Οι φωτογραφίες και οι λέξεις!
Ένας από τους προχθεσινούς ηττημένους στην κούρσα της διαδοχής στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών της πρώτης Κυριακής είπε μεταξύ άλλων και το εξής:
«Είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, η έμφαση στο πρόσωπο, η έμφαση στην εικόνα, έχουν διεισδύσει πολύ εκεί που δεν το περιμένει κανείς, ενάντια στην ουσία της πολιτικής»
***
Όσοι διαβάζετε τακτικά τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ θα θυμάστε πως κατά την προεκλογική περίοδο για τις διπλές εθνικές εκλογές σε κάποιο απ’ τα πρωτοσέλιδα του και στη στήλη «Η άποψή μας» σημείωνε πως δεν είναι δυνατόν να πάμε στις κάλπες με τους υποψήφιους να περιορίζονται μόνο σε χειραψίες και φωτογραφίες αλλά θα πρέπει να εκφράσουν δημόσια και ευθαρσώς τις απόψεις τους για διάφορα θέματα δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους πολίτες πρώτα να τους κρίνουν και έπειτα να τους ψηφίσουν, εφόσον συμφωνούν μ’ αυτές ή βρίσκουν πως κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.
Κάτι ανάλογο, δυστυχώς αλλά και ατυχώς, φαίνεται να συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις και σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο που προηγείται των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Οκτωβρίου, καθώς βλέπουμε να δημοσιεύονται στον τοπικό τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, δεκάδες φωτογραφίες από τις διάφορες επισκέψεις των υποψηφίων στους τόπους τους οποίους φιλοδοξούν να κυβερνήσουν, συνοδευόμενες από λίγες λέξεις που δεν λένε τίποτα περισσότερο απ’ το ότι πήγε, είδε, και πριν απέλθει νικητής και τροπαιούχος «ενημερώθηκε για τα προβλήματα και διαβεβαίωσε πως έχει τις λύσεις» .
Δηλαδή, επί της ουσίας δικαιώνεται ο κ. Τσακαλώτος που μίλησε για «έμφαση στο πρόσωπο και την εικόνα», καθώς αυτό είναι που βλέπουμε.
Πρόσωπα και εικόνες!
***
Βέβαια, θα πει κάποιος, πώς κάνετε έτσι.
Οι Κινέζοι δεν είναι που είπαν πως μια εικόνα (και στην περίπτωση μας, μια φωτογραφία) ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις;
Πράγματι, έτσι συνηθίζουμε να λέμε, οπότε ας μη παραπονιόμαστε.
Μια φωτογραφία = 1.000 λέξεις.
Δύο φωτογραφίες= 2.000 λέξεις.
Τρεις φωτογραφίες= 3.000 λέξεις και πάει λέγοντας.
Άρα, εφόσον κάνετε τον απαραίτητο πολλαπλασιασμό φωτογραφιών με λέξεις τότε μπορεί από μία και μόνη ανάρτηση κάποιου υποψηφίου να έχουμε τόσες λέξεις όσες ισοδυναμούν μ’ ένα βιβλίο πενήντα έως εξήντα σελίδων.
Καθόλου άσχημα…
Απλώς το θέμα είναι ποιος μπαίνει στον κόπο να διαβάσει ένα βιβλίο κι ας έχει τόσες λίγες σελίδες.
Πόσα να διορθώσει και το κομπιούτερ;
Από τότε που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές απέκτησαν την εφαρμογή για ορθογραφικό και γραμματικό έλεγχο των κειμένων, έχει βρει την… υγειά του κόσμος και κοσμάκης.
Το κακό είναι πως δεν υπάρχει (ακόμα) εφαρμογή που να διορθώνει και τα συντακτικά ή εκφραστικά λάθη (σ. σ. ή μήπως υπάρχει και δεν το ‘χουμε πάρει χαμπάρι;).
***
Αν υπήρχε, θα έσωζε πολλούς υποψηφίους των οποίων ορισμένα κείμενα βγάζουν… μάτι, λόγω των συντακτικών και εκφραστικών λαθών τους!
Αλλά και πάλι, πόσα να διορθώσει το κομπιούτερ;
Ωραίος και… ενθαρρυντικός!
Το διαβάσαμε σε ανακοίνωση υποψηφίου με την οποία καλούσε τους συμπολίτες του να παραστούν στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου και την παρουσίαση του συνδυασμού του και στην οποία επεσήμανε πως θα πραγματοποιηθεί «ολιγόλεπτη ομιλία του»!
***
Ωραίος και κυρίως… ενθαρρυντικός για όσους επρόκειτο να πάνε και πολύ περισσότερο για εκείνους που το ήθελαν αλλά θα δίσταζαν φοβούμενοι μη σταθούν όρθιοι για πολύ ώρα και τους πονέσουν πόδια και μέση περιμένοντας τον υποψήφιο να ολοκληρώσει την ομιλία του.
Γιατί κακά τα ψέματα. Δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι που όταν ανεβαίνουν στο βήμα να μιλήσουν βλέποντας κόσμο από κάτω παρασύρονται και μιλάνε μέχρι τελικής πτώσης του… ακροατηρίου.
***
Ορισμένοι δε, παρεξηγούν το γεγονός πως εισπράττουν θερμό χειροκρότημα την ώρα που μιλούν νομίζοντας πως είναι γι’ αυτά που λένε, ενώ στην ουσία πρόκειται για χειροκρότημα- μήνυμα, «καλά τα λες, αλλά σε παρακαλούμε τελείωνε γιατί δεν αντέχουμε άλλο».
Γι’ αυτό συστήνουμε, ανεπιφύλακτα, και στους άλλους υποψηφίους ολιγόλεπτες ομιλίες, μεστές φυσικά περιεχομένου, που μπορεί να τους φέρουν και περισσότερο κόσμο.
Ας το δοκιμάσουν…
Επιδημία αναβολών!
Μετά το παιχνίδι της Κοζάνης για το κύπελο Ελλάδας, αναβλήθηκε και το παιχνίδι του Εορδαϊκού για την Γ’ Εθνική, λες και το πήραν με τη σειρά.
Πρώτα αναβλήθηκε παιχνίδι επαγγελματικής κατηγορίας και έπειτα ημιεπαγγελματικής.
***
Λογικά στη σειρά των… αναβολών θα πρέπει ν’ ακολουθήσει κάποιο παιχνίδι της Α΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας, έπειτα της Β’ Ερασιτεχνικής και πάει λέγοντας.
Αλήθεια, τα παιχνίδια ποδοσφαίρου στα γήπεδα 5Χ5 μπορούν να γίνονται κανονικά, ή έχουμε θέμα και εκεί;