Με προϋπολογισμό που καλύπτει μόλις το 50% των πραγματικών αναγκών και με το ήμισυ του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, είναι αναγκασμένο να λειτουργήσει την ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινά το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πιστή στις μνημονιακές δεσμεύσεις, επιλέγει τη λιτότητα στο ευαίσθητο τομέα της παιδείας και εν προκειμένω στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ανέρχεται μόλις σε 5 εκ. ευρώ για το νέο ακαδημαϊκό έτος, «ενώ οι ανάγκες του ιδρύματος για μια ικανοποιητική λειτουργία είναι ακριβώς διπλάσιες», σύμφωνα με τον πρόεδρο Νικόλαο Ασημόπουλο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ασφυκτική, καθώς το ίδρυμα δεν πήρε ακόμη ούτε ένα ευρώ από τα 5 εκ. του προϋπολογισμού του 2016, αφού δεν εκταμιεύτηκε ούτε καν η πρώτη δόση, οπότε το πρόβλημα ρευστότητας είναι τεράστιο. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η δήλωση του Ν. Ασημόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι προϋπολογισμοί μειώθηκαν κατά 75%, ενώ κάθε χρόνο μειώνονται κατά 20%».
Σε συνδυασμό και με τον μεγάλο αριθμό των φοιτητών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο αριθμεί περίπου 14.000 ενεργούς φοιτητές, το αγωνιώδες ερώτημα του προέδρου, «για να δούμε πως θα τα βγάλουμε φέτος πέρα;», είναι εύλογο. Το βέβαιο είναι ότι θα συμπιεστούν ασφυκτικά τα λειτουργικά έξοδα του Ιδρύματος, σε μια περιοχή με δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες, όπου οι ανάγκες θέρμανσης είναι πολύ μεγάλες. Ευτυχώς έγινε πρόσφατα μία σημαντική παρέμβαση στη θερμομόνωση του κτηρίου της Κοζάνης και στο σύστημα θέρμανσης, οπότε θα υπάρξει σημαντική οικονομία στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Η χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο των ΑΕΙ – ΤΕΙ έχει άμεσο αντίκτυπο και στο εκπαιδευτικό προσωπικό, στο οποίο παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις. «Πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε 140-150 μόνιμους καθηγητές και τώρα έχουμε μόλις 100», σημείωσε ο πρόεδρος του ιδρύματος και προσθέτει: «περιμένουμε ακόμη 15 θέσεις που εγκρίθηκαν για προκήρυξη, αλλά λόγω έλλειψης πιστώσεων παρατηρείται μία κωλυσιεργία, οπότε αυτό που ελπίζουμε είναι να έχουμε τους καθηγητές τουλάχιστον το 2017».
Ως προς το έκτακτό προσωπικό η κατάσταση είναι εξίσου τραγική. «Ο αριθμός του βαίνει συνεχώς μειούμενος, καθώς ακολουθεί τους μειωμένους πόρους. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 100 έκτακτους για να διασφαλιστεί κάποια ικανοποιητική λειτουργία των τμημάτων», υπογραμμίζει ο Ν. Ασημόπουλος. Στο ερώτημα «πόσους έχετε;», η απάντηση είναι αφοπλιστική: «Πέρυσι είχαμε 6. Φέτος το υπουργείο μας δίνει από 0 έως 6». «Και πως θα καλύψετε τα τεράστια κενά;», έπεται η φυσιολογική ερώτηση. «Ευτυχώς έχουμε ορισμένα ταμειακά υπόλοιπα, με τα οποία θα συμπληρώσουμε τον αριθμό των 50 εκτάκτων, ώστε να μπορέσουμε στοιχειωδώς να λειτουργήσουμε», είναι η απάντηση. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο «υπερβαίνει εαυτόν» και κυρίως στο προσωπικό ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ.
Στο θέμα των υποδομών «είμαστε σχετικά καλά», σημείωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, ωστόσο είπε ότι για την Κοζάνη «χρειαζόμαστε καινούργια κτίρια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της διοίκησης, ώστε να παραδώσουμε για εκπαιδευτική χρήση το υπάρχον κτήριο διοίκησης». Εκεί όμως που η ολιγωρία είναι εμφανής είναι στα Γρεβενά, όπου δημιουργήθηκε ένα Κέντρο Νεότητας, το οποίο σε συμφωνία με το δήμο Γρεβενών, πρόκειται να παραχωρηθεί για χρήση φοιτητικής εστίας στο ΤΕΙ, όμως ενώ το κτήριο είναι έτοιμο εδώ και τρία χρόνια, δεν παραδίδεται. Επίσης, αναγκαία είναι η ανέγερση φοιτητικής εστίας και στην Καστοριά.