Σχέδια συνολικής ρύθμισης των χρεών της πανδημίας σε έως και 72 δόσεις επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να δώσει «ανάσα» στην αγορά και να ενισχύσει την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Σύμφωνα με όσα έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών, η Ελληνική πρόταση προβλέπει την εφαρμογή μιας ολιστικής ρύθμισης με περισσότερες δόσεις από τις 24-48 που προβλέπονται σε αυτήν που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022.
Στόχος είναι η ρύθμιση να αφορά τα φορολογικά χρέη της πανδημίας και στις υποχρεώσεις πληρωμής που έχουν παγώσει τους μήνες της καραντίνας. Ωστόσο, πρόθεση της κυβέρνηση είναι να διευρύνει το εύρος εντάσσοντας και χρέη παλαιότερα της πανδημίας, με εξαίρεση τα δάνεια που αποτελούν κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Το ίδιο θα ισχύει και για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόθεση είναι να ενταχθούν και χρέη τα οποία γεννήθηκαν πριν και κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός
Σύμφωνα με τον έως τώρα κυβερνητικό σχεδιασμό το πλαίσιο της ρύθμισης προβλέπει:
1. Αύξηση του μέγιστου αριθμού των μηνιαίων δόσεων από 48 σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% . Αντίθετα θα παραμείνει σε ισχύ το πρόγραμμα των άτοκων για όσους επιλέξουν τις 24 δόσεις.
2. Διεύρυνση της περιμέτρου των οφειλών, καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλει πέρα από τις οφειλές που γεννήθηκαν στην πανδημία να εντάξει και χρέη όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ της προηγούμενης χρήσης, πιθανότατα και ο ΕΝΦΙΑ του 2021 που θα μείνει απλήρωτος. Σκέψεις υπάρχουν στη ρύθμιση να ενταχθούν και χρέη τα οποία αφορούν υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή έχουν παγώσει μέσα στην πανδημία.
3. Ένταξη οφειλετών από τις εξής κατηγορίες:
- Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
- Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση, περιλαμβάνονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ και έχουν πτώση τζίρου για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020.
- Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
- Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.
Η στόχευση
Η νέα ρύθμιση θα στοχεύει στα χρέη που δημιούργησαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται ήδη στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους ενώ δεν έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας και το επιστρεπτέο ποσό των κρατικών δανείων.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλές αυτές αθροίζονται σε 7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2 δισ. είναι απλήρωτοι φόροι και περίπου 5 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που θα εξοφληθούν σε 60 δόσεις, αρχής γενομένης από τις αρχές τους 2022. Συνεπώς οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται προς το τέλος του χρόνου όπου θα υπάρχει καλύτερη εικόνα της αγοράς.
Πηγή: dikaiologitika.gr