Για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλιείας Κυπρίνου που θα διεξαχθεί στις 5 Σεπτεμβρίου στην Κροατία κάνουν …βαλίτσες τα μέλη του Αθλητικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Πτολεμαΐδας «Σάκης Τζούρας», ευελπιστώντας ότι θα επιστρέψουν από τους αγώνες με μετάλλιο στις αποσκευές τους.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στον Αντώνη Πουγαρίδη και το e-ptolemeos.gr, ο Γενικός Γραμματέας του Αθλητικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Πτολεμαΐδας «Σάκης Τζούρας» Γιώργος Αργυριάδης, η προετοιμασία που έγινε για τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο ήταν πολύ μεγάλη.
Προηγήθηκαν τρεις αγώνες πανελλήνιων πρωταθλημάτων, στη λίμνη Κερκίνη, στη λίμνη Σμοκόβου και στη λίμνη Πολυφύτου, όπου και αναδείχθηκαν μέσω ειδικής βαθμολογίας οι ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει εφέτος στην Κροατία. Από το Σύλλογο θα συμμετέχουν στην αποστολή επτά άτομα, οι 4 εξ αυτών στο αγωνιστικό κομμάτι (αθλητές & αναπληρωματικοί) και οι υπόλοιποι ως προπονητές και μέλη αποστολής.
Η προμήθεια των υλικών που απαιτούνται έχει γίνει ήδη (δολώματα, καλάμια, μπλούζες κ.α.), ενώ στην εθνική ομάδα συμμετέχουν και αθλητές από τον σύλλογο Κερκίνης.
Η αγωνιστική αλιεία είναι δαπανηρό σπορ, προσθέτει ο ίδιος, ενώ η συμμετοχή στο παγκόσμιο θα κοστίσει περί τις 13.000 – 15.000 ευρώ (μεταφορά, σίτιση, μεταφορά εξοπλισμού), έξοδα που θα καλυφθούν ωστόσο κυρίως χάρη στο μεράκι των αθλητών αλλά και την υποστήριξη συμπολιτών σε Πτολεμαΐδα, Κερκίνη, την υποστήριξη της ΠΕ Κοζάνης, καταστημάτων αλιείας. Οι σύλλογοι, επίσης, χρηματοδοτούν ένα μέρος των εξόδων.
Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο σύλλογος φιλοδοξεί να πάει καλύτερα από κάθε άλλο χρονιά, αισιοδοξώντας ότι θα είναι στα μετάλλια της διοργάνωσης. «Και πέρυσι και πρόπερσι συμμετείχαμε και φέτος ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αργυριάδης.
Σημαντικό να σημειωθεί ότι πως τα ψάρια που αλιεύονται δεν καταναλώνονται. Ο αθλητής φυλάσσει το ψάρι σε ειδικό σάκο φύλαξης, ώστε να περάσει ο κριτής του αγώνα για να το ζυγίσει και έπειτα μπορεί ο αθλητής να το φωτογραφίσει ή να το βιοντεοσκοπίσει, ιδίως την μαγική στιγμή του κομματιού της απελευθέρωσης. Βαθμολογείται βάση του βάρους και από το άθροισμα των κιλών προκύπτουν οι νικητήριες ομάδες.
Ο τοπικός σύλλογος μετράει, μάλιστα, στους τοπικούς αγώνες, το μεγαλύτερο αλίευμα, ενώ σε πρόσφατο αγώνα στη λίμνη Πολυφύτου σημειώθηκε νέο πανελλήνιο ρεκόρ κυπρίνου, ξεπερνώντας τα 21 κιλά.