- Πάνω από 90% παρέμειναν κλειστά τα καταστήματα στην Πτολεμαΐδα
Με εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας, της πολιτικής προστασίας, του δήμου, των σωμάτων ασφαλείας, του νοσοκομείου και όλων των εμπλεκόμενων του δήμου Εορδαίας συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο του δήμου Εορδαίας το πρωί της Δευτέρας στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Από πλευράς γιατρών, συμμετείχαν στη σύσκεψη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χ. Τσεβεκίδης, ο Στ. Τζιμίκας, ο Ι. Γουγούσης, ο Δ. Κυφωνίδης από το Μποδοσάκειο. Ακόμη, ο διοικητής του Μποδοσάκειου Στ. Παπασωτηρίου, όπως και ο κ. Κοσμολιάπτσης Δ/ντης Τεχνικών Υπηρεσιών του Μποδοσάκειου όπου θα συμμετάσχει στο συντονιστικό που θα συσταθεί.
Στόχος ο καλύτερος συντονισμός των ενεργειών, με τον δήμαρχο να τονίζει πως κρίθηκε σκόπιμη η συνεδρίαση μιας και είμαστε αντιμέτωποι με μια «λαίλαπα», μια πανδημία, τονίζοντας πως πολιτική προστασία σημαίνει οργάνωση ώστε την κρίσιμη ώρα να μπορεί να αντιμετωπιστεί. «Να φύγουμε με αποφάσεις ώστε να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο ασφαλή μιας και αυτά που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι πιο δύσκολα τις επόμενες ημέρες και για αυτό ο καθένας να ξέρει τι να κάνει τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο δήμαρχος.
Το σχήμα που θα αναλάβει πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνει εκπροσώπους από κάθε αρμόδιο φορέας όπως: ο αντιδήμαρχος Διοίκησης κ. Ορφανίδης, ο σύμβουλος πολιτικής προστασίας Κ. Σιδηρόπουλος, ένας εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου, ένας του Φαρμακευτικού, ένας από το Μποδοσάκειο, ένας εκπρόσωπος των εθελοντικών οργανώσεων, ένας του σωματείου εργαζομένων δήμου Εορδαίας και ο γιατρός εργασίας του Δήμου Εορδαίας.
Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, έχει γίνει παραγγελία για προμήθεια υλικών όπως μάσκες, γάντια, απολυμαντικά και ό,τι χρειάζεται, ενώ οργανώνονται οι ενέργειες ώστε να γίνει απολύμανση αν χρειαστεί σε όποιον χώρο.
Ακόμη, ο δήμος Εορδαίας λειτουργεί από σήμερα τηλεφωνική γραμμή για οδηγίες και ό,τι άλλο χρειαστεί για ευπαθείς ειδικά κοινωνικά ομάδες. Εκεί θα δίνονται οδηγίες για πού πρέπει να απευθύνονται ή αν χρειάζονται κάποιου είδους βοήθεια.
Ακόμη, μέσω 4 αυτοκινήτων του δήμου παρέχεται η δυνατότητα μετακίνησης ευπαθών ομάδων αλλά και μέσω του βοήθεια στο σπίτι δίνεται η δυνατότητα να γράψουν κάποια φάρμακα σε ομάδες που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι, σύμφωνα με τον κ. Πλακεντά, ειδικά για τις ημέρες που θα δυσκολέψουν τα πράγματα.
Κύριος στόχος αυτή την ώρα να αποσυμφορρηθεί το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, με τον δήμαρχο να τονίζει πως στόχος είναι αρχικά να μπορέσει να φιλοξενηθεί η αιμοδοσία έξω από το Νοσοκομείο, ώστε να προστατεύεται ο κόσμος που θέλει να δώσει αίμα.
Ακόμη, ο δήμος με την παρότρυνση εθελοντών γιατρών, έψαξε να βρει χώρο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει την παρουσία εθελοντών γιατρών για να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες (εξέταση, φάρμακα κ.ο.κ.). Σε συντονισμό με τον συνεταιρισμό ΔΕΗ, υπάρχει ένας χώρος που διατίθεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή σαν χώρος αιμοδοσίας, ή χώρος για να βοηθούν το κοινό εθελοντές γιατροί. Αυτά προϋποθέτουν την άδεια του ιατρικού συλλόγου και τη βούληση των γιατρών.
Επίσης, ο κ. Πλακεντάς έκανε έκκληση στους προέδρους των κοινοτήτων να βοηθήσουν τον κόσμο που χρειάζεται με τη συνταγογράφηση και ό,τι άλλο χρειαστούν.
Πρόταση για μηχάνημα ανίχνευσης του ιού
Ενδιαφέρον παρουσίασε αυτό που ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, πως βρήκαν ένα μηχάνημα ΑΠΌ ΤΗ Γερμανία, που μπορεί να κάνει επαλήθευση και του κορωνοϊού και της γρίπης και δίνει αποτελέσματα σε 4 ώρες. Υπήρξε η θετική ανταπόκριση από την περιφέρεια, στην σύσκεψη του Σαββάτου και γίνεται διερεύνηση αν μπορεί να διατεθεί μπορεί να στηθεί άμεσα. Μάλιστα η περιφέρειά μας θα είναι η πρώτη που θα μπορέσει να κάνει κάτι παρόμοιο σε όλη τη χώρα, τόνισε ο ίδιος.
Αυτό το μηχάνημα μπορεί ακολούθως να μπει σε εντατική ομάδα ώστε να αξιοποιηθεί περαιτέρω, τόνισε διευκρινιστικά στον «Π» ο κ. Τσεβεκίδης.
Το κόστος του είναι 40.000 ευρώ συν ΦΠΑ και μπορεί να καλυφθεί από την περιφέρεια, ενώ το κόστος της εξέτασης ανέρχεται στα 150 κατ’ άτομο,. Δυνητικά μπορούν να εκπαιδευτούν στη χρήση του μικροβιολόγοι και ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, αλλά και προσωπικό που μπορεί να διαθέσει η πολιτεία.
Το ζητούμενο είναι αν μπορεί και πότε να διατεθεί από τη Γερμανία, που σημειωτέον έχει «εμπάργκο» στις εξαγωγές ιατρικών μηχανημάτων, ενώ αν τελικά έρθει θα ήταν προτιμότερο σύμφωνα με τον κ. Τσεβεκίδη, να μπει σε δημόσιο κτίσμα.
Σε επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Ηλία Τοπαλίδη μας επιβεβαίωσε ότι γίνονται κινήσεις για την απόκτηση του μηχανήματος, το ζητούμενο είναι, αρχικά, να δούμε αν μπορεί να έρθει και το κυριότερο, που θα τοποθετηθεί.
SOS και για τις κηδείες
Εντωμεταξύ ένα ζήτημα που αναπόφευκτα εγείρει συζήτηση είναι η ταφή των νεκρών από τον κορωνοϊό με τον κ. Τσεβεκίδη να τονίζει πως η κηδεία πρέπει να γίνει σε κλειστό περιβάλλον τηρημένων των αποστάσεων, χωρίς να γίνουν χειραψίες κ.α.
Εκ των γιατρών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ο ιατροδικαστής Αναστάσιος Θεοδωρίδης, αναφέρθηκε στη διασπορά του ιού, ζητώντας να κρατιούνται οι αποστάσεις για τη διασπορά του ιού.
Τα μέτρα για το νοσοκομείο και την αιμοδοσία είναι θετικά, τόνισε, ώστε να μην πηγαίνει ο κόσμος στο νοσοκομείο. Όποιοι έχουν υποψία, να κάνουν τηλέφωνο στο γιατρό τους και αν χρειάζεται στο Νοσοκομείο.
«Θα έχουμε δυστυχώς θανάτους. Το πώς διαχειριζόμαστε τη μεταφορά του νεκρού, και για τους υπαλλήλους του νοσοκομείου αλλά και στην κηδεία και το μνημόσυνο», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά, ζητώντας από όλους να πλένουν τα χέρια τους.
Κλειστά παρέμειναν τα εμπορικά καταστήματα
Ο Μιχάλης Δεκηκώστας πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας – Εορδαίας αναφέρθηκε στην απόφαση του συλλόγου να προτείνουν τα καταστήματα να μείνουν κλειστά, απόφαση που εφαρμόστηκε το Σάββατο και περισσότερο τη Δευτέρα, με συμμετοχή από το 90% και πάνω. Εξαιρούνται τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων.
Ο εμπορικός σύλλογος Εορδαίας ήταν ο πρώτος που έλαβε σχετική απόφαση για πρόταση κλεισίματος των καταστημάτων στην περιοχή, ενώ ακολούθησαν τα καταστήματα της Κοζάνης, της Καστοριάς και των Γρεβενών.
Β.Σ.