Συνολική ενημέρωση για τις συναντήσεις του στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, με σειρά υπουργών της κυβέρνησης, έδωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ.
Ο Περιφερειάρχης στάθηκε στα θέματα που έβαλε σε κάθε Υπουργό ή στους Γ.Γ. των Υπουργείων που συνάντησε, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα που τρέχουν στην περιοχή. Παράλληλα ο κ. Κασαπίδης είχε συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο με τον οποίο συζήτησαν το θέμα εγκατάστασης οικογενειών στη Δυτική Μακεδονία, με παροχή κινήτρων ώστε να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό ζήτημα, ενώ ανάλογη συζήτηση είχε και με την αρμόδια υφυπουργό, Μαρία Συριγγέλα.
Στο Υπουργείο Ενέργειας, με τον Κώστα Σκρέκα, συζητήθηκαν τα θέματα της απολιγνιτοποίησης, με τον Υπουργό να ανανεώνει το ραντεβού των δύο πλευρών για τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ ψηλά στην ατζέντα μπήκε το ζήτημα της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ με τον Περιφερειάρχη να ζητά ειδικό χωροταξικό στη Δυτική Μακεδονία, αποφασιστικό ρόλο της αυτοδιοίκησης και σοβαρά ανταποδοτικά από τις μεγάλες εταιρίες. Παράλληλα υπήρξε αίτημα για άρση της «αδικίας», όπως την χαρακτήρισε με τη μείωση του ποσοστού του Πράσινου Ταμείου από το 6% στο 1%, ζητώντας παράλληλα το ποσοστό αυτό να αυξηθεί.
Στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον Άδωνι Γεωργιάδη, να επισπευστούν οι διαδικασίες ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, ξεκαθαρίζοντας πως έχει κλειδώσει ένα κονδύλι αρκετά μεγαλύτερο από τα 40εκ. που μπήκαν σε πρώτη φάση από την Περιφέρεια, ενώ ο Υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση θα ενισχύσει περιοχές όπως η Π.Ε. Κοζάνης που βρέθηκαν πολλές ημέρες σε καθεστώς lock down. Συζήτηση έγινε και για τις ΒΙΠΕ, με το αίτημα της απεμπλοκής της ΕΤΒΑ να παραμένει ως προτεραιότητα.
Στο Υπουργείο Εσωτερικών συζητήθηκαν θέματα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» με τον νέο Αναπληρωτή Υπουργό, Στέλιο Πέτσα, να τηρεί τη δέσμευση της προηγούμενης ηγεσίας για προτεραιότητα στα έργα των Δήμων της περιοχής, ενώ τέθηκαν και ζητήματα με εκκρεμείς αποζημιώσεις φυσικών καταστροφών.
Στο Υπουργείο Υγείας, όπως ενημέρωσε ο «Π» με σχετικό ρεπορτάζ μπήκαν ζητήματα στελέχωσης Νοσοκομείων και ίδρυσης νέων κλινικών, όπως Πνευμονολογική και αιμοδυναμικό στο Μαμάτσειο και Ογκολογική στο Μποδοσάκειο, ενώ απαντώντας σε ερώτημα του «Π» ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως για την υπόθεση των ετεροχρονισμένων κρουσμάτων το Υπουργείο έχει στείλει τη αρχή διαφάνειας που διεξάγει έρευνα. Επίσης ο Περιφερειάρχης ζήτησε ο ένας Αντιπρόεδρος της 3ης ΥΠΕ να έχει έδρα στη Δυτική Μακεδονία.
Στο Υπουργείο Μεταφορών έγινε ενημέρωση για τον Ε-65 ενώ ο Περιφερειάρχης έβαλε ψηλά στην ατζέντα το θέμα των σιδηροδρομικών συνδέσεων της Δυτικής Μακεδονίας. Για το θέμα των διοδίων, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τόνισε πως ο Κώστας Καραμανλής του είπε πως ξέρει το αίτημα του Βοϊού «αλλά το θέμα έχει κλείσει και δεν μπορεί να κάνει τίποτα».
Τέλος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Περιφερειάρχης συνάντησε τον Γενικό Γραμματέα, Κώστα Μπαγινέτα, με κορυφαίο ζήτημα την ενίσχυση των πόρων και των κινήτρων για τη Δυτική Μακεδονία μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία όπως είπε θα ισχύσουν και για τους 4 Νομούς της Περιφέρειας.
Ζήσης Πιτσιάβας