- Μιλά στο «e-ptolemeos» ο πρύτανης του Ιδρύματος Στέργιος Γκανάτσιος
Το τελευταίο – όπως φαίνεται – ακαδημαϊκό έτος ως αυτόνομο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας λίγο πριν από την συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο της περιοχής, έχει να διαβεί οικονομική στενωπό και βιώνει συνθήκες σκληρής λιτότητας, αδυνατώντας να καλύψει τις βασικές λειτουργικές ανάγκες.
Ο οικονομικός προϋπολογισμός του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για το τρέχον οικονομικό έτος είναι 10 εκ. ευρώ, αλλά πρόκειται για εικονικό προϋπολογισμό, καθώς το πραγματικό διαθέσιμο ποσό δεν είναι ούτε το μισό. «Ο πραγματικός προϋπολογισμός είναι υποδεκαπλάσιος σε σχέση με την προ κρίσης εποχή», δηλώνει στο «e-ptolemeos» ο πρύτανης Στέργιος Γκανάτσιος. Στην ουσία το κράτος έρχεται να ασκήσει κοινωνική πολιτική με τους προϋπολογισμούς των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που προορίζονται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών. Όπως εξηγεί ο πρύτανης «από τα 10 εκ. ευρώ επιστρέφουμε 3 εκ. στους οικονομικά αδύναμους φοιτητές για το επίδομα ενοικίου, ποσό που τα προηγούμενα χρόνια οι φοιτητές το εισέπρατταν από τις ΔΟΥ, ενώ τώρα το καταβάλει το ίδρυμα από τον προϋπολογισμό του». Αν συνυπολογιστεί και το κόστος σίτισης των φοιτητών και κάποιες άλλες δαπάνες που μέχρι πρότινος δεν περιλαμβανόταν στους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα. «Ο πραγματικός προϋπολογισμός του ιδρύματος είναι μόλις 4.500.000 ευρώ», υπογραμμίζει ο πρύτανης, ο οποίος αναρωτιέται: «Με τις ιδιαιτέρως δυσμενείς καιρικές συνθήκες – γιατί εδώ δεν είναι Κρήτη – και μόνο για θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα δαπανούμε 1.000.000 ευρώ. Με τα υπόλοιπα 3.500.000 ευρώ τι να πρωτοκαλύψεις, πώς να ανταποκριθείς στο σύνολο των λειτουργικών δαπανών;».
Ένα άλλο μεγάλο θέμα με οικονομική διάσταση είναι αυτό που σχετίζεται με το εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο δεν μπορεί να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά παρ’ όλα αυτά οι θέσεις εκτάκτων καθηγητών δίνονται με το σταγονόμετρο από το υπουργείο Παιδείας. Είναι ενδεικτικό ότι οι έκτακτοι καθηγητές του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες, πρέπει να καλύψουν 1.200 διδακτικές ώρες. Ενώ λοιπόν οι ανάγκες είναι τεράστιες, το υπουργείο ενέκρινε μόλις 33 έκτακτους καθηγητές για το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, αλλά με μία διαφορά. Από τους 33 καλύπτει με το σχετικό κονδύλιο μόνο 1 έκτακτο!!! Το κόστος των υπολοίπων 32 εκτάκτων καθηγητών το επωμίζεται το ίδιο το ίδρυμα, το οποίο καλείται να καταβάλει την μισθοδοσία τους από το αποθεματικό του! Οι μόνιμοι καθηγητές του ΤΕΙ ανέρχονται σε 108. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη άλλων 7 και πρόκειται να προκηρυχτούν άλλες 16 θέσεις.