Αρχική > Αρθρογραφία > Οι β-αποκλειστές μπορεί να αυξήσουν τη θνησιμότητα σε άτομα με διαβήτη; – Γράφει ο Ιωάννης Γουγούσης

Οι β-αποκλειστές μπορεί να αυξήσουν τη θνησιμότητα σε άτομα με διαβήτη; – Γράφει ο Ιωάννης Γουγούσης

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Η χρήση β-αποκλειστών μπορεί να συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε ασθενείς με διαβήτη, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι β-αποκλειστές έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την επιβίωση σε ασθενείς μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου  και σε ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια λόγω συστολικής δυσλειτουργίας της αριστερής κοιλίας. Η  αποτελεσματικότητα των β-αναστολέων σε διαβητικούς  ασθενείς με  στεφανιαία νόσο ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια παραμένουν άγνωστοι.

Τα ευρήματα , δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Απριλίου του Mayo Clinic Proceedings του Tetsuro Tsujimoto, MD, PhD, του Τμήματος Διαβήτη, Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού, Κέντρο Νοσοκομείο, Τόκιο, Ιαπωνία και συνεργάτες. Μεταξύ των περίπου 3000 συμμετεχόντων με διαβήτη, η θνητότητα ήταν σημαντικά υψηλότερη σε όσους ελάμβαναν β-αποκλειστές  από όσους όχι, ακόμα και σε άτομα με στεφανιαία νόσο.  Αντίθετα, μεταξύ των σχεδόν 15.000 συμμετεχόντων χωρίς διαβήτη που είχαν στεφανιαία νόσο, η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες μειώθηκε σημαντικά μεταξύ αυτών που έλαβαν β-αποκλειστές έναντι εκείνων που δεν ελάμβαναν.

Τα νέα ευρήματα για τα άτομα με διαβήτη ίσως  είναι  λίγο «απογοητευτικά».
Επιπλέον,  οι συγγραφείς της μελέτης  σημειώνουν ότι πολλά από τα στοιχεία που υποστηρίζουν το όφελος των β-αναστολέων προέρχονται από μελέτες που διεξήχθησαν πριν από δεκαετίες, πριν από την εποχή της επαναιμάτωσης και τις τρέχουσες φαρμακολογικές θεραπείες όπως τα νέα από του στόματος αντιπηκτικά, παράγοντες μείωσης και αναστολείς του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης. Και σε άτομα με διαβήτη ειδικότερα, η αυξημένη ευαισθησία στην  υπογλυκαιμία και το βάρος που σχετίζεται με τους β-αποκλειστές  μπορεί να συμβάλλουν σε αρνητικές εκβάσεις, καθώς και στην πιθανότητα οι παράγοντες αυτοί να αυξήσουν την κεντρική αρτηριακή πίεση, η οποία αναμένεται να είναι πιο έντονη σε άτομα με σκληρότερες αρτηρίες όπως στην περίπτωση των διαβητικών.

Μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας για τους ασθενείς με διαβήτη και μεταξύ των υποομάδων που πάσχουν από στεφανιαία νόσο. Πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να εκτιμηθεί εάν οι β-αποκλειστές είναι αποτελεσματικοί στη μείωση της θνησιμότητας και των στεφανιαίων επεισοδίων σε διαβητικούς ασθενείς που λαμβάνουν την ενδεδειγμένη ιατρική θεραπεία.

 

ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ειδικός Παθολόγος

Εξειδικευθείς  στον Σακχαρώδη Διαβήτη

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team