Η Πράξη “Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ΑΠΕ για την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας Γρεβενών” και η συμβολή του ΕΚΕΤΑ στην εξάπλωση καινοτόμων τεχνολογιών.
Σύντομο ιστορικό
Τον Αύγουστο του 2015, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έλαβε την απόφαση ένταξης από τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Πράξης «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις ΑΠΕ για την Ανάπτυξη της Τοπικής Κοινότητας Γρεβενών», εγκεκριμένου προϋπολογισμού 1.579.745,20 ευρώ (χρηματοδότηση από ΧΜ ΕΟΧ). Στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) 2009-2014 και της Θεματικής Περιοχής GR03 – ΑΠΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με το Δήμο Γρεβενών και το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών υλοποίησαν (μέχρι τον Απρίλιο του 2017) την Πράξη με τίτλο «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις ΑΠΕ για την Ανάπτυξη της Τοπικής “Κοινότητας” Γρεβενών».
Οι παρεμβάσεις της Πράξης πραγματοποιήθηκαν σε κτίρια / εγκαταστάσεις και χώρους της «Δημοτικής Κοινότητας Γρεβενών» με σκοπό την ενσωμάτωση τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για επιδεικτική λειτουργία σε όλο τον τοπικό πληθυσμό και σκοπό την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ και ταυτόχρονα τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στα όρια της κοινότητας.
Παρακάτω αναφέρονται τα επιλεγμένα κτίρια των Γρεβενών και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις:
Κ1 – Διοικητήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Κ1: Αυτόνομο Φ/Β (φωτοβολταϊκό) Σύστημα 60 KWp, λαμπτήρες τύπου LED, πυκνωτές για αντιστάθμιση φορτίου, αντλία θερμότητας αέρα-νερού για κάλυψη θερμικών φορτίων. Σύστημα (αστικού εξοπλισμού) για την τροφοδοσία 10 ηλεκτρικών ποδηλάτων με χρήση ηλιακής ενέργειας.
Κ2- Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών
Κ2: Αυτόνομο Φ/Β Σύστημα 40 KWp, ηλιοθερμικό 130m2 για κάλυψη θερμικών αναγκών και ζεστoού νερού χρήσης (ΖΝΧ), λαμπτήρες τύπου LED, πυκνωτές για αντιστάθμιση φορτίου
Κ3 – Κλειστό Κολυμβητήριο Γρεβενών
Κ3: Ηλιοθερμικό 130m2 για κάλυψη θερμικών αναγκών και ΖΝΧ, μονώσεις σωληνώσεων δικτύου διανομής
Κ4 – Κλειστό Γυμναστήριο Δήμου Γρεβενών,
Κ4: Ηλιοθερμικό 130m2 για κάλυψη θερμικών αναγκών και ΖΝΧ
Κ5 – Μαθητική Εστία
Κ5: Αυτόνομο Φ/Β Σύστημα 20 KWp, ηλιοθερμικό 130 m2 για κάλυψη θερμικών αναγκών και ΖΝΧ.
Κ6 – Επαγγελματικό Λύκειο – ΕΠΑΛ.
Κ6: Αυτόνομο Φ/Β Σύστημα 60 KWp, λαμπτήρες τύπου LED, γεωθερμική αντλία θερμότητας για κάλυψη θερμικών αναγκών και ΖΝΧ.
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Παράρτημα Πτολεμαΐδας, ήταν ο φορέας ο οποίος ανέλαβε την υποβολή της παραπάνω πρότασης το 2014, δρώντας ως τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και αναγνωρίζοντας τα δυνητικά οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει η πόλη των Γρεβενών από την υλοποίηση ενός τέτοιου εμβληματικού έργου. Κατόπιν της θετικής αξιολόγησης της πρότασης (από το ΚΑΠΕ-Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-Ενδιάμεσος φορέας) και ένταξης του έργου, το ΕΚΕΤΑ ανέλαβε την παροχή εξειδικευμένων επιστημονικών υπηρεσιών υποστήριξης για την επιστημονική παρακολούθηση της Πράξης, φροντίζοντας για την επιτυχή υλοποίηση όλων των υποέργων της Πράξης.
Ερχόμενοι στο σήμερα, κατόπιν της σύντομης ιστορικής αναδρομής, η πόλη των Γρεβενών, έχοντας για παράδειγμα την πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή της τεχνολογίας της γεωθερμίας στο ΕΠΑΛ Γρεβενών (εγκατεστημένη θερμική ισχύς 160 kW, 2017), έχει προχωρήσει ήδη στην ανάπτυξη και υλοποίηση και άλλων έργων γεωθερμίας στα Γρεβενά, δείχνοντας να έχει κατανοήσει και αντιληφθεί τη σημαντική τους συνεισφορά στην παροχή σχετικά φθηνής θερμικής ενέργειας από το υπέδαφος (σε σχέση με τους λέβητες πετρελαίου). Στη λίστα, άλλωστε, με τα πλεονεκτήματα της γεωθερμίας περιλαμβάνονται η υψηλή ενεργειακή απόδοσή της, το χαμηλό λειτουργικό κόστος που αφορά την λειτουργία της γεωθερμικής αντλίας με ηλεκτρικό ρεύμα, η απουσία καύσης, το γεγονός ότι η εγκατάσταση δεν χρειάζεται συντήρηση και φυσικά οι μηδενικές εκπομπές CO2 (διοξειδίου του άνθρακα).
Ο Δήμος Γρεβενών υλοποίησε και υλοποιεί και άλλα έργα γεωθερμίας (για κάλυψη θερμικών/ψυκτικών αναγκών) σε δημοτικά κτίρια, μετά το ΕΠΑΛ όπως:
Κλειστό γυμναστήριο Γρεβενών (θερμική ισχύς 350 kW, 2021)
Κολυμβητήριο Γρεβενών (θερμική ισχύς 580 kW, 2022)
Δημαρχείο Γρεβενών (ολοκληρώνεται)
Βιβλιοθήκη-Πολιτιστικό Κέντρο Γρεβενών (ολοκληρώνεται)
με αντίστοιχες σχετικές δημοσιεύσεις στον τύπο:
“Mε γεωθερμία, θέρμανση και ψύξη σε δημοτικά κτήρια των Γρεβενών”
(ertnews.gr, 26.04.2023)
“Με γεωθερμία θα λειτουργεί το Δημαρχείο Γρεβενών”
(in.gr, 21.04.2023)
“Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Δημαρχείο Γρεβενών μέσω τηλεθέρμανσης από γεωθερμία”
(ypodomes.com, 19.04.2023)
“Τηλεθέρμανση από γεωθερμία θα έχει το Δημαρχείο Γρεβενών”
(e-ptolemeos.gr, 19.04.2023)
“Γρεβενά: Αναβαθμίζεται ενεργειακά, με χρήση γεωθερμίας, το Κλειστό Κολυμβητήριο της πόλης”
(kede.gr, 3.05.2022)
“Τα Γρεβενά η πρώτη “πράσινη” πόλη της γεωθερμίας στην Ελλάδα”
(makthes.gr, 10.01.2022)
“Τα Γρεβενά πρωτοπορούν στη γεωθερμία -Πώς «πρασίνισαν» όλα τα δημοτικά κτίρια της πόλης”
(iefimerida.gr, 10.01.2022)
“Κερδίζουν διαρκώς έδαφος οι εγκαταστάσεις γεωθερμίας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια”
(makthes.gr, 27.05.2020)
“Γεωθερμία: ευρωπαϊκό ρεκόρ θερμικής ισχύος στα Γρεβενά”
(ecopress.gr, 9.12.2019)
Με βάση τα παραπάνω, γίνεται πλέον αντιληπτό, ότι το ΕΚΕΤΑ τολμώντας το 2014 την εισαγωγή μίας καινοτόμας (για τα ελληνικά δεδομένα) τεχνολογίας για κάλυψη θερμικών αναγκών σε δημοτικό κτίριο (ΕΠΑΛ), κατάφερε να πετύχει την ταχεία εξάπλωση της τεχνολογίας σε όλη την κοινότητα των Γρεβενών καθώς και σε άλλες περιοχές, με αναφορά το πετυχημένο παράδειγμα (success story) των Γρεβενών.
Η Περιφέρεια σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ ως ισχυρό επιστημονικό και τεχνολογικό φορέα της περιοχής μπορεί να αξιοποιήσει την υφιστάμενη τεχνογνωσία και να εφαρμόσει τεχνολογίες αιχμής χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, προωθώντας την καινοτομία και την απασχόληση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε αυτήν την απαιτητική και κρίσιμη περίοδο της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης.
Για το ΕΚΕΤΑ
Δρ. Ν. Μαργαρίτης, Μηχ/γος Μηχ/κος, Επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ
Δρ. Π. Γραμμέλης, Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΤΑ/Παράρτημα Πτολεμαΐδας