Στη σκιά ενός παλιού λιγνιτικού σταθμού, σε μια περιοχή που σημαδεύτηκε από την αποβιομηχάνιση και την εγκατάλειψη, τέσσερις ντόπιοι επέλεξαν να μείνουν και να χτίσουν πάνω σε όσα τους προσφέρει η γη τους. Η Αγγελική Ιατρίδου, η Κωνσταντίνα και η Εμορφίλη Μαυρίδου, δεύτερη γενιά του Kτήματος Άλφα, και ο Κωνσταντίνος Κοντοσώρος, όλοι οινολόγοι, συνέστησαν το Amoenos Vineyards, ένα νέο, βιοκλιματικό οινοποιείο στο Αμύνταιο Φλώρινας. Το κτίριο αξιοποιεί την αρχιτεκτονική του υπεδάφους για φυσική θερμορύθμιση στους χώρους παραγωγής, διαθέτει φωτοβολταϊκά για ενεργειακή αυτάρκεια και μειώνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα σημαντικά, αρχικά χρησιμοποιώντας φιάλες ελαφρύτερες – μόλις 410 γρ. έναντι των συνήθων 800 γρ. Τα μπουκάλια κλείνονται με ανακυκλώσιμο αλουμινένιο πώμα, μειώνοντας κατά 340 γρ. το εκπεμπόμενο CO₂.
Η πρώτη ύλη τους προέρχεται αποκλειστικά από τη ζώνη του Αμυνταίου, περιοχή που φημίζεται για τη δυναμική του αμπελώνα, αλλά που βλέπει χρόνο με τον χρόνο τους αμπελουργούς να εγκαταλείπουν τα κτήματά τους. Τα παιδιά «οικοδόμησαν» μια συνεργασία με 12 παραγωγούς με συμβολαιακή γεωργία για να δώσουν νέα κίνητρα, και έτσι παραλαμβάνουν σταφύλια από τα γειτονικά χωριά: από τη Λεβέα, τις Πέτρες και το Ξινό Νερό. Όλες οι ετικέτες τους είναι φρέσκες, με έμφαση στην οξύτητα και στην καθαρότητα του φρούτου.
Η πρώτη τους σειρά κυκλοφορεί με την ονομασία Bostani –συμβολικός τίτλος για τον μικρό, ποικιλόμορφο αμπελώνα των συνεργατών-παραγωγών τους–, και περιλαμβάνει ένα λευκό (Aσύρτικο και Sauvignon Blanc), ένα ροζέ (Ξινόμαυρο και Syrah) και ένα ερυθρό (Merlot και Ξινόμαυρο). Η φετινή παραγωγή τους θα αγγίξει τις 50.000 φιάλες. Οι επισκέψιμοι χώροι υπολογίζεται να ανοίξουν τον Οκτώβριο, προσκαλώντας οινόφιλους σε ένα νέο οινικό τοπίο, το οποίο περνά μέσα από την τόλμη, τη γνώση και τη συλλογικότητα της δραστήριας τετράδας.
Πηγή: ΟΙΝΟΧΟΟΣ