Θα δώσει, επιτέλους, λύση ο νέος Νόμος, ή οι δανειολήπτες θα ελπίζουν στον… επόμενο;
Ένα από τα πιο καυτά, χωρίς καμιά διάθεση υπερβολής, ζητήματα που απασχολεί μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας θίγει το χθεσινό πρωτοσέλιδο του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ, το οποίο φιλοξενεί τις δηλώσεις του δικηγόρου κ. Γιάννη Θεοφύλακτου στο ραδιόφωνο του true story 102.8 FM σχετικά με τη δικαίωση δανειολήπτη απ’ το Πρωτοδικείο Κοζάνης, το οποίο έκανε δεκτή την αίτηση ανακοπής για την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό της κατοικίας του.
Το ζήτημα που αφορά την απέλπιδα, πολλές φορές, προσπάθεια πολλών συμπολιτών μας να γλιτώσουν το σπίτι ή την επιχείρηση τους που κινδυνεύει ν’ αλλάξει χέρια εξ αιτίας ενός δανείου που αδυνατούν, αντικειμενικά, να εξυπηρετήσουν και έχει περάσει από την τράπεζα στα χέρια κάποιου funds.
Προφανώς με την απόφαση αυτή τίποτα δεν τελείωσε για τον εν λόγω πολίτη, αλλά σίγουρα κέρδισε χρόνο για να παλέψει καλύτερα το θέμα αυτό, ελπίζοντας να δικαιωθεί και να μη χάσει τελικά το σπίτι του.
***
Το ζήτημα των κόκκινων δανείων δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά γιγαντώθηκε τα χρόνια της κρίσης και εξακολουθεί να επικρέμεται ως άλλη Δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια πολλών Ελλήνων πολιτών.
Πολιτών που δεν είναι απαραίτητα «στρατηγικοί κακοπληρωτές», ή έχοντες που αποφεύγουν να πληρώσουν προσδοκώντας κάποιο γενναίο κούρεμα της οφειλής τους (σ. σ. υπάρχουν φυσικά και τέτοιοι), αλλά ανθρώπων που έπεσαν θύματα της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης και χωρίς να το θέλουν ή να το επιδιώξουν βρέθηκαν στη δύσκολη και άβολη θέση να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
***
Παλιότερα, όλοι αυτοί είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο τις τράπεζες στις οποίες χρωστούσαν, γνωρίζοντας ποιον ή ποιους είχαν απέναντι τους.
Τα τελευταία όμως χρόνια πολλά άλλαξαν με την είσοδο των περιβόητων και απρόσωπων funds και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη του ο κ. Θεοφύλακτος «Μιά μιά οι χαραμάδες ελπίδας κλείνουν για τους δανειολήπτες. Η λειτουργία των funds είναι κακόπιστη πολλές φορές και νοιώθουν ότι έχουν μια παντοδυναμία τα τελευταία χρόνια και οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις δεν είναι υπέρ τους (σ. σ. των δανειοληπτών, εννοεί).»
Άποψη, που δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα γιατί πραγματικά έτσι νιώθουν οι διάφοροι δανειολήπτες.
Απροστάτευτοι!
***
Επειδή όμως η αφορμή για το σημείωμα αυτό ήταν μια δικαστική απόφαση, έχει σημασία να δούμε και τι απάντησε ο κ. Θεοφύλακτος όταν ρωτήθηκε αν εναπόκειται, τελικά, στην ανθρωπιά του κάθε δικαστή το πώς θα εφαρμόσει το Νόμο ή το πώς θα δει την κάθε ξεχωριστή περίπτωση δανειολήπτη.
Κατά την άποψη του, φαίνεται πως αυτό ισχύει και ακόμα ότι υπάρχει μια αρνητική μεταστροφή της νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων τα τελευταία χρόνια, ενώ λίγες είναι οι εξαιρέσεις δικαστηρίων που δικαιώνουν τους δανειολήπτες!
***
Πριν λίγες μέρες συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο Νόμου «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις», το οποίο υπερψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από τη Νέα Δημοκρατία.
Η Κυβέρνηση δια του αρμόδιου Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο με το οποίο παρέχονται ευρωπαϊκές, δίκαιες και σύγχρονες λύσεις προστατεύοντας τους πραγματικά ευάλωτους και ταυτόχρονα ενισχύεται ο ανταγωνισμός για τη χορήγηση δανείων», ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση εξέφρασε την άποψη πως πάλι μένουν απροστάτευτοι οι δανειολήπτες και ότι υπάρχουν πάλι σοβαρές παραλείψεις εξ αιτίας των οποίων δεν πρόκειται ούτε τώρα να λυθεί το πρόβλημα.
Το ποιος έχει δίκιο θα φανεί αργότερα εφόσον το σχέδιο Νόμου γίνει Νόμος και αρχίσει να εφαρμόζεται.
Πάντως πολλοί πολίτες κρατούν, και δικαιολογημένα, «μικρό καλάθι», έχοντας την εμπειρία προηγούμενων νομοθετημάτων που μόλις άρχισαν να εφαρμόζονται όλοι περίμεναν την ψήφιση του… επόμενου.
Δεν πείθουν οι θεωρίες συνωμοσίας;
Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας προσπαθούν να κλείσουν ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, προκειμένου να εκδώσουν το νέο δελτίο ταυτότητας.
***
Η προθυμία όλο και περισσότερων να αντικαταστήσουν την παλιά τους ταυτότητα δείχνει πως μάλλον δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που, δυστυχώς, εξακολουθούν να διακινούν ορισμένοι για το ρόλο που μέλλεται να παίξουν τα έγγραφα αυτά.
Θεωρίες που διακινούνται ευρέως μέσω διαδικτύου και των διάφορων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία μια χαρά και άκρως αποτελεσματικά χρησιμοποιούν όσοι προσπαθούν να μας προειδοποιήσουν και να μας προφυλάξουν από τα όσα κακά φέρνει η ψηφιοποίηση στη ζωή μας.