Μια άκρως ενδιαφέρουσα ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση, για τις δυνατότητες μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις, πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Κοζάνης απόψε, στην αίθουσα του Κοβεντάρειου, με σημαντικούς ομιλητές, που παρουσίασαν θέματα και λύσεις για το πως μπορούν οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις Ανανεώσιμες Πηγές, και τις μεθόδους Εξοικονόμησης για να μειώσουν κατακόρυφα το ενεργειακό τους κόστος.
Για μια συζήτηση που αποτελεί ευκαιρία για συζήτηση και ενημέρωση σε ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που ταλανίζουν την επιχειρηματική σκηνή και το καταναλωτικό κοινό και ένα θέμα που αφορά από τη μικρότερη μέχρι και τη μεγαλύτερη επιχείρηση. Ο ίδιος έθεσε στο τραπέζι τις έννοιες “αυτάρκεια, αυτονομία, ανταγωνιστικότητα”, σε ένα περιβάλλον που μαστίζεται από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, τονίζοντας πως οφείλουν όλοι να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, για το κομμάτι αυτό.
Ο κ. Μητλιάγκας αναφέρθηκε στην παρουσία φορέων σε συλλογικά σχήματα, αναφερόμενος στην πρόταση για σύσταση ενεργειακής κοινότητας συμψηφισμού του κόστους για τις επιχειρήσεις, πρόταση που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αλλά έχει ξεκινήσει συζήτηση και αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα, μιας πρωτοβουλίας για τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας σε επίπεδο ΕΒΕ Δ. Μακεδονίας, με αυταπόδεικτο όφελος για τις τοπικές επιχειρήσεις.
Το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων ήταν, είναι θα είναι πάντα ένα μείζον πρόβλημα για τις επιχειρήσεις, για το σκοπό αυτό ο Λουκάς Καραγιαννάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός, Λέκτορας Εφαρμογών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στην εξοικονόμηση ενέργειας με μελέτη και εφαρμογές σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις, αναλύοντας τα οφέλη των μονώσεων, τις επιλογές που δίνονται μέσα από διάφορα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, τις διαθέσιμες επιλογές αυτοματισμών και LED.
Στο σκέλος της παραγωγής ενέργειας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για ανάπτυξή της σε βιομηχανικά κτίρια και επιχειρήσεις, αλλά και παραδείγματα καλών πρακτικών από την Ευρώπη, στο κομμάτι των τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας και το όφελος μείωσης του κόστους για τις επιχειρήσεις, αναφέρθηκε ο Υπάτιος Μωυσιάδης, Λέκτορας στο City University του Λονδίνου και στο ESCP Business School του Παρισιού. Ένα παράδειγμα καλής πρακτικής που έρχεται από την Ευρώπη, είναι και οι συνεταιρισμοί αγοράς ρεύματος, μειώνοντας το κόστος αγοράς κιλοβατόρας, μέσω χονδρικής αγοράς, δίνοντας και παραδείγματα του πως η εγκατάσταση συστημάτων μειώνει το κόστος παραγωγής, για το πόσο χρόνο θέλει να κάνει απόσβεση κ.α.
Για τις δυνατότητες χρηματοδότησης έργων μείωσης ενεργειακού κόστους και αύξησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κοεμτζόπουλος, Οικονομολόγος, Πρόεδρος του Τμ. Δυτικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αναφερόμενος στις δυνατότητες ενεργειακής αναβάθμισης για μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.