Η έρευνα της εταιρείας “Good Affairs” , την οποία παρουσίασε χθες ο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ, πρόσφερε μια ακόμα… δύσκολη «φωτογραφία της στιγμής», όπως συνηθίζουν οι δημοσκόποι να ονομάζουν και να χαρακτηρίζουν τις διάφορες μετρήσεις που κάνουν κατά καιρούς, για την Περιφερειακή αρχή Δυτικής Μακεδονίας.
Μια έρευνα ενόψει των επερχόμενων περιφερειακών εκλογών του Οκτωβρίου που παρουσιάζει ευρήματα, μεταξύ άλλων, όπως τη δημοτικότητα των περιφερειαρχών, αν θα τους ξαναψήφιζαν οι πολίτες και αν η δική τους δράση μπορεί να επηρεάσει και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου.
***
Η έρευνα αφορά όλες τις περιφέρειες της χώρας και τη Δυτική Μακεδονία, φυσικά, και διεξήχθη την περίοδο 19/04/2023 έως 26/04/2023, ψηφιακά, σε δείγμα 8486 πλήρως απαντημένων ερωτηματολογίων.
Στην κρίσιμη ερώτηση “Πως κρίνετε τη θητεία του περιφερειάρχη”, απαντούν για τον κ. Γιώργο Κασαπίδη, ως εξής:
Πολύ κακή την κρίνει το 27,6% και Κακή το 19,6%. Έχουμε ένα άθροισμα 47,2% που την κρίνει αρνητικά.
Πολύ καλή την κρίνει το 11,7% και Καλή το 22,4%. Εδώ το άθροισμα φτάνει το 34,1% (πολύ καλή και καλή).
***
Στο ερώτημα αν “Θα ξαναψηφίσατε τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Κασαπίδη”, οι απαντήσεις έδωσαν τα εξής αποτελέσματα:
Σίγουρα όχι το 31,9% και μάλλον όχι το 17,1%.
Το άθροισμα εδώ είναι 49% (σίγουρα και μάλλον όχι)
Σίγουρα ναι το 22,1% και το 11,4% μάλλον ναι.
Το άθροισμα εδώ είναι 33,5% (σίγουρα και μάλλον ναι).
Ίσως απάντησε το 7,6% και Δεν ξέρω /Δεν απαντώ το 9,9%.
Εκείνο που θα πρέπει όμως να επισημανθεί είναι πως ο κ. Κασαπίδης φαίνεται να κερδίζει κάτι στην πιθανότητα ψήφου (ποσοστό 1,2%) σε σχέση με αυτό που έπαιρνε τον περασμένο Νοέμβριο.
Έτσι, τον Απρίλιο του 2023 καταγράφει (σίγουρα ναι και μάλλον ναι) ποσοστό της τάξης του 33,5%, ενώ τον Νοέμβριο του 2022 κατέγραφε ποσοστό 32,3%!
Να θυμίσουμε απλώς ότι με βάση τον εκλογικό Νόμο που θα διεξαχθούν οι εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου, για να εκλεγεί Περιφερειάρχης ή Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή θα πρέπει να συγκεντρώσει το 43%+ 1 των ψήφων.
***
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα άλλο ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν όσοι πήραν μέρος στην έρευνα.
Το ερώτημα αν “η κακή ή καλή επίδοση του περιφερειάρχη που ψηφίζετε θα επηρεάσει την ψήφο σας στις εθνικές εκλογές”.
Οι απαντήσεις εδώ έδωσαν στο «Όχι» ποσοστό 52,1% και στο «Ναι» ποσοστό 43,6%.
Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως αυτές οι απαντήσεις αφορούν το σύνολο των Περιφερειαρχών και όχι κάποιον συγκεκριμένο.
Γιατί, πιθανότατα, αν σε κάποια περιοχή ο Περιφερειάρχης είναι, για παράδειγμα, με το σημερινό κυβερνητικό κόμμα και χρεώνεται με κάποιες αστοχίες, παραλείψεις και λάθη, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει πως αυτά δεν θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους όταν φτάσουν στην κάλπη.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, το μείζον πρόβλημα της υψηλής γέφυρας Σερβίων δεν έχει μείνει έξω από την προεκλογική μάχη, με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να το σηκώνουν αρκετά ψηλά, όχι τόσο για να πλήξουν τον κ. Γιώργο Κασαπίδη, όσο για να στρέψουν τα βέλη τους προς την πλευρά της Κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα σοβαρό που εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά όλη την περιοχή μας και είναι σίγουρο πως πρώτη η Νέα Δημοκρατία δεν θα ήθελε να το έβρισκε μπροστά της τέτοιες μέρες, φοβούμενη, κάτι που είναι λογικό και επόμενο, ότι θα της στοιχίσει στις κάλπες.
Πόσο; Θα φανεί…
Νίκησαν (πάλι) όλοι!
Αν κάτι λείπει εδώ και χρόνια από τις φοιτητικές εκλογές είναι το βασικό στοιχείο για το οποίο πρέπει να γίνονται οι εκλογές.
Για να μαθαίνουμε με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο την πραγματική δύναμη κάθε παράταξης (σ. σ. φοιτητικής, κομματικής, όπως θέλετε πέστε την…)
***
Ούτε φέτος υπήρξε εξαίρεση και εκείνο που μάθαμε, για μια ακόμα φορά, είναι πως νίκησαν (πάλι) όλοι.
***
Αν το δούμε από τη θεωρητική του σκοπιά και με όσο το δυνατόν πιο ευρύ πνεύμα, όσοι συμμετέχουν σε μια δημοκρατική διαδικασία είναι εκ των πραγμάτων και χωρίς καμιά αμφιβολία νικητές. Η δημοκρατία μετράει και το να τηρούνται οι κανόνες της.
***
Αλλά αυτό το πράγμα, το να μην μπορούν έπειτα να συμφωνήσουν σ’ ένα αποτέλεσμα, είναι πράγματι ένα σοβαρό θέμα που δείχνει αξεπέραστο.
***
Μήπως να τολμήσουν τα πανεπιστήμια και οι φοιτητικές οργανώσεις και να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ποδοσφαίρου;
Να καλέσουν, δηλαδή, ξένες εφορευτικές επιτροπές για να διεξάγουν αυτές τις εκλογές.
Όχι πως στο ποδόσφαιρο πέτυχαν τίποτα με τους ξένους διαιτητές, αλλά ίσως στα πανεπιστήμια να τα πάνε καλύτερα.
Ποτέ δεν ξέρεις…