Αυτόν τον Αύγουστο, στο ViasatExploreγιορτάζουμε την ολοκαίνουργια σεζόν της αγαπημένης εκπομπής όλων, Οι χρυσωρύχοι της Αυστραλίας. Για να σηματοδοτήσουμε αυτή τη σημαντική περίσταση, εξετάζουμε συγκρίσεις μεταξύ της ιστορίας της εξόρυξης χρυσού στην Αυστραλία και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Αρχικά, πώς και πότε ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ο χρυσός;
Στην Αυστραλία, ο χρυσός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1851 στο Μπαθουρσττης Νέας Νότιας Ουαλίας, πυροδοτώντας τοαυστραλιανό «Γκολντ Ρας». Εκατοντάδες χιλιάδες «ανασκαφείς» από άλλα μέρη της Αυστραλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, ακόμη και της Καλιφόρνιας αναζήτησαν την τύχη τους και επαναπροσδιόρισαν την εθνική ταυτότητα της Αυστραλίας.
Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η εξόρυξη χρυσού έχει μεγαλύτερη ιστορία, που χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή. Έφτασε στο πρώτο μέγιστο της παραγωγής κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ενώ οι εξορυκτικές δραστηριότητες συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης. Αξιοσημείωτες περιοχές εξόρυξης χρυσού ήτανη Τρανσυλβανία στα βορειοδυτικά της Ρουμανίας και η Βοημία, μια περιοχή που βρίσκεται στην Τσεχία.
Ποια είναι η κλίμακα κοιτασμάτων χρυσού ανά ήπειρο;
Η Αυστραλία υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς παραγωγούς χρυσού, με μεγάλα, πλούσια κοιτάσματα, τα οποία ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των χρυσαυγιτών. Τοποθετούνταικυρίως στη Βικτώρια και τη Δυτική Αυστραλία, καθώς και στηπεριοχήΚαλγκούρλι.
Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη δεν είναι ευρέως γνωστές για σημαντικές δραστηριότητες εξόρυξης χρυσού σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η Αυστραλία, η Αφρική ή τμήματα της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Παρόλο που έχουν μακρά ιστορία, ορισμένες από αυτές έχουν περιορισμένα αποθέματα εστιάζοντας σε μικρότερα κοιτάσματα υψηλής ποιότητας και σε δραστηριότητες εξόρυξης μικρής κλίμακας. Χώρες που είχαν ιστορικά γνωστά αποθέματα χρυσού είναι η Ρουμανία (έργο Ρόσια Μοντάνα), η Βουλγαρία (Χρύσό Μεταλλείο, Πρόγραμμα Krumovgrad), η Σερβία (Άνω Ζώνη Κουκάρου Πέκι), η Ουγγαρία (περιοχή Μπανάτ) και η Σλοβακία (Κρεμνικα).
Πώς διέφεραν οι τεχνικές εξόρυξης μεταξύ των εθνών;
Κατά τη διάρκεια των αυστραλιανών ορυχείων χρυσού, οι περισσότερες εξορύξεις διεξήχθησαν χρησιμοποιώντας τεχνικές αλλουβιακής εξόρυξης. Οι ανθρακωρύχοιχρησιμοποιούσαν απλό εξοπλισμό, όπως κιβώτια, για την εξαγωγή του χρυσού από τα ποτάμια και τα ρυάκια. Καθώς η ανάγκη για περισσότερο χρυσό αυξανόταν, χρησιμοποιήσαν πιο προηγμένες τεχνικές όπως η εξόρυξη βαθιάς ατράκτου και η υδραυλική εξόρυξη.
Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ιστορικά, χρησιμοποιούσαν διάφορες τεχνικές ανάλογα με τις γεωλογικές συνθήκες. Οι υπόγειες μέθοδοι εξόρυξης, όπως η εξόρυξη adit, επίσης γνωστή ως εξόρυξη drift, και η εξόρυξη φρέατος ήταν κοινές. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι όπως η εξόρυξη πλαστών, η οποία περιλάμβανε την εξόρυξη χρυσού από αλλουβιακές αποθέσεις.
Πώς επηρέασε η εξόρυξη χρυσού τον πληθυσμό;
Το δέλεαρ του χρυσού στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια των χρυσαυγιτών έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, μεταμορφώνοντας τους οικισμούς εξόρυξης χρυσό, σε πολυσύχναστες πόλεις.
Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η εξόρυξη χρυσού είχε αξιοσημείωτο αντίκτυπο τόσο στις πόλεις, όσο και στις περιοχές εξόρυξης, όπου γρήγορα επήλθε οικονομική άνθηση κατά τη διάρκεια.
Τι γνωρίζουμε για την εξόρυξη χρυσού σήμερα;
Η εξόρυξη χρυσού συνεχίζει ακόμα να είναι ένας σημαντικός κλάδος της Αυστραλιανης βιομηχανίας, καθώς ακόμα και σήμερα η Αυστραλία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς χρυσού στον κόσμο, με μεγάλες εξορυκτικές δραστηριότητες στη Δυτική Αυστραλία, το Κουίνσλαντ και τη Νέα Νότια Ουαλία.
Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη η εξόρυξη χρυσού έχει παρουσιάσει πολλές διακυμάνσεις όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί ορισμένες εξορυκτικές δραστηριότητες να συνεχίζονται σε χώρες όπως η Σερβίακαι η Βουλγαρία, όμως τα συνολικά επίπεδα παραγωγής είναι σημαντικά χαμηλότερα.
Εάν λατρεύετε και εσείς τις «χρυσές» ανακαλύψεις, τότε συντονιστείτε στο ViasatExplore για την ολοκαίνουργια όγδοη σεζόν του «Οι Χρυσωρύχοι της Αυστραλίας», που θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 7 Αυγούστου στις 21:00 σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη!