελάτης «Ο Έλατος»
Επίσκεψη του Γεωτόπου θέασης του φαραγγιού Αλιάκμονα & Ι.Μ. Ζάβορδας
Επίσκεψη στον Γεώτοπο “Πετρώματα Ουράνιου Τόξου” στη θέση Σκάλα Παλιουριάς, Δήμου Δεσκάτης
Επίσκεψη στον Γεώτοπο “Ασυνέχεια Μόχο”
Επίσκεψη στο Χρώμιο – Υποδοχή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρωμίου «Η Ρωμιοσύνη», συζήτηση με κατοίκους και φορείς για τη διαφύλαξη της γεωκληρονομιάς μας.
4η μέρα
Επίσκεψη στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς του Δήμου Γρεβενών – Υποδοχή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλιάς
Επίσκεψη στην ανασκαφική έρευνα στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών στο πλαίσιο του Αρχαιολογικού Προγράμματος Γρεβενών (ΕΦΑ Γρεβενών/Institut Catala d’Arqueologia Classica(ICAC)/Ταρραγόνα/Ισπανία)
Υποδοχή από τον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών κ. Ιωάννη Τσακνάκη στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Γρεβενών και συνάντηση με συνεργάτες του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης
Επίσκεψη και ενημέρωση στο γραφείο του Γεωπάρκου στην Αντιπεριφέρεια Γρεβενών
Ενημέρωση στο Κέντρο Πληροφόρησης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στους Μαυραναίους Γρεβενών του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.)
Γευσιγνωσία κριθαρώτου με άγρια μανιτάρια από τους Μανιταρόφιλους Δυτικής Μακεδονίας
Σύντομη περιήγηση σε μονοπάτι του Όρλιακα
Διάσχιση του φαραγγιού της Πορτίτσας και επίσκεψη στο 2ο εμβληματικό Γεώτοπο του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης – Καλωσόρισμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γρεβενών “Πίνδος”.
Τα αποτελέσματα της διαδικασίας επαναξιολόγησης αναμένονται προς το τέλος του έτους και η επίσημη ανακοίνωσή τους την άνοιξη του 2025.
Η αναγνώριση του Γεωπάρκου από την UNESCO εκτός από μια τιμητική διάκριση, αποτελεί και μια ευκαιρία για την περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής ως προορισμού υψηλής ποιότητας για επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Γρεβενών – Κοζάνης, το ενέταξε στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) για την υλοποίηση παρεμβάσεων δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το Πρόγραμμα “Δυτική Μακεδονία” που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Τα στελέχη του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης ευχαριστούν όλους όσους συμμετείχαν στη διαδικασία επαναξιολόγησης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο συνεργάτη – σκηνοθέτη & κινηματογραφιστή Δημήτρη Ζησόπουλο για την κάλυψη της αποστολής και τη δημιουργία αντιπροσωπευτικών βίντεο που μπορείτε να δείτε πατώντας στους ακόλουθους συνδέσμους.