Ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης η διαδικασία λήψης δείγματος DNA μέσω αιμοληψίας από τους συγγενείς των Πεσόντων του Αλβανικού έπους του ’40-’41, η οποία ξεκίνησε την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020. Οι αιμοληψίες διεξήχθησαν ταυτόχρονα και για τους 5 Δήμους της Π.Ε. στις κατοικίες των συγγενών των Πεσόντων, με την ευγενική εθελοντική συνδρομή των Δομών «Βοήθεια Στο Σπίτι» και την αρωγή του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, σε συνεργασία και με το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
Η δράση αυτή αφορά την εύρεση συγγενών 897 Δυτικομακεδόνων Πεσόντων και ξεκίνησε με την χαρακτηριζόμενη από έντονο σεβασμό στην Ελληνική Ιστορία προσωπική πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη. Η διαδικασία υφίσταται ήδη από το 2018, οπότε και άρχισε από την Αλβανία ο επαναπατρισμός των οστών των Πεσόντων, τα οποία βρίσκονται σήμερα στο Κέντρο Μοριακής Βιολογίας του 401 Γ.Σ.Ν. Μετά την αποστολή των στοιχείων των Πεσόντων από την Διεύθυνση Ιστορικού του Γ.Ε.Σ. στην Περιφέρεια, ακολούθησε η έρευνα στα οικεία Δημοτολόγια με την συνδρομή των δημοτικών αρχών προκειμένου να εντοπιστούν οι εν ζωή συγγενείς τους. Στη συνέχεια ακολούθησε η διασταύρωση της καταλληλότητας τους με βάση τα επιστημονικά κριτήρια που έθεσε ο Διευθυντής του Κέντρου Μοριακής Βιολογίας Δρ. Παναγιώτης Μενούνος, και έπειτα έλαβε χώρα η επικοινωνία με τους συγγενείς.
Τον γενικό συντονισμό στις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανέλαβε η κα Εφη Τσακυριαννίδου. Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης έχοντας πλήρη συναίσθηση της βαριάς πατριωτικής ευθύνης της δράσης, αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή με ενθουσιασμό το εγχείρημα του Περιφερειάρχη και κάλυψε για το στάδιο της έρευνας με επάρκεια τις ανάγκες σε προσωπικό και υποδομές που προέκυψαν, προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί με αμεσότητα, αρτιότητα και υπευθυνότητα. Η Τακτική Ομάδα Εργασίας του γραφείου του Αντιπεριφερειάρχη που συμμετείχε στην δράση αποτελείται από τους κυρίους Αλευρά Γεώργιο, Ήργη Ευγενία, Μαλεγκάνου Μαρία-Αννα, Ροδακινιά Ελένη και Στάμκου Χρυσούλα, ενώ τον συντονισμό ανέλαβε ο ειδικός σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη κος Αθανάσιος Σταυρούσης.
Η ανταπόκριση στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου ήταν έντονη και συγκινητική. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 113 αιμοληψίες σε πόλεις και χωριά της Π.Ε. Κοζάνης (52 στον Δήμο Εορδαίας, 40 στον Δήμο Κοζάνης, 11 στον Δήμο Βοΐου, 7 στον Δήμο Βελβεντού και 3 στον Δήμο Σερβίων), με την κινητοποίηση άνω των 50 εργαζομένων και τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλείας για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί για την Π.Ε. Κοζάνης ότι 57 συγγενείς με τους οποίους ήρθε σε επαφή το επιτελείο του Αντιπεριφερειάρχη έχουν ήδη προβεί σε αιμοδοσία και για τους περισσότερους εξ’ αυτών έχει περαιωθεί η εύρεση των οστών των Πεσόντων συγγενών τους στο πλαίσιο παλαιότερης πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη. Χρήζει αναφοράς ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ετοιμάζει και την έκδοση σχετικού βιβλίου, όπου αναγράφονται ιστορίες από μαρτυρίες των απογόνων των Πεσόντων και περιέχονται σημαντικές φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο των οικογενειών των ηρώων.
Η Π.Ε. Κοζάνης επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά για την συνδρομή τους τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης κύριο Τσεβεκίδη Χαράλαμπο, τον Αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης κύριο Φραγκιαδάκη Θεόφιλο, τον Πρόεδρο του Μποδοσακείου Νοσοκομείου Πτολ/δας κύριο Παπασωτηρίου Σταύρο, τους εθελοντές ιατρούς κυρίους Καραδήμο Δημήτριο, Παπαδοπούλου Ζωή, Χαντάντ Νάσρα, Δεληπάλλα Ιωάννα, Κωνσταντίνου Κωνσταντίνο, Περιστέρη Βασιλική και Τσιάβη Πολυξένη, τους δημάρχους Εορδαίας (κο Πλακεντά Παναγιώτη), Κοζάνης (κο Μαλούτα Λάζαρο), Βοΐου (κο Ζευκλή Χρήστο), Σερβίων (κο Ελευθερίου Χρήστο) και Βελβεντού (κο Στεργίου Εμμανουήλ), τους προέδρους και υπευθύνους των Κ.Ε.Δ.Ε. Κοζάνης (κο Τζουμερκιώτη Γρηγόριο), Εορδαίας (κα Καΐδου Άννα), Βοΐου (κα Κακάλη Ελένη), Σερβίων (κα Ανδρεάδου Χιονία) και Βελβεντού (κα Παπανώτα Άννα), και φυσικά το λοιπό προσωπικό των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» (νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, διοικητικό) και των δημοτολογίων που συνέβαλλε στην δράση, χωρίς την βοήθεια των οποίων θα ήταν αδύνατο να ολοκληρωθεί με τόσο μεγάλη επιτυχία το εγχείρημα, και τέλος όλους τους πολίτες που με δική τους πρωτοβουλία έσπευσαν να συνδράμουν με πολύτιμα για την έρευνα στοιχεία, υποδείξεις Πεσόντων και συγγενών τους που βρίσκονται εκτός καταλόγων, μαρτυρίες και κειμήλια από την εποχή.