Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε την Όλγα Πουταχίδου – Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας & Αθλητισμού & Ψυχολόγο, η οποία μίλησε για τον σχολικό εκφοβισμό, με αφορμή τα περιστατικά που πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια.
«Το bullying αποτελεί πλέον μια μάστιγα της εποχής μας. Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό. Το φαινόμενο έχει πάρει ακραίες διαστάσεις και μακάρι να ζούμε την κορυφή του φαινομένου. Πολύ συχνά το συναντάμε στο σχολείο ή έξω από αυτό και οφείλει η σχολική κοινότητα να γνωρίζει πως μπορεί να το αντιμετωπίσει», είπε αρχικά η ίδια.
Προσέθεσε πως μόνο η εκπαιδευτική κοινότητα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, θέτοντας το ζήτημα των γονέων και το πώς πρέπει να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, αλλά τονίζοντας πως και οι εκπαιδευτικοί πλέον φροντίζουν να επιμορφώνονται για τέτοια ζητήματα. Επίσης, και τα ίδια τα παιδιά (θύτες ή θύματα), απευθυνόμενα σε ειδικούς, είτε μιλώντας στους γονείς τους.
Υπάρχουν κομβικά σημεία που οφείλει κανείς να αναζητήσει, είτε στο σχολείο είτε και στο σπίτι και το φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί συνδυαστικά. «Οι γονείς πλέον είναι ενημερωμένοι, το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί. Ένα παιδί όταν δεν θέλει να μιλήσει στους γονείς του είναι γιατί ντρέπεται ή γιατί φοβάται. Οφείλουμε να αναζητήσουμε τις αιτίες γιατί γίνεται αυτό. Ο γονιός να αναζητήσει το γιατί, να μην το μαλώσει και το επιπλήξει», συμπλήρωσε με έμφαση.
Ενδεχομένως οι μαθητές να φοβούνται ή ντρέπονται να μιλήσουν και στον δάσκαλό του, καθώς πιθανώς φοβούνται μήπως φτάσει η πληροφορία στα αυτιά του θύτη και πιθανώς να φοβούνται περισσότερο.
«Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού λύνεται αρκεί να υπάρχει πρόθεση και διάθεση από πλευράς θύτη και θύματος», είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Πουταχίδου επεσήμανε πως τα παιδιά πολλές φορές φοβούνται και οι εν λόγω αδυναμίες λειτουργούν ανασταλτικά από την πλευρά των θυμάτων ή των παρατηρητών, τονίζοντας πως ο χειρισμός της κατάστασης αποτελεί χρόνο και μεθόδευση.
Έθεσε μια σειρά παραμέτρων, όπως την ενασχόληση των παιδιών με το διαδίκτυο, λέγοντας πως οι φροντιστές οφείλουν να ελέγχουν τις επιλογές των παιδιών, να ελέγχουν το περιεχόμενο των παιχνιδιών που παίζουν, όπως και τις παρέες τους.
Επίσης, τόνισε πως μέσα από την αντιπεριφέρεια παιδείας τρέχουν project για συμβουλευτική & επιμόρφωση εκπαιδευτικών & μαθητών, λέγοντας πως τα παιδιά ανταποκρίνονται πάρα πολύ σε παρόμοιες ενημερώσεις. Το σχέδιο αφορά πέντε θεματικές ενότητες και στόχος είναι σε βάθος πενταετίας να επιμορφωθούν 30.000 μαθητές, με΄σω δια ζώσης επισκέψεων σχολικών μονάδων.