Οι πρόεδροι των κοινοτήτων της ΔΕ Ελλησπόντου και της ΔΕ Δ. Υψηλάντη του Δήμου Κοζάνης της περιοχής του κάμπου του Σαριγκιόλ σε σημερινή τους, έκτακτη σύσκεψη, στο κοινοτικό κατάστημα Κοιλάδας, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν το χρονικό διάστημα από 8 έως 10 Ιουνίου 2022 στην ευρύτερη περιοχή προκαλώντας ολική καταστροφή των δυναμικών καλλιεργειών και διαπιστώνοντας:
Την κακή κατάσταση από την άποψη της λειτουργίας (ροής νερού, ποσότητας νερού, εύκολη πρόσβαση των γεωργών για άρδευση) του ρέματος του Σουλού και των παρακάναλων που συνδέονται με αυτό λόγω της αυτοφυούς βλάστησης (δένδρα, καλάμια, φερτά υλικά)
Την κακή κατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου το οποίο επίσης έχει να συντηρηθεί επί σειρά ετών αλλά και βελτίωσής του (γέφυρες, χαλικόστρωση, αποκατάσταση κατεστραμμένων τμημάτων κτλ) λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τα μηχανήματα που κινούνται σε αυτούς είναι και μεγαλύτερα αλλα και βαρύτερα από αυτά που υπήρχαν παλαιότερα (Θεριζοαλωνιστικές μηχανές και φορτηγά σιλό σιτηρών και καλαμποκιού, επικαθούμενα φορτηγά αυτοκίνητα για την μεταφορά άλλων προϊόντων όπως πατάτες, κρεμμύδια, προϊόντα ενσίρωσης κτλ).
Την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στην περίκλειστη λεκάνη του Σαριγκιόλ (πχ. στην Νότια – Νοτιανατολική πλευρά του Προφήτη Ηλία Μαυροδενδρίου), με αποτέλεσμα την αλλοίωση της γεωμορφολογίας των ορεινών όγκων και των φυσικών απορροών των όμβριων υδάτων και την συσσωρευμένη κατεύθυνση τους προς τον κάμπο του Σαριγκιόλ.
Τον οδικό άξονα Κοζάνης Πτολεμαΐδας, που συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες όμβριων υδάτων με αποτέλεσμα και συμβάλλουν και αυτά σε πλημμυρικά φαινόμενα.
Την ύπαρξη στης Σιδηροδρομικής γραμμής από το ΣΣ Μαυροδενδρίου μέχρι τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ο οποίος λειτουργεί ως «υδατόφραγμα» και με τα νέα καιρικά φαινόμενα επιτείνει τα πλημμυρικά φαινόμενα προς τη Νότια – Νοτιοδυτική πλευρά του κάμπου .
Την χρόνια ελλειμματική πολιτική για την ανάπτυξη και ενίσχυση του πρωτογενή τομέα (Γεωργία, κτηνοτροφία, μεταποίηση)
Κλιματική αλλαγή παγκοσμίως, την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων
Την παγκόσμια ενεργειακή κρίση με την αύξηση των τιμών και του κόστους άρδευσης
Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπ’ όψιν και την σχετική με την Α291/17-06-2022 Απόφαση Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας «την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας»
Προτείνουμε:
την ΑΜΕΣΗ αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προηγήθηκαν, αλλά και για ΑΜΕΣΗ αποζημίωση αγροτών και κτηνοτρόφων.
Η παραπάνω απόφαση να έχει ισχύ για όλες τις κοινότητες της ΔΕ Ελλησπόντου και της ΔΕ Δ. Υψηλάντη που έχουν εγγύτητα στον κάμπο του Σαριγκιόλ καθόσον ο κάμπος αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο και άρα θα πρέπει τα προβλήματα που εντοπίζονται να αντιμετωπίζονται συνολικά και όχι αποσπασματικά και μεμονωμένα.
Την πλήρωση του ρέματος του Σουλού και των παρακάναλων του με νερό από το υφιστάμενο δίκτυο αγωγών τροφοδοσίας από την λίμνη Πολυφύτου των ΑΗΣ Καρδιάς, Αμυνταίου και Αγίου Δημητρίου ώστε καλύπτονται οι ανάγκες άρδευσης των δυναμικών καλλιεργειών, ειδικά τους θερινούς μήνες όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Το κόστος άντλησης από μεγάλα βάθη αυξάνει το κόστος παραγωγής
Έχοντας υπ’ όψιν ότι πολλές από τις καλλιέργειες που ολικώς καταστράφηκαν (καλαμπόκι, τριφύλλι, σιτηρά κτλ) και αποτελούσαν την κύρια τροφοδοσία με ζωοτροφές για τους τοπικούς κτηνοτρόφους, την οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την προμήθεια ζωοτροφών, το κόστος των οποίων είναι πλέον τεράστιο.
Με τον καθαρισμό από την αυτοφυή βλάστηση του ρέματος του Σουλού και των παρακάναλών του την επένδυση του με τσιμέντο η με μεμβράνη ώστε αφενός να μην αναπτύσσεται εύκολα βλάστηση, αφετέρου να υπάρχει εύκολη ροή του νερού, συγκέντρωση και απορροή των όμβριων υδάτων και εύκολη πρόσβαση των γεωργών σε συγκεκριμένα σημεία για να μπορούν να τοποθετούν τις αντλίες.
Τον χωροταξικό σχεδιασμό της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων με όλες τις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) ώστε να μην αλλοιώνεται το γεωφυσικό ανάγλυφο των ορεινών όγκων που συμβάλλουν σημαντικά σε πλημμυρικά φαινόμενα.
Την αποξήλωση της Σιδηροδρομικής γραμμής από τον ΣΣ Μαυροδενδρίου προς τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Στην θέση της να κατασκευαστή ένα κανάλι που θα αποτελεί μέρος του υφιστάμενου δικτύου αποστραγγιστικών – αρδευτικών καναλιών. Τα υλικά αποξήλωσης (κυρίως σκύρα υλικά) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την συντήρηση και την βελτίωση του αγροτικού δικτύου του κάμπου.
Το παρόν κείμενο αποτελεί κοινή απόφαση των υπογραφόντων και τίθεται σε γνωστοποίηση σε όλους τους θεσμικούς φορείς της ΠΕ Κοζάνης:
Βουλευτές ΠΕ Κοζάνης
Περιφερειάρχη ΔΜ
Αρμόδιους και συναρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες
Δήμο Κοζάνης
Τοπικό τύπο
Οι Πρόεδρου ΔΕ Ελλησπόντου
Αγίου Δημητρίου ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
Αγίου Χαραλάμπους ΛΕΟΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Ακρινής ΚΑΖΑΝΤΣΙΔΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
Αυγής ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
Βοσκοχωρίου ΓΟΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Δρεπάνου ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΦΩΤΙΟΣ
Καπνοχωρίου ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
Κλείτου ΚΟΡΚΟΤΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Κοιλάδας ΣΟΤΟΛΙΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
Πολυμύλου ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
Ρυακίου ΤΗΛΑΒΕΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Τετραλόφου ΣΑΛΟΝΙΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Οι Πρόεδροι ΔΕ Δ. Υψηλάντη
Μαυροδενδρίου ΣΠΑΝΙΔΗΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ
Ποντοκώμης ΠΗΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ